Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Göz kapağı şişmesi yaşandığı durumda şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak ya da çay poşeti koymak iyi gelir. Şişliğin devam etmesi ve günden güne azalmaması durumunda doğru tedavi yöntemi için uzman doktora görünmek önemlidir.
Göz kapağı şişmesi, altta yatan bir hastalık yoksa çoğunlukla 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak 24 ila 48 saat içerisinde geçmemişse ve bu duruma başka tıbbi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka acil yardım alınması gerekir.
İnce dilimler hâlinde kesilmiş olan çiğ patatesin 5 – 10 dakika kadar ilgili bölgede bekletilmesi de şişlikleri giderir. Göz altı şişliklerini hem doğal yöntemleri uygulayarak hem de kozmetik ürünlerini kullanarak giderebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Güncel olarak yorgunluk, uykusuzluk ve basit etkiler nedeniyle oluşan göz şişmelerinde soğuk kompres, dinlenmek, tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir. İç hastalıklar ile oluşacak göz şişmelerinde göz hekiminiz sizi yönlendirecek ona göre tedavi önerecektir.
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Göz kapağındaki şişlik çoğunlukla zararsızdır ve kendiliğinden düzelir. Ancak bazı durumlarda şişlik tedavi gerektiren bir duruma bağlı gelişmiş olabilir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde geçmeyen göz kapağı şişliği için doktora başvurmak yararlı olur.
Şalazyon, tedavi gerektirmeden kendiliğinden kısa sürede yok olabilir. Gözde oluşan rahatsızlığın ilerlemesini durdurmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için ise başvurulan göz doktoru tarafından bazı tedavi yöntemleri uygulanır. İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır.
Göz üzerine günde birkaç kez uygulanan soğuk kompresler, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir. Tahriş Edicilerden Kaçınmak: Kızarmayı tetikleyebilecek ya da iyileşmeyi yavaşlatabilecek alerjenlerden uzak durmaya çalışmak faydalı olabilir.
Gün boyu ayakta durduğumuz için yerçekiminin etkisi ile göz çevresi kan dolaşımından etkilenmez ancak, gece uykuya yattığımızda yatar pozisyonda yerçekimi ortadan kalktığından yüz bölgesinde ödemlenme ve şişlik daha fazla olur.
Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda, göze 5-10 dakika arasında soğuk kompres uygulaması yapılır. Ancak buzun cilde direkt olarak dokunmaması gerekiyor. Bunun yerine buz ile göz arasında bir kumaş kullanılarak uygulanması ve en kısa sürede göz doktoruna başvurulması gerekiyor.
Soğuk kompres uygulamak.
Soğuk kompres, şişkinliği azaltmaya ve genişlemiş kan damarlarını daraltmaya yardımcı olabilir. Böylece göz altındaki şişkin görünüm azalır ve koyu halkaların belirginliği azalabilir. Bu amaçla temiz havluya birkaç buz küpü sarılıp ve gözlere uygulanabilir.
Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda, göze 5-10 dakika arasında soğuk kompres uygulaması yapılır. Ancak buzun cilde direkt olarak dokunmaması gerekiyor. Bunun yerine buz ile göz arasında bir kumaş kullanılarak uygulanması ve en kısa sürede göz doktoruna başvurulması gerekiyor.
Yeterince uyuyamamak da şiş gözlerin en büyük sebebi olabilir. Ekran karşısında çok vakit geçiriyorsan bu da gözlerde kuruluğa sebep olur ve hem şişmiş hem kuru gözlerle güne başlamak zorunda kalabilirsin. Bu nedenle sık sık gözlerini ekrandan uzaklaştırıp dinlendirmek genel göz sağlığın için oldukça önemli.
Diğer nedenler arasında çok aşırı ağlama, böcek ısırması, alerjiler(madde, çilek, polen, kuş tüyü, güneş alerjisi gibi), kronik hastalıklardan romatizma ve böbrek hastalıkları, genetik faktörlere bağlı olarak yaşla ortaya çıkan şişmeler, iltihaplanma, nezle ve kızamık neden olabilmektedir.
Şişmiş göz kapakları veya gözler etrafında şişkinlik, alerjilere, enfeksiyona veya yaralanmaya yönelik enflamatuvar bir yanıttır. Göz kapağı şişkinliği, sadece bir veya her iki gözde yaşanabilir. Göz şişliği genellikle uykusuzluk, yaşla ilgili doku sarkması ve genel su tutulumu ile ilgilidir.
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Yatar pozisyonda kan dolaşımının değişmesi ve yer çekiminin etkisiyle göz çevresinde sıvı birikir ve sabahları göz altı torbaları bu nedenle daha belirgin hale gelir. Uzun süre ekrana bakmak, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi nedenler göz altı torbalarının oluşmasına neden olur.
Yapmanız gereken tek şey her saat başı veya birkaç saatte bir morluk üzerine buz koymak. Bu işlem şişmeyi ve iltihaplanmayı önler, morluğun da kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Buzu doğrudan cildinize koymak yerine bir havlu ya da beze sararak uygulamak daha doğrudur.
Morluklar, travmanın hemen ardından pembe ve kırmızı; sonraki gün ise kandaki oksijenin azalması ile koyu mor ve maviye döner. Daha sonra iyileşmeye başlayarak sırasıyla önce yeşil, ardından sarı ve kahverengi renk alır. Daha fazla renk değişimi görülmez ve en fazla 18 gün içerisinde de kaybolur.
Göze alınan bir darbe veya yumruktan sonra, bölgeyi soğuk kompres uygulayarak rahatlatmak en iyisidir. Bunu yaralanmadan sonra mümkün olan en kısa sürede -tercihen 48 saat içinde- yapın. Yaralanmadan kısa bir süre sonra göz bölgesine uygulanan soğuk kompres şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
"Pansuman 'batma' şikayetlerini azaltıyor"
Pansumanın faydaları hakkında bilgi veren Toker, "Çayın içerisindeki bir kısım maddeler, kirpik diplerindeki yağı çözerek o bölgedeki bezlerin açılmasına ve içlerindeki salgının boşalmasına yardımcı oluyor.
❌ Göze limon sıkmak göz için faydalıdır göz tansiyonunu düşürür. ✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri