Ulu'l Azm peygamberlerinden biri olan Hz. İbrahim tarafından yapılan Kabe'nin, tam olarak ne zaman yapıldığı ise bilinmemektedir. Kabe'nin etrafını saran Mescid-i Haram ise 639 yılında Hz. Ömer tarafından yaptırılmıştır.
Ö. 1892 yılı işaret edilir. Başka bir deyişle, Hz. İbrahim ve oğlu İsmail'in “Kabe'nin temellerini yükselttikleri”nden söz eden Kur'an, “ Kabe'yi insanlar için yeryüzünde ilk kurulan beyt (ev)” olarak betimler.
İbrahim'in Milâttan Önce (M.Ö.) XXII-XX. yüzyıllarda yaşadığını kestirmekle birlikte, Kâbe'nin de M.Ö. 20-22. yüzyıl arasındaki dönemde inşa edildiği anlaşılmaktadır. Günümüze değin gerçekleştirilen arkeolojik kazıların gösterdiği üzere dünyanın eski yapıları M.Ö.
İbrahim'in Allah'ın emri ile birlikte Kâbe'nin bulunduğu yere gittiği ve Kâbe'nin temellerini bularak Kabe'yi o temeller üzerine bugünkü günümüzdeki Kâbe'yi inşa ettiği kabul edilmiştir. Özetle günümüzdeki Kabe ilk olarak milattan önce 800'lü yıllarda yapılmıştır.
Kuran'daki Kabe'yle ilgili çok sayıda ayete göre, Kabe insanlığın ilk İbadethanesiydi ve Allah'ın emriyle İbrahim ve İsmail tarafından inşa edildiği ifade edilmişti.
İlgili 29 soru bulundu
Ebrehe tarihte yer alan Yemen kralıdır. Ayrıca Kuranı Kerim'de Fil suresinde bahsedilen krallardan biridir. Ebrehe Müslümanların hac ibadetini engellemek ve Kabe'yi yıkmak istemiştir. Ardından Kabe'nin enkazını fillerle Yemen'e taşımak için dört bin fil ve üç yüz bin Habeşli'den oluşan ordusu ile harekete geçmiştir.
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
İbrahim'den beri yapılagelen bir ibadettir. Hac farizasının ifa edildiği Mekke ve Medine'de Osmanlı Devleti 400 yıl boyunca hâkimiyet kurmuş ve bu topraklara hadimü'l-haremeyn sıfatıyla hizmet etmiştir. Dünyanın her yerinden insanlar, Hicaz'a ulaşmak için çaba harcamış ve birçok güzergâh kullanmıştır.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
- Kâbe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı konusunda ihtilâf vardır. Bu ayetlerden Kâbe'nin Hz. İbrahim'den önce de var olduğu, ancak yıkılıp uzun zaman içinde yerinin kaybolduğu ve Hz. İbrahim tarafından bulunarak yeniden yapıldığı anlaşılmaktadır.
- Kuran'da yeryüzündeki ilk ibadethanenin Kabe olduğu yazıyor. Fakat 1900'lü yıllardan itibaren yapılan kazı çalışmalarında 12.000 yılına ait bir tapınak keşfedildi, bu yerin adı "Göbeklitepe"dir.
Kabe'nin tek bir sahibi vardır - Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi - YouTube.
Toplam 45 adet parçadan Kabe örtüsü, 850 kilogram saf ipekten kumaş üzerine motif ve hatlar için 120 kilo altın ve 100 kilo gümüşten oluşuyor.
Âyetlerde “el-Beyt, el-Beytü'l-atîk, el-Beytü'l-harâm, el-Beytü'l-muharram, el-Mescidü'l-harâm” gibi muhtelif isimlerle de anılan Kâbe'ye halk arasında ekseriyetle “Kâbe-i Muazzama” denilir.
Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kabe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı hususunda ihtilaf bulunsa da Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerden Kabe'nin Hazreti İbrahim'den önce de var olduğu biliniyor.
Kur'an'ın ayetlerinde, rivayetler ve tarihi belgelerde Kabe ve Mekke ilahi bereketin tecellisi, insanların hidayeti ve Allah'a ibadet için toplanma yeri olarak anılmıştır. Allah-u Teala, daha önce çöl olan ve ekin yapılmayan bu mekana bir çok dünyevi hayırlar vererek, rızık verenin kendisi olduğunu ortaya koymuştur.
Deccal'ın çıkışı, Hz. İsa'nın yeryüzüne inmesi, Ye'cuc ve Me'cucun çıkışı, Dabbetü'l Arz'ın çıkışı, güneşin batıdan doğması, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında meydana gelmek üzere yerin batışı, duman ve insanları mahşer yerine sürecek olan ve Aden çukurundan çıkan bir ateşin zuhuru.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Sultan 1. Ahmet'in altundan yaptırmak istediği Kâbe'yi, oğlu Sultan 4. Murat şimdiki hâliyle yaptırmış ve günümüze kadar da hiç değişmeden gelmiştir.
Suudi Arabistan Kralı Fahd bin Abdulaziz dönemindeki dikkate değer başarılardan biri de 10 Muharrem 1417 tarihinde Kral Fahd tarafından verilen talimatlar sonucunda Kabe-i Şerif'te kapsamlı bir restorasyon gerçekleştirilmesi oldu.
1516'dan sonra Suriye'nin hâkimiyeti Osmanlı Devleti'ne geçmiş, bölge 1918 yılına kadar kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hâkimiyeti altında kalmıştır.
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Bu kumaşların en belirgin özelliği kurban edilecek hayvanların üzerine de örtülüyor olmasıydı. O dönemlerde Kâbe'yi örtme görevi şeref ve fazilet bakımından Araplar arasında en üstün kişilerin vazifesi olarak görülüyordu. Kâbe örtüsü örtmek, halk arasında imtiyaz sahibi olmanın bir göstergesiydi.
Kilab'ın Kâbe'ye misk ve ipek kumaş gönderdiğini ve örtü diktirdiğini bildirmiş. Böylelikle İslam evvelinde Kâbe'yi ilk defa ipekle örten kişi olarak tarihe geçmiştir.Hz. Ayşe İslam'dan evvelki dönem için: „Aşure günü oruç tutulur ve aynı gün Kâbe örtülürdü“ diye bildirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri