Gözün ağrı, görme azlığı ve göz kapağı spazmı olmadan kızarması, sulanması ve çapaklanması genellikle konjonktiva tahrişi veya göz yaşı boşaltım kanalının darlığı veya kapalı olması sonucunda ortaya çıkar. Konjonktivitler enfeksiyöz, allerjik veya kimyasal olarak karşımıza çıkar.
Sıcak kompres ile gözdeki kaşıntı gibi genel semptomlarını iyileştirilebilir. Bunun yanı sıra çapaklanma veya diğer göz problemleri yaşamamak için göz hijyenine dikkat etmek gerekir. Örneğin çoğu zaman dikkate alınmasa da göze parmağın ucuyla dahi dokunmamak gerekir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Gözde sümüksü çapak oluşumunun temel nedeni yağ, deri ve hücrelerdir. Enfeksiyonlara bağlı olarak göz sıvısının yoğunlaşması sümüksü çapaklanmanın oluşumuna neden olur.
Gözlerde akıntı, uyurken veya gün içerisinde gözün içerisinde biriken mukuslu birikintidir. Yağ ve cilt hücrelerinin birikintisi olan bu akıntı, ıslak veya kuru şekilde gözde meydana gelebilir. Gözlerde kabuklanmaya neden olan göz akıntısı bazen göz sümükleri olarak da anılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı başta olmak üzere gözle ilgili ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Akut bakteriyel konjonktivit ise daha hafif seyreder. Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer.
Gözlerde çapaklanma, göz kuruluğu sonrası görülen bir belirti olabilir. Diğer faktörler: Hava kirliliği, sigara dumanı, yabancı madde teması, klimalar ve rüzgar gibi çevresel faktörler de göz çapaklanmasının nedenleri arasında yer alır.
Gözde çapaklanma, kızarıklık, sulanma, şişlik, ağrı ve yanma konjonktivit belirtilerindendir. Konjonktivit belirtilerinin ortaya çıkması durumunda en kısa zamanda göz hekimine başvurulmalıdır. Konjonktivit, göz hekimleri tarafından önerilen farklı göz damlaları ve bazen de sistemik ilaçlarla tedavi edilmektedir.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
Göz Enfeksiyonuna Bağlı Komplikasyonlar
Bazı enfeksiyon hastalıkları birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilir. Bununla birlikte enfeksiyonun türü ve şiddetine bağlı olarak erken dönemde tedavi edilmeyen enfeksiyonların ilerleyen dönemlerde sinüslere, beyine yayılma ve görme kaybına neden olma riski vardır (1, 3).
Göz kapağı şişmesi, altta yatan bir hastalık yoksa çoğunlukla 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak 24 ila 48 saat içerisinde geçmemişse ve bu duruma başka tıbbi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka acil yardım alınması gerekir.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
Viral Konjonktivit
Virüslerden (nezleye neden olan virüslerin benzeri virüslerden) kaynaklanır. Viral tip çok bulaşıcıdır, ancak genellikle birkaç gün içinde tedaviye gerek olmadan kendi kendine iyileşir.
Bebeğinizin gözlerinde çapak varsa öncelikle bir iki gün bekleyebilirsiniz. Bu hafif çapaklanma genellikle bir iki gün içinde geçecektir. Geçmez ise bir sağlık uzmanına başvurmak gerekir.
LOTEBRA gözünüzde meydana gelen, duyarlı bakterilerin neden olduğu yüzeysel enfeksiyonların veya enfeksiyon riskine yol açan iltihabi durumların tedavisi için göze damlatılarak kullanılır.
Share: Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
Arpaçık tedavisi için kapak dış yüzünden sık aralıklarla sıcak kompresyon uygulanır, düzenli antibiyotikli göz damlaları damlatılır. Şalazyon için dışarıdan sıcak kompresyon faydalıdır. Ancak şalazyonun sadece bir kısmı kendiliğinden geçeceği için çoğu vakada küçük cerrahi müdahale gerekir.
Alerji Kaynaklı Göz Çapaklanması Göz Kuruluğu Sebebi ile Meydana Gelen Çapaklanma. Lenslere Karşı Gözlerin Göstermiş Olduğu Reaksiyon Sebepli Çapaklanma. Göz Yaşı Kanallarında Tıkanıklık Olması Sebepli Meydana Gelen Çapaklanma.
Eğer bebeğiniz çapaklanma problemi yaşıyorsa öncelikle çapağı temizlemeniz gerekir. Bunun için pamuklu bir bezi ıslatarak bebeğinizin gözlerinizi nazikçe silebilirsiniz. Göz çapaklanmalarına iyi gelen diğer bir yöntem ise anne sütüdür.
Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlası ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi sulandırıyor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları ve dekonjestanlar semptomları hafifletebilir.
Neyse ki, en yaygın bakteriyel göz enfeksiyonları reçeteli antibiyotik göz damlaları veya merhemler ve kompreslerle etkin bir biçimde tedavi edilebilir. Pek çok yaygın viral göz enfeksiyonu kendi kendine iyileşir. Şiddetli viral göz enfeksiyonları durumunda, bir antiviral göz damlası reçetelendirilebilir.
Kornea ya da göz dokularının enfeksiyonlarında gerekli antibiyoterapisi acil başlanır, gözün tüm dokularının enfeksiyonlarında bazen göz içi cerrahisi de yapmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri