Bir hafta süresince gece yatarken plastik koruyucu kullanılmakta ve hasta genellikle 3-4 gün sonra normal çalışma hayatına dönebilmektedir.
Glokom ameliyatı zor bir ameliyattır. Zor olmasına rağmen bugün birçok hastamıza bu ameliyatı başarı ile uyguluyoruz. Ameliyat sonrasında birçok hastamızda uzun süre göz tansiyonu kontrol altında seyretmektedir.
Özellikle ilk 24 saat gözlerinize hiçbir şekilde dokunmamanız gerekir. İşlemden 1 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bununla birlikte damla kullanımı 3 ve 6 ay arasında değişmektedir. Ameliyat sonrası kontrol süreleri ise hastanın genel sağlık durumuna ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Göz tansiyonu, göz damlaları ile, lazer ile ya da glokom ameliyatları ile düşürülebilir. Çoğu hastada bir ya da iki damla göz tansiyonunu düşürmede yeterli olur ancak önemli olan bu düşüşün sinirdeki hasarı durdurmaya yeterli olup olmadığının düzenli OCT ve görme alanı testleri ile takip edilmesidir.
Glokom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır? Ameliyat sonrası iyileşme en az 2-3 hafta alacaktır, görme değerlendirmesi bu süre sonunda daha sağlıklı olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Glokom ameliyatı majör bir cerrahi değildir
Ameliyat sonrası bir gece göz kapalı kalmakta, ertesi gün açılmaktadır. Hastaya ilk 24 saat efor yapmamasını söylüyoruz. Göz açıldıktan sonra günlük aktivitelerde herhangi bir kısıtlama önerilmemektedir, okuma ve TV seyretme mümkündür.
Ameliyattan sonra 5 gün gözünüze su vurmayınız ve 20–30 gün denize, havuza ve kaplıcaya girmeyiniz. Ameliyattan sonra gözünüzü ovmayınız ve üzerine yatmayınız. Ameliyattan sonra ortalama 1 ay sonra size yakın gözlüğü ve gerekirse uzak gözlüğü verilecektir. Özel durumlarda bu süre kısaltılabilir.
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
Göz tansiyonu, göz küresi içindeki sıvının basıncıdır. Gözümüz bir balona benzer kemik yapısı yoktur bu nedenle içindeki basınçlı sıvı sayesinde yuvarlak küre şeklini korur ve görürüz. Göz tansiyonu çok düştüğünde göz sönen balon gibi küçülür ve görme kaybedilir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Ameliyat sonrası ilk 24 saatte göz etrafında ödem olabilir, şişebilir ve kızarabilir ayrıca göz ağrısı veya rahatsızlık hissedilebilir. Bu durum genellikle birkaç saat içinde azalır ve birkaç gün içinde tamamen kaybolur.
Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir. Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir.
Atılan dikişler 10. günde erir. Bu bölgede kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle iz çıplak gözle görülmeyecek kadar azdır. Ancak mercek altında güçlükle farkedilebilir. Fakat nadiren yara iyileşmesi kötü olan hastalarda çıplak gözle farkedilebilir.
Göz tansiyonu yüksek görülen kişilerin düzenli kontrollerle göz tansiyonları ölçülür. Değerler 30 milimetre civa üzerine çıktığında yüksek riskli olarak kabul edilir. Sadece 30 milimetre civa değil 26 milimetre civa olan kişilerin kornea kalınlığı 555 mikrondan ince olan kişiler de yüksek riskli kabul edilirler.
Halk dilinde karasu hastalığı olarak da adlandırılır. Göz tansiyonunun normalde 15-20 mmHg aralığında olması gerekir. 21 mmHg üzerine çıktığında glokom hastalığı açısından risk başlamış demektir.
Seton ya da tüp ameliyatı denen yöntemde, göz içerisine yerleştirilen slikon yapıdaki ince tüp kısmı ve göz küresi dışındaki katmanlar arasına yerleştirilen rezervuar kısmı olan, göz suyunun göz dışındaki kılcal damarlara tahliye olmasını sağlayan implantlarla göz tansiyonu kontrol altına alınır.
Glokom ya da bilinen adı ile göz tansiyonu, gözün arkasında ki gözü beyne bağlayan optik sinire zarar vererek görme kaybına neden olan ve tedavi edilmediğinde körlüğe kadar gidebilen göz hastalığıdır. Göz tansiyonu hastalığı bulunanların yarısı bu hastalıklarının farkında değildir.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
Kan basıncının 200 mmHg / 130 mmHg değerlerinden yüksek olmasıdır. Baş ağrısı, çift görme, görmede azalma, ışık çakmalarına neden olur.
Glokomun Sebepleri
Ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Diğer risk faktörleri; retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarıdır. Bazı göz cerrahileri de ikincil glokom gelişimini tetikleyebilir.
Ancak açık renk gözlülerde kirpik rengi ile birlikte göz rengini de koyulaştırma riski olduğunu unutmayınız. Göz tansiyonu (glokom) tedavisinde kullanılan göz damlasının yan etki olarak kirpikleri uzattığı anlaşılınca, üretici firma ilacı “kirpik uzatıcı” olarak piyasaya çıkardı.
Benim kişisel tavsiyem hastalarımın ilk 3 gün gözlerine su temas ettirmemesidir yani banyo yapmamalarıdır. Üçüncü günden itibaren göz muayenesi ve kontakt lensin alınması sonrası banyo yapılabilir ancak göze kesinlikle su kaçmamalıdır.
Göz ameliyatı sonrası TV izlenir mi? Ameliyat sonrası ilk birkaç gün, gözleriniz hassas ve kuru olabilir, bu nedenle gözlerinizi yorma veya kurutabilme riski olduğundan uzun süre televizyon izlemeniz önerilmez. Doktorunuzun bu konudaki önerisini dikkate almanız tavsiye edilir.
Ameliyat sonrası 5 gün banyo yapılmaması ve göze su değdirilmemesi önemli. Yine bir hafta boyunca kirli, pis işlerden ve buhardan uzak durulmalı. Bir hafta sonra her türlü işe dönüş sağlanabiliyor ve kişi normal hayatına dönebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri