Göz tansiyonu sebebiyle kişide oluşan hasarın ilerlemesi tedaviyle durdurulabilir ancak çoğunlukla göz sinirlerinde yaşanan kayıp geri getirilemeyebilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi, geri dönüşümsüz hasarın gelişmesinin önlenmesinde ve hastalığın ilerlemesinin durdurulmasında çok önemlidir.
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
Göz tansiyonu çoğu durumda kendi kendine düzelmez ancak bazen göz tansiyonu, göz enfeksiyonlarına, üveitlere, kullanılan göz ilaçların ve damlalara bağlı yükselebilir. Sebep ortadan kalktığında göz tansiyon tekrar düşebilir. Bu durumlar haricinde göz tansiyonu yükseklikleri genellikle kendiliğinden düşmezler.
Göz tansiyonu, göz damlaları ile, lazer ile ya da glokom ameliyatları ile düşürülebilir. Çoğu hastada bir ya da iki damla göz tansiyonunu düşürmede yeterli olur ancak önemli olan bu düşüşün sinirdeki hasarı durdurmaya yeterli olup olmadığının düzenli OCT ve görme alanı testleri ile takip edilmesidir.
Glokom tedavisiyle glokom hastalığı tamamen ortadan kaldırılamaz. Tedaviyle ancak hastalığın ilerlemesi ve görme sinirine vereceği zarar durdurulabilir. Bu yüzden erken tanı hastalıktan az zarar görmek açısından önem taşır. Glokom tedavisi yaşam boyu devam eder.
İlgili 34 soru bulundu
Glokom göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Cerrahi seçenek veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için başvurulan bir diğer seçenektir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.
Glokom tedavisinde ameliyat çok önemlidir.
Göz tansiyonunu en çok düşüren yöntem glokom ameliyatıdır. Göz damlaları göz tansiyonunu en fazla % 40-45 oranında düşürürken ameliyat ile bunun iki katı düşüş sağlamak mümkündür.
Göz tansiyonu ilaç tedavisi, lazer tedavisi ile ve ameliyatla düşer.
Yaşın ilerlemesi ve özellikle uzun süre karanlıkta kalmaya bağlı olarak göz bebeğinin büyümesi ani olarak açıyı kapatır ve glokom krizine neden olur. Bu durumda göz tansiyonu 50-80mmHg' ya kadar yükselir.
Göz tansiyonunda lazer tedavisi ile hastaların büyük çoğunluğunda göz içi basıncın %25-30 oranında düşürülebilmektedir. SLT gerektiğinde tekrar uygulanabilen, hasta açısından uygulanması kolay, ilaçla tedavi ve cerrahi müdahaleye alternatif bir yöntemidir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Göz tansiyonu yüksek görülen kişilerin düzenli kontrollerle göz tansiyonları ölçülür. Değerler 30 milimetre civa üzerine çıktığında yüksek riskli olarak kabul edilir. Sadece 30 milimetre civa değil 26 milimetre civa olan kişilerin kornea kalınlığı 555 mikrondan ince olan kişiler de yüksek riskli kabul edilirler.
Sağlıklı bir gözde sıvı, iris ve kornea arasında bulunan kanallardan çıkar. Göz tansiyonunda bu kanallarda ki direnç artar, hareket edemeyen sıvı gözde birikir ve göze baskı uygular. Bu baskının yarattığı basınçta optik sinire zarar vediğinde göz tansiyonu oluşur.
Göz tansiyonu her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş üzerindeki kişilerde daha sık karşılaşılan bir göz hastalığıdır. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri de risk grubu içerisinde yer almaktadır. 60 yaş için ise göz tansiyonu riski çok daha yüksektir. Yaş ilerledikçe ise bu risk daha da artmaktadır.
11-21 mm Hg arası normal kabul edilebilir. Ancak ölçümün hangi yöntemle yapıldığı, hastanın korneasının kalınlığı, günün hangi saatinde yapıldığı başta olmak üzere bazı faktörler göz tansiyonu değerlerini etkiler. Göz tansiyonunun düşük olmasının genellikle bir anlamı yoktur.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Yüksek tansiyon ortaya çıktığında evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle tansiyonu düşürmek mümkündür. Tansiyon yükseldiğinde öncelikle soğuk suyla başınızı yıkayabilir, limonlu su ve ayran içebilir, sarımsak tüketebilir, kuşburnu çayı ve kekik suyu kaynatabilir ve ayrıca muz yiyebilirsiniz.
Göz tansiyonu yaşayan kişilerin gün içinde domatesi çiğ olarak ya da suyunu sıkarak tüketmesi tavsiye edilir. Domates suyu, tansiyon düşüren etkiye sahiptir ve göz tansiyonunu da düşürerek göz sağlığını korur.
Göz Bozukluğu Nasıl Geçer? Göz Bozukluğu Tedavisi. Göz bozuklukları gözün anatomik yapısı ile ilgili olduğundan hayat boyu geçmez, ancak biraz azalıp artabilirler ya da bazı yaşlarda belirti vermeden gizli kalıp bazı yaşlarda tekrar ortaya çıkabilirler.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar. Göz tansiyonu her yaşta görülebilmekle beraber genellikle 40 yaş üzerinde sıkça görülmektedir.
Glokom Riskini Nasıl Önlenebilir? Düzenli göz muayenesi, göz basıncı kaynaklı önemli bir hasar oluşmadan önce, sorunun tespiti için kritik öneme sahiptir. 40 yaş öncesi her 5 yılda bir, 40 yaş sonrası her 3 yılda bir, 60 yaş sonrası ise her yıl düzenli muayene yaptırmak glokomun erken tanısı için kritik öneme sahiptir.
Glokom ameliyatı zor bir ameliyattır. Zor olmasına rağmen bugün birçok hastamıza bu ameliyatı başarı ile uyguluyoruz. Ameliyat sonrasında birçok hastamızda uzun süre göz tansiyonu kontrol altında seyretmektedir.
Tedavi edilmez ise görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan glokom genellikle yıllar içinde çok sinsi ilerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri