Genellikle kasık veya boyun bölgesinden kateter adı verilen ince bir hortum sokularak, kalbin ve akciğerlerin sağ tarafındaki kan basıncını ölçmek için kateteri hastanın kalbinden pulmoner artere geçirirler. Kan basınçları, kesin olarak ölçümlenir. Ameliyathane de steril bir ortamda yapılır.
Akciğer damarının tansiyonu ise kola tansiyon cihazı takılarak ölçülmez, damar içine girilip akciğer damarına kateter gönderilir ve oradan ölçüm yapılır veya ekokardiyografi cihazı ile akciğer damarındaki basınç yani tansiyon ölçülür.
Akciğer kan basıncının normal sınırları ortalama 8-25 mm Hg arasındadır. Akciğer kan basıncı 25 mmHg nın üzerine çıktığı zaman buna pulmoner hipertansiyon ismi vermekteyiz. Akciğer yüksek tansiyonu, başka bir deyişle, Pulmoner hipertansiyon hastalığı 5 grupta incelenen bir hastalıktır.
Akciğer hipertansiyonu, nefes darlığı, yorgunluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı, ayak bileklerinde bacaklarda ödem, öksürük, halsizlik gibi belirtilerle anlaşılır.
Bu, kanın kalpten akciğere gönderilmesini zorlaştırır ve akciğerlerin atardamarlarındaki basıncı arttırır. Basınç arttıkça, kalbin alt sağ odacığı akciğerlerinize kan pompalamak için daha fazla çalışmalıdır. Bu durum sonuç olarak kalp kasının yorulmasına, zayıflamasına ve bozulmasına neden olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Tedavide akciğer hipertansiyonuna özel damar gevşetici bazı ilaçlar, kalbin pompa gücünü düzenleyen ilaçlar, kanın akciğerde pıhtılaşmasını engelleyebilecek bazı ilaçlar tek başlarına veya birlikte kullanılabilir. Bunların yanı sıra kan oksijen düzeyi düşük hastalara oksijen desteği verilebilir.
Akciğer tansiyonu tanısının aslında olduğundan daha az konduğu ve hastaların uygun tedavi alamadığı bilinmektedir. Bu hastalığın tanısının ve tedavisi uygulanması aşamalarında bu konuda uzmanlaşmış; temelinde kardiyolog bulunan çok disiplinli bir ekip gerekmektedir.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
1980'den itibaren olan NIH IPAH kayıtları, ölüm nedeni genellikle sağ karıncık yetmezliği (cor pulmonale - akciğer hastalığına bağlı olarak gelişen kalp rahatsızlığı) olmak üzere tedavisiz ortalama yaşam süresinin teşhisten itibaren 2-3 yıl olduğunu göstermektedir.
Kalpten akciğerlerin temizlenmesi için giden kan basıncının yüksekliğine bağlı olarak gelişen "akciğer tansiyonu", tanı konulamadığı ve tedavi edilmediği takdirde hayati riske yol açabiliyor.
Genellikle kasık veya boyun bölgesinden kateter adı verilen ince bir hortum sokularak, kalbin ve akciğerlerin sağ tarafındaki kan basıncını ölçmek için kateteri hastanın kalbinden pulmoner artere geçirirler. Kan basınçları, kesin olarak ölçümlenir.
Pulmoner hipertansiyonun tedavisi yoktur, ancak belirti ve semptomları iyileştirmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Pulmoner hipertansiyon için en uygun tedavi yaklaşımını bulmak genellikle biraz zaman alır. Tedaviler genellikle karmaşıktır ve kapsamlı takip gerektirir.
Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir. Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar.
Normal pulmoner arter basınç (PAP) ortalama 14mmHg civarıdır. Pulmoner hipertansiyon ise dinlenme sırasında 25 mmHg veya egzersiz sırasında 30 mmHg'ye eşit veya daha yüksek ölçümlenen ortalama basınç, olarak tanımlanır.
Tansiyon gibi düzenli olarak nabzınızı da ölçün
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Tansiyon ölçümü sırasında kol kalp hizasında olmalıdır ve tansiyon cihazı dirseğin iç yüzeyindeki atardamarın olduğu noktaya yerleştirilmelidir. Kol kalp hizasının altındayken yapılan tansiyon ölçümünde olduğundan daha yüksek sonuçlar çıkabilir.
Zayıf bir kalp vücudun dolaşım metabolizmasını tam olarak sağlayamaz ve kalp yetmezliği gibi daha ciddi sağlık sorunlar ortaya çıkabilir. Pulmoner hipertansiyon, her yaştan kişiyi etkileyebilen nadir bir hastalıktır. Ancak diğer kalp ve akciğer hastalıklarına sahip bireylerde daha sık görülebilir.
İlaçlar: Pulmoner hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, kan basıncını düşürmeye ve kalp atışını azaltmaya yöneliktir. Örneğin, sildenafil, tadalafil veya vardenafil gibi fosfodiesteraz inhibitörleri kullanılabilir. Ayrıca, diüretikler, ACE inhibitörleri ve beta blokerleri gibi ilaçlar da kullanılabilir.
Ailesel pulmoner hipertansiyon: Primer pulmoner hipertansiyon hastalarının % 10 kadarında hastalık genetik geçişlidir.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Sessiz astımın tam olarak sınırları çizilmiş bir tanımı bulunmaz. Astımın öksürük ve hırıltı gibi semptomlarının ortaya çıkmadığı, daha hafif bir versiyonu olarak kabul edilir. Yaygın görülen belirtileri arasında anksiyete, huzursuzluk, yorgunluk, nefes darlığı ve konuşmada zorlanma bulunur.
Hipertansiyonun nedenleri nelerdir? Yüksek tansiyon vakalarının % 90 ile % 95'inde sebep bilinmez, kan ve idrar tahlilleri normal çıkar, bu tip hipertansiyona tıp dilinde esansiyel hipertansiyon veya primer (birincil) hipertansiyon denilir.
Tansiyon yüksekliği normal sınırlarda olan kan basıncının yükselmesini ifade eder. En bilinen belirtileri ise baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, burun kanaması, gözün beyaz kısmındaki kanamalar, baş dönmesi, kulak çınlaması ve gece sık idrara çıkmadır.
Bilindiği gibi normalde egzersiz ile (yürüme, koşma vs) kan basıncı herkeste yükselir. Onun için tansiyon normalde istirahatte ölçülür. Bununla birlikte normal tansiyonu olan bireylerde efor sırasında aşırı kan basıncının yükselmesi, ileride kalıcı hipertansiyon çıkabileceğinin işareti olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri