Herşeyi kavrayamayız,ve bunuda biliriz,hislerimiz ve dürtülerimiz bizi göremiyecegimiz şeyleri kavramaya iter,insanın aklı diye genel bir tanım yaparsak,insan kavrayamayacagını bildigi için,bilincli bir şekilde hareket eder.İnsan aklı hayatı kavrar,yaşamını düzgün hale getirebilir,öngörüler yapabilir.
Ne onu ne de kelimelerin, görüntülerin, dil bilgisi kurallarının veya diğer herhangi bir çevresel uyarıcının kopyasını bulabilecekler. İnsan beyni elbette boş değil. Fakat çoğu şeyi, insanların zannettiği şekilde içermiyor. Hatta 'anı' gibi basit şeyleri bile.
Cenab-ı Hakk'ın kudsî mahiyetini anlamak, idrak etmek, aklın idrak ve intikal sahasının dışındadır. Şurası bilinen bir gerçektir ki; insan, değil Allah'ın zatını, kendi ruhunun, hayalinin, vicdanının mahiyetini dahi kavrayamaz.
Allah akılla bilinir ama akılla tanınamaz. O'nu ﷻ tanımak için vahye, vahyi anlamak için Peygambere ﷺ
Kur'ân-ı Kerîm'e göre insanı insan yapan, onun her türlü aksiyonlarına anlam kazandıran ve ilâhî emirler karşısında insanın yükümlülük ve sorumluluk altına girmesini sağlayan akıldır. Kur'an'da akıl kelimesi biri geçmiş, diğerleri geniş zaman kipinde olmak üzere kırk dokuz yerde fiil şeklinde geçmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Bunlar en kabadan en inceye doğru; 1) Akl-ı meaş, 2) Akl-ı mead, 3) Akl-ı selim, 4) Akl-ı nurani, 5) Akl-ı ruhani, 6) Akl-ı sultani, 7) Akl-ı evvel(Akl-ı küll)'dir ve nefs mertebeleriyle ilişkilidirler.
Somut düşüncelerin soyut boyutlara taşındığı “akıl” ile birlikte “sınırsızlık” ortaya çıkar. Akıl kendi başına sınırsız bir kaynak olmasına karşın, sınırlandırılması da mümkündür. Kişinin isteğince dar kalıplara sokulabilir ve sonsuz döngü kısır döngüye dönüştürülebilir.
Aklı mahkûm olanın bedeni de mahkûm olur. Aklımızı başkalarına tutsak edersek, onlar bizim yerimize düşünmeye, kendi doğru ve yanlışlarını bize dayatmaya kalkarlar. Kendi akıllarını bizim aklımızdan üstün tutarlar.
- Ödevim şu: Allah'ın varlığını tabiattan örneklerle açıklayınız. Değerli kardeşimiz, - Allah'ın varlığını külli manada gösteren en büyük dört delil vardır: Kur'an-ı kerim, Hz. Peygamber, vicdan ve evren / tabiat..
Tebliğ olmasa bile, yani kendisine bir peygamber çağrısı ulaşmasa bile, aklıyla Allah'ın varlığını bulamayan ve bilemeyenler mesul olurlar. Çünkü Allah'ı bulmak ve bilmek aklın vazifesidir. Ancak böyle kimseler, imanın diğer erkânı ve ibadetler hususunda mesul değildirler.
İslam inancına göre Allah'la kul arasındaki ilişki sürekli ve canlıdır. Allah kullarını daima gözetler ve gerektiğinde müdahale eder.
Şu varlık aleminin yaratıcısı ancak ve ancak vücudu vâcib, ezelî ve ebedî, zâtında ve sıfatlarında benzeri bulunmayan Allah'dır. Elbette, O Zât-ı Akdes hakkında böyle bir soru sorulamaz. Çünkü "kim yarattı" sorusu ancak mahlûkat için sorulabilir. Allahü Teâlâ Ehad'dir; birdir, zatında şeriki yoktur.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Beyin 100 milyar sinir hücresinden (nöron) oluşur.
Beynimizde Acıyı Algılayan Reseptörler Yoksa Başımız Neden Ağrıyor? Vücudumuzda acıyı algılayan ve nösiseptör olarak isimlendirilen acı reseptörleri vardır. Bu özelleşmiş sinir hücreleri vücudumuzdaki birçok dokuda bulunur. Ancak beyin dokusunda nösiseptörler yer almaz.
Rabbimiz duyular ötesi bir varlık olduğu için O'nun zatı duyularla kavranamaz. Bu sebepten Allah'ın varlığı gözle görülür, elle tutulur şekilde ispat edilemez. Bu konuda ortaya konulan deliller sadece insanı uyarmak ve düşünmesini sağlamak içindir.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Hâla aklınızı kullanmayacak mısınız? Şüphesiz ki size, içinde (gerçekleri) hatırlamanız (için bilgiler) bulunan bir kitap indirdik. [*] Akıl etmiyor musunuz? Bu ayet Sâd 38:1 ve Zuhruf 43:44 ile okunmalıdır.
IV. İhsan: Allah'ın (c.c.) insanlara akıl, düşünme, öğrenme, hatırlama gibi yetenekler vermesi ve insanların da bunları kullanarak doğru yolu bulması anlamına gelir.
Ey iman edenler! Açıklandığı takdirde sizi sıkıntıya sokacak hususlarda soru sormayın. Kur'an indirilirken böyle sorular sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan sizi muaf tutmuştur.
Şüphesiz, yeryüzünde yürüyen canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan (gerçeği görmeyen) sağırlar, dilsizlerdir.
Çünkü aklın doğruya ulaşmasını engelleyen en önemli unsurlar kilise (bozulmuş dini inançlar), devlet (toplumsal sözleşmeye ve hukuka dayanmayan devlet), batıl inançlar, bilgisizlik, yöntemsizlik ve önyargılardır.
Zihin gücü; insanların düşünme, öğrenme, hafıza, analitik beceriler ve problem çözme yeteneklerini içeren bilişsel süreçlerin gücünü ifade eder. Zihin gücü, her yönüyle hayatımızın birçok alanında önemli bir role sahiptir. Zihin gücü, akademik başarıda temel bir etkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri