Dişi biberin erkek biberden daha tatlı olmasının yanı sıra başka bir faydası da vardır. O da dolma yapmak için daha uygun olmalarıdır. Dişi biber üç yerine dört yumruya sahip olduğundan, içini doldurup tencereye koyduğunuzda dik duracağından emin olursunuz. Ama yemeklere eklemek için erkek biberi seçebilirsiniz.
Dişi biber, erkek biberden daha tatlıdır. Bu, dişi biberin çiğ tüketim için mükemmel olmasını sağlar. Biraz daha acı olan erkek biber, iştah açıcı yemeklere koyulmaya daha uygundur.
Dişi biberler dolmada kullanmak için daha uygundur. Dört yumrusu sayesinde tencerede çok daha rahat bir şekilde sabitleyebilirsiniz. Dişi biberlerin kabuklarının daha ince olması ekstra bir avantajdır. Biberin acı olmaması da yemeği daha lezzetli bir hale getirir.
Kurumasını Önlemek İçin…
Biber dolması gerek iç gerekse dışının en kolay kuruma gösterdiği yiyeceklerden biridir. Bu durumu önlemek ve dolmanın daha parlak bir görünüme sahip olabilmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakmak işinize yarayacaktır.
Dolmalık biber bitkisinin çanak, taç ve hem erkek hem dişi organı içermesine rağmen bitkinin meyvesi olan dolmalık biberde cinsiyet bulunmuyor.
İlgili 21 soru bulundu
Acı biberin acı olduğunu nasıl anlarız? Genelde sert ve parlak bir yüzeye sahip olan biberlerin acı olma ihtimalleri yüksektir. Diğer bir yöntem ise biberlerin sap kısmından gövdesine uzanan küçük yaprakların fazla olması da biberin acı olduğuna dair bir işarettir.
Dolmalık biber: Yeşil ve sarı cinsleri vardır. Fazla olgunlaşınca kızarır. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Salçalar da koyulup kavurmaya devam edilir. Ardından baharatlar, pirinç ve daha sonra küçük küçük doğranmış domates de eklenerek 10 dakika kavrulur. Doldurmaya hazır olarak ılımaya bırakılır.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Depoda yeterli bir hava hareketi sağlanarak, yer yer sıcak yuvaların oluşması önlenmelidir. Bu koşullarda dolmalık biberler 20 gün kadar depolanabilmektedir. Buna karşın sivri biberler 4 °C ile 5 °C'de %90-95 bağıl nemde 2 ay kadar depolanabilirler.
Antep dolmalık biber kurusu, 40 dereceyi aşan sıcak havada, temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilerek kurutuluyor. 10- 15 gün süreyle toplanıp ipe dizilen kurutmalıklar, daha sonra sofralardaki yerini alıyor.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor.
Dolma biber ya da dolmalık biber, Capsicum annuum var. annuum varyetesinden dolma yapılan biber çeşitlerine verilen ad.
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI MALZEMELERİ 1/2 kg dolmalık biber ( yaklaşık yarım kilo dolmalık biber 14 adetdir) pirinç ( her dolma için…
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Kısık ateş üzerinde pirinçler şişene kadar 30 dakika pişirin. Biber dolması piştikten sonra ocaktan alıp, 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Dolma Harcı İçin:
2 adet orta boy domates. 2 adet orta boy kuru soğan. 3 diş sarımsak. Çeyrek demet maydanoz.
Orta ateşte kapağı kapalı (herhangi bir kapak olur uyacak) 15 dakika suyu kaynayıp biberlerin rengi dönene kadar pişiriyoruz. 15 dakika sonra fırına 200 derece 45 dakika pişiriyoruz.
Biber dolmasının harcının içerisinde genelde pirinç veya bulgur bulunur. Bu malzemenin dolmanın içinde sert kalmasını önlemek için, ılık suda bekletip yumuşatmalı ve nişastasından arındırmak için bol su ile yıkamalısınız. Bir gece önceden suda bekletmek de iyi bir fikir.
Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur.
Poşete düğüm attıktan sonra biberleri tekrar bir poşete daha koyun. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile dolmalık biberleri buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Dolmalık Tatlı Biber Kurusu 85 ₺ Dolmalık Kabak Kurusu 48 ₺ Dolmalık Kapya biberi Kurusu 85 ₺ Dolmalık Acur Kurusu 85 ₺
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri