Göz tansiyonu yükselince, görme sinirleri tahrip olur. Görme siniri yaklaşık bir milyon sinir lifinden oluşur. Önce, ince lifler kaybedilir ve tahrip olan sinirler, gözün görme alanını daraltır. Görme alanı öylesine daralır ki hasta bir anahtar deliğinden bakar gibi küçücük bir alandan görür.
Glokomda görme alanında daralma olur. Gözde basınç hissi ve gözde sertlik hissi olabilir. Hastalar bir anda yanlarındaki nesneleri göremediklerini fark edebilirler. Bazı hastalar da görüşlerinin daha sisli olduğunu ifade edebilir.
Glokom, halk arasındaki adı ile göz tansiyonu hastalığı görme sinirinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan, önce görme alanının daraldığı ve ileri safhalarda geri dönülmez körlüğe yol açan çok sinsi bir hastalıktır. Dünya da glokom, katarakt sonrası ikinci körlük nedenidir.
Zaman içerisinde sıvı birikimiyle birlikte dolaylı olarak optik sinirlere olan baskı da artar. Bu durum ise görmeden sorumlu olan göz sinirinde oluşan tahribatı arttırmaktadır. Göz tansiyonu ilerledikçe kişinin görme alanında gitgide daralma gerçekleşir.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
İlgili 34 soru bulundu
Dut ağacı ve okaliptüs ürünlerinde yapılacak olan bitki çayları, tansiyonun düşürülmesine etki edecektir. Bakla, soğan ve sarımsak ürünleri de, göz tansiyonlarının yükselmesinde kullanılan ürünlerden bazılarıdır. Kişiler evlerinde bulunan soğan ve sarımsaktan faydalanarak göz tansiyonlarını kolayca düşürebilir.
Göz tansiyonunu arttıran faktörler şunlardır; kortizon ve bazı zayıflatıcı ilaçlar, polikistik over ve hipotroidizm(guatr hastalığı), gözleri sıkarak ağlama, ağırlık kaldırma, sıkı yaka ve sıkı kravat bağlama gibi faktörler göz tansiyonunun yükselmesine neden olur.
Göz Tansiyonu Strese Bağlı Mı? Glokom hastalığı strese bağlı bir hastalık değildir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Yüksek teknoloji ürünü gözlükler, yaygın bir görme kaybı nedeni olan göz tansiyonu hastalığı olan glokomun ilerlemesini durdurabilir. Glokom, gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakası retinayı beyindeki görme merkezine bağlayan bir milyondan optik sinirin hasar görmesine neden olan yaygın bir göz rahatsızlığı.
Malign Akut Hipertansif Retinopati Tanımı Nedir? Kan basıncının 200 mmHg / 130 mmHg değerlerinden yüksek olmasıdır. Baş ağrısı, çift görme, görmede azalma, ışık çakmalarına neden olur.
Normal kişilerde göz tansiyonu 20 mm Hg üzerinde olduğunda bu tehlike yaratmaktadır. Erken evrede çok bir etkisi olmayan göz tansiyonu ilerleyen dönemlerde ve 40 yaşın üzerinde ciddi sonuçlar doğurur. Göz tansiyonu 50 mm üzerine çıktığı takdirde tedavi edilmediği durumda kalıcı körlük de oluşabilir.
Akut glokom krizi çok kısa sürede başlar. Göz içi basıncı saatler içerisinde normal değerlerden 50-60 mmHg gibi yüksek değerlere ulaşır. Akut glokom krizi ani yaşandığı için hastada yarım baş ağrısı, göz ağrısı, bulanık görme, ışık etrafında renkli halkalar görme, bulantı ve kusma gibi bulgular oluşur.
Gözünüzdeki basınçta meydana gelen artış, derhal tedavi edilmezse ani görme kaybına neden olabilmektedir. Bundan dolayı herhangi bir belirtinin ortaya çıkması durumunda göz doktorunuza girmeniz önerilmektedir. Özellikle açık açılı glokom zamanla yavaş yavaş gelişir ve her iki gözü de etkiler.
Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında.
Göz tansiyonu ameliyatı risklerinin temel kaynağı, ameliyatın son safhadaki hastalara uygulanması nedeniyledir. Bu nedenle göz tansiyonu ameliyatı riskli olarak algılanabilir ama asıl riskli olan ameliyat değil hastanın kırılgan durumudur.
Glokom Hakkında. Halk arasında "Göz Tansiyonu" ya da "Karasu Hastalığı" olarak bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanında yavaş yavaş daralmalar meydana gelir.
Araştırmacılar, sağlıklı bir uyku düzenine sahip insanlarla karşılaştırıldığında, horlama ve gündüz uyku haline sahip kişilerin yüzde 11'inde artmış göz tansiyonu riski olduğunu buldular. Ayrıca, uykusuzluk ve çok fazla veya çok az uyumanın da yine göz tansiyonu riskini yüzde 13 artırdığını belirttiler.
Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Geçmişte göz tansiyonunu yükselttiği düşünülen üç şey olmuştur. Bunlar; çok su içmek, çay ve kahve tüketmek. Ama yapılan araştırmalar göstermiştir ki bunlar en fazla bir mm/cıva civarında arttırıyor. Dolayısıyla bugün, çok küçük bir artışa neden olduğu için, hiçbir hastaya bu tarz diyetler uygulanmıyor.
Göz tansiyonu her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş üzerindeki kişilerde daha sık karşılaşılan bir göz hastalığıdır. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri de risk grubu içerisinde yer almaktadır. 60 yaş için ise göz tansiyonu riski çok daha yüksektir. Yaş ilerledikçe ise bu risk daha da artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri