Zeytinburnu'nun Yeşiltepe mahallesi km2'ye düsen 96binin üzerindeki nüfus ile Istanbul'un en yogun nüfuslu mahallesidir. Bunu Esenler'in Fatih mahallesi ve Güngören'in Mareşal Fevzi Çakmak mahalleleri sirasiyla 89.500 ve 86.603'lük nüfus ile izlemektedir.
2021 nüfus sayım verilerine göre, İstanbul'da en kalabalık ilçe 977 bin 489 nüfusuyla Esenyurt, nüfusu en az olan ilçe ise 16 bin 372 nüfusuyla Adalar oldu. Avrupa Yakasında en kalabalık ilçe 977 bin 489 kişilik nüfusuyla Esenyurt olurken Anadolu Yakasının en kalabalık ilçesi 741 bin 895 nüfusu ile Pendik oldu.
2022 nüfus sayım verilerine göre, İstanbul'da en kalabalık ilçe 983 bin 489 nüfusuyla Esenyurt, nüfusu en az olan ilçe ise 16 bin 690 nüfusuyla Adalar oldu. Avrupa Yakasında en kalabalık ilçe 983 bin 489 kişilik nüfusuyla Esenyurt olurken Anadolu Yakasının en kalabalık ilçesi 750.435 nüfusu ile Pendik oldu.
Yayınlanan bilgiye göre, İstanbul'un nüfusu, 2021'de bir önceki yıla göre 378 bin 448 kişi artarak 15 milyon 840 bin 900 kişi oldu. Avrupa Yakası'nda 10 milyon 224 bin 323 kişi yaşarken Anadolu Yakası'nda 5 milyon 616 bin 577 kişi yaşıyor.
Avrupa yakası ilçelerinin toplam alanı 3.563 km2 olup, İstanbul ilinin %65'ini teşkil eder. Anadolu yakası ilçelerinin toplam alanı ise 1.898 km2'dir. İstanbul'un alan olarak en büyük ilçesi 1.040 km2'lik alanıyla Çatalca'dır. Diğer taraftan 7 km2'lik alanıyla Güngören en küçük ilçedir (Tablo 1).
İlgili 23 soru bulundu
İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir.
(Ali Sami Ülgen, Fatih Devrinde İstanbul, İstanbul 1939, 15. Osmanlı İstanbul'unun ilk kurulan semti olan Saraçhane, bugün Fatih İlçe'nin temellerinin atıldığı ilk semti olma özelliğini de taşımaktadır. Bugün Şehzadebaşı olarak bilinen bölgede Saraçhane sınırları içerisindeydi.
Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Karadeniz kıyısında kurulu olan Şile, yüzölçümü bakımından Anadolu Yakası'ndaki en büyük ilçedir fakat nüfus olarak il genelinde Adalar'dan sonra en düşük nüfuslu ikinci ilçedir.
İstanbul'da sadece 2 milyon 164 bin 766 İstanbullu yaşıyor. Bunun yanında 108 bin 444 Ankaralı, 71 bin 998 İzmirli ikamet ediyor. İstanbul'da en çok Sivaslı en az Muğlalı var.
Dünyanın en kalabalık şehirleri listesinde 15. sırada bulunan İstanbul'da yaklaşık 16 milyon kişi ikamet ediyor. Yoğun nüfusa rağmen şehrin karşı koyulamayan, eşsiz yanları bir hayli fazla.
nin en kalabalık ili 15 milyon 840 bin 900 kişi ile İstanbul oldu. İstanbul'u Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya izledi. Tunceli ise 83 bin 645 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Türkiye'de ikamet eden nüfus, bir önceki yıla göre 1 milyon 65 bin 911 kişi artarak 84 milyon 680 bin 273 kişiye ulaştı.
Bu listeye göre İstanbul'un en lüks semtleri arasında bir numara Beşiktaş oldu. Şişli, Bakırköy, Kadıköy, Sarıyer ve Üsküdar da lüks semtler arasında yerini aldı.
İstanbul'un en zengin semti Beşiktaş
İsterseniz bu dosyaya başlarken önce en çok merak edilen “İstanbul'da En Pahalı Evler hangi semtte?” sorusuna bakalım. İstanbul'un en pahalı ilçesi neresidir sorusunun yanıtında zirvede Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy ve Bakırköy bulunuyor. En pahalı konutlar ise Beşiktaş'ta yeralıyor.
Araştırmaya göre, İstanbul'da yaşam kalitesi en yüksek olan ilçeler Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Şişli ve Fatih olurken, yaşam kalitesi en düşük ilçeler ise Arnavutköy, Sultanbeyli, Şile, Sultangazi ve Esenler şeklinde sıralandı.
İSTANBUL ilçeleri alfabetik sırasına göre ADALAR, ARNAVUTKÖY, ATAŞEHİR, AVCILAR, BAĞCILAR, BAHÇELİEVLER, BAKIRKÖY, BAŞAKŞEHİR, BAYRAMPAŞA, BEŞİKTAŞ, BEYKOZ, BEYLİKDÜZÜ, BEYOĞLU, BÜYÜKÇEKMECE, ÇATALCA, ÇEKMEKÖY, ESENLER, ESENYURT, EYÜPSULTAN, FATİH, GAZİOSMANPAŞA, GÜNGÖREN, KADIKÖY, KAĞITHANE, KARTAL, KÜÇÜKÇEKMECE, ...
Bu yeni düzenlemeyle birlikte İstanbul'un mahalle sayısı 964 olarak belirlenmiştir.
İffet rolü için başından beri düşünülen tek isim Hümeyra'ydı. Ancak usta sanatçı, başka projesinin çekim takvimiyle Avrupa Yakası'nın çekim takvimi birbiriyle çakıştığı için rolü kabul edemiyordu.
Bugünkü İstanbul'un büyük kesimi Avrupa yakasında, diğer kesimi ise Asya yakasındadır. İstanbul, kara ve denizler arasında önemli bir geçit yerindedir. Bir yakası Anadolu ve Balkan Yarımadaları, diğer yakası Karadeniz ve Ege Denizi arasında bulunur.
Beşiktaş İstanbul ilinin bir ilçesidir. İl topraklarının Avrupa yakasında yer alır. 1930 yılında Beyoğlu'ndan ayrılarak ayrı bir ilçe hâline gelmiş, Beşiktaş Belediyesi de 1984'te kurulmuştur.
Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur. Bunun dışında tarihte Moğollar Çakduryan, Polonlar Kanatorya, Çekler Aylana, Macarlar Vizenduvar olarak adlandırmışlardır.
Byzantion: Byzantion, İstanbul'un bilinen ilk adıdır. M.Ö. 667'de Antik Yunanistan'daki Megara kent devleti'nden gelen Dorlu Yunanlı yerleşimciler bugünkü İstanbul üzerinde bir koloni kurdu ve yeni koloniye kralları Byzas veya Byzantas'ın adı ile anılır: Byzantion. Bazı kaynaklarda Byzantium olarak da geçmektedir.
Tarih öncesi çağlar
İstanbul'un tarihi üç yüz bin yıl önceye kadar uzanmaktadır. Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan Yarımburgaz Mağarasında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere rastlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri