- Bakır sülfat, sülfürü bakırla birleştiren inorganik bir bileşiktir.
Vücutta taş yalnızca böbrekte veya safra kesesinde oluşuyor sanmayın. Gözlerde oluşan yanma, batma veya kaşıntının sebebi gözünüzdeki taş olabilir. Her 10 kişiden 1'inde görülen göz taşı; düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz su ve meyve tüketimiyle beraber gelişebiliyor.
Halk arasında göztaşı veya göktaşı olarak adlandırılan, yoğunluğu 2,284 g/cm³, kimyasal formülü CuSO4 olan mavi renkli, küçük kristalize yapıda bir maddedir.
Göztaşı bitki ilacı olarak bilinen bordo bulamacı, bağ ve bahçe işleriyle uğraşan kimselerin yakından tanıdığı bir üründür. %98 küprik sülfatın ve kirecin harmanlanması ile elde edilen bu karışım, çok sayıda bakteriyel rahatsızlıklara ve mantara bağlı enfeksiyonlara karşı kullanılan bir tarım ilacıdır.
İlgili 40 soru bulundu
İçerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bulunduran karışım bir de kireç içeriyor. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Göztaşı veya göktaşı, bakır sülfat bileşiğinin halk arasındaki adıdır. Gözyaşının susuz formu soluk yeşil ya da grimsi beyaz bir toz olmasına karşın en çok bilinen pentahidrat formu, parlak mavi renktedir. Bakır sülfatın mavi rengi hidrasyon suyundan kaynaklanmaktadır.
Bakır sülfat asidik özellik gösteren kokusuz bir kimyasaldır.
Sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilave edilerek ahşap karıştırıcı ile karıştırılarak ayran kıvamına getirilir. Aynı şekilde göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine 10 litre su ilave edilerek ahşap karıştırıcı ile karıştırılarak eritilir.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Tedavide göz taşı da kullanı- labilir. Bu usulde hayvanın yarası açılarak yaraya göz taşı uygulanır. Hayvanın ayaklarına, tırnak aralarına kükürt ve donmamış kireç konulduğu da olur.
Susuz formu soluk yeşil ya da grimsi beyaz bir toz olmasına karşın en çok bilinen pentahidrat (CuSO4•5H2O) formu, parlak mavi renktedir. Çok az miktardaki CuSO4•5H2O çevreye çok zehirlidir, gözleri ve cildi tahriş eder ve yutulduğunda zararlı da olabilir.
Uygulamanın amacı : Hasat yapılmayan ağaçlarda zeytin tane olgunluğunu hızlandırır, kolay hasat yapmaya olanak sağlar.Hasat yapılan ağaçlarda ise hasatta hasar gören dalların onarılmasına yardımcı olur. Copperas kullanılması durumunda ,halkalı lekeye karşı dirayet sağlar. Kış boyu sürgün oluşumunu destekler.
Halk arasında göztaşı olarak bilinen içeriğinin yüzde 98'i bakır sülfattan oluşan bu küçük mavi renkli madde türü, tarımda özellikle hasat zamanında hastalıklı bitkiler için kullanılan bir ürün olarak tercih edilir.
Gözlüğü ilk bulan kişinin kim olduğu bilinmiyor. Bu büyük buluşu kimin gerçekleştirdiği uzun araştırmalara rağmen hala sırrını koruyor. Ancak bazı rivayetlere göre gözlüğün Roger BACON tarafından icat edildiğinden söz edilmekte. Bu kişinin 1250-1280 yıllarında, Venedik'te yaşamış olması büyük bir olasılık.
1.Kaplan Gözü Taşı
Nazara iyi gelen taşlardan biri olarak bilinir ve her türlü tehlikeye karşı korunmak için kullanılır. Pek çok kültürde, özellikle nazara karşı güçlü bir tılsım olarak görülmüştür.
Havuz ve Su Depolarında Yosun Giderici Bakır Sülfat (Göztaşı) 250gr Havuz temizliği ve havuzda yosunla mücadele için kullanılır. Ayrıca Su depolarındaki yosunları temizleme ve önleme içinde kullanılır. Tek yapılması gereken 1 ton suya 1 kg Göztaşı hesabıyla suya atmaktır.
Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır ve çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır.
%2'lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı (100 Litre) İçin Gerekli Madde ve Malzemeler: 2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş kireç (veya 1 kg sönmemiş kireç), 4-5 litrelik 2 adet plastik kova, Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.
100 gr sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilave edilir ve ağaç sopa ile karıştırılarak ayran kıvamına getirilir. Aynı şekilde 100 gr göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır.
Bordo bulamacı ağaçların bakteriyel hastalıklara karşı korunması için hala olmazsa olmaz çözümlerden biridir. Bordo bulamacı kullanıma hazır halde tarım ilacı satıcılarında bulunabileceği gibi, Göztaşı ve Kireç ile aşağıda anlatacağım yöntemlerle kolayca hazırlanarak kullanılması mümkündür.
CoppaFort içerdiği bakırın yavaş salınımıyla uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve mantari hastalıklardan korur. Bordo bulamacı yerine diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi fındık bahçelerinde de güvenle kullanılır.
Gülle Bulamacının Hazırlanması; 15 lt tenekeye 10 lt su konulur. Üzerine 1,5 kg kireç ilave edilir ve kirecin yanması için 15 dakika beklenir. Daha sonra 3 kg kükürt ilave edilir ve 1,5 saat karıştırılarak kaynatılır. Ateşten alınarak soğumaya bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri