Kahramanmaraş Türkiye'nin, 14.327 km²'lik yüzölçümü ile 11.nüfusa göre 18., büyük vilayetidir. Topraklarının %59,7'si dağlarla, %24'ü plato ve yaylalarla %16,3'ü ovalarla kaplıdır. Deniz seviyesinden 568 m. yüksekte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.
Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir. Kahramanmaraş'ta ayrıca organik tarıma yönelik uygulamalar (sebzecilik ve zeytincilik ağırlıklı) son dönemlerde gerçekleşmeye başlanmıştır.
Şili depremi, 10 dakika ve 9,5 şiddetinde gerçekleşti ve bu deprem dünya tarihinin yaşamış olduğu en büyük depremlerden birisi oldu. Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir.
pazarcık, kahramanmaraş'ın nurhak ve elbistan gibi çoğu memleketlerini (mahalle veya köylerini) terk etmek zorunda kalan kürt alevilerden oluşan ilçelerindendir. maraş katliamı sonrasında, başta yurt dışı olmak üzere mevcut nüfusun en az 3-4 katı dışarıya yoğun göç vermiş bir ilçedir.
Buzdolabı magneti, bakır çaydanlık, cezveler, Osmanlı çarıkları, dövme dondurma, deri sandaletler gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Kahramanmaraş'ın hem doğal güzelliklerini hem de tarihi yapılarını yansıtan şehir magnetlerinden almadan tatilinizi bitirmemeniz gerekir.
Tesislerde bulunan masa ücretsiz fakat dere üzerinde bulunan çardaklar 30₺ ile 50₺ arasında değişiyor.
Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesi'nde yer alan daha çok Akdeniz Bölgesi'nin Adana bölümünde bulunan bir şehirdir. Etrafında Adana, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve Kayseri Sivas gibi şehirlere komşu olarak öne çıkar.
Dağlar: İl kapsamı içinde belli başlı dağlık alanlar genellikle Güneydoğu Torosların uzantılarıdır. Bunlar Engizek dağı, Ahırdağı, Amonos ( Nur) dağları, Nurhak dağları, Kandil dağları, Sarımsak dağı, Düldül dağı ve Binboğa dağlarıdır.
Besicilik gelişmiştir ve Türkiye çapında ünlü çoğu markaya et satışı yapılmaktadır. Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir.
Kahramanmaraş denilince ilk akla gelen lezzetlerden yanyana (eli böğründe) erkek kuzu etinden malzemeleri yanyana pişirildiği için bu ismi vermişler. Yok...
Maraş kelimesi, bölgedeki çeltik ekimi ve bataklıkların sebep olduğu sıtma hastalığı dolayısıyla "titreme yeri" anlamına geldiği şeklinde izah edilmekteyse de bunun ilmî bir kıymeti yoktur.
Denize kıyısı olmamasına rağmen tatlı su balığı üretiminde Türkiye'de ön sıralarda yer alan Kahramanmaraş'ta 4. Balık Festivali düzenlendi.
1853-1856 yılları arası Adana Eyaletine bağlanmış. 1865 tarihi itibari ile de Halep Vilayetine bağlı bir yönetim birimi olmuştur. 1914 yılına kadar süren bu yönetim; daha sonra bağımsız bir sancak haline gelmiştir. Bu sancağa Pazarcık, Elbistan, Zeytun ve Andırın kazaları bağlanmıştır.
Savruk Mağarası
Kahramanmaraş'ın kuzeyinde Hacınınoğlu köyünden 2 km aşağıda yer almaktadır. Eski ipek yolu üzerinde yer alan mağara Savruk -Savran veya Sarıkız mağarası diye anılmaktadır. Sarkıt ve dikitler gibi jeolojik oluşumlar açısından oldukça zengindir.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle: Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
Doğu Anadolu Fay Hattı'yla ilişkili çok sayıda fay segmentinin kırılmasına (yaklaşık 300-350 km uzunlukta) neden olan bu iki büyük deprem, hem can kaybının, hem yaralı sayısının, hem yıkılan ve hasar gören bina sayısının fazla olmasına hem de doğrudan etkilenen alanın çok geniş olmasına yol açtı.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114'te Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem. 1513 Maraş depremi, 28 Mart 1513 tarihinde Dulkadiroğulları Beyliği sınırları içinde gerçekleşen 7,4 Ms büyüklüğündeki deprem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri