Göz tembelliği, sıklıkla 3-5 yaş arası çocukluk döneminde karşılaşılan bir bozukluktur. Erken dönemde fark edilmesi halinde düzeltilmesi mümkündür. Ambliyopide; bir gözün diğerinden daha az görmesi ya da her iki gözün de az görmesi ile ortaya çıkar.
Görsel sistem gelişimi 10 yaşa kadar devam ediyor
Göz tembelliğinin toplumda görülme sıklığı %2-4 oranındadır.
Göz Tembelliği Kimlerde Görülür? Göz tembelliği genelde erken yaşlarda ortaya çıkan bir durumdur. Hemen hemen 4 ila 6 yaşları arasında bulunan çocuklarda görülmektedir. Doğumsal göz hastalıklarına veya bebeklik çağı göz bozukluklarına sahip olan çocuklarda, bunlara bağlı göz tembelliği görülebilmektedir.
Fakat travmaya yani kazalara bağlı olarak da sonradan gelişebilir. Gözlerin normal kullanılmasını ve gelişimini engelleyecek durumlarda ortaya çıkmaktadır. Genetik kökenli de olabilmekte, ailesinde göz tembelliği, şaşılık görülen çocukların erken yaşta göz muayenesinden geçirilmesinde fayda vardır.
Göz tembelliği tedavisi çocukluk çağında sonra yapılmaz ,yaklaşımı artık rafa kalkmış bilgiler arasındadır. Talya Tıp Merkezi Göz Kliniğinde ,Nörovizyon tedavisi 9-55 yaş arasındaki göz tembelliği olan hastalara önerilmekte ve uygulanmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Hastanın durumuna göre gözlük önerilir ve iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel göz çalıştırılır. Göz hastanesinde bulunan görsel terapi merkezinde bu hastalar ortoptik uygulamalar adı verilen göz egzersizleriyle de tedavi edilebilmektedir.
Göz tembelliği toplumun %2-4 'ünde oldukça sık karşılaştığımız bir problemdir. Ancak, hayatın ilk yıllarında tanındığı ve tedavi edildiği takdirde düzeltilebilen bir sorundur.
Göz Tembelliği Belirtileri Nelerdir? Çocuklarda görülen sürekli bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma ve bir şey izlerken başını bir yöne çevirme gibi şikayetler farkediliyorsa bunun neden göz tembelliği olabilmektedir. Aile tarafından tespit edilebilmesi oldukça zordur.
Bu sorunun cevabı çok net: Hayır, doğru reçete edilmiş bir gözlük, göz tembelliği yapmaz.
Göz tembelliği ve şaşılık lazer ameliyatının yapılmasına engel mi? - Hayır. Göz tembelliği olan göz, ameliyat öncesi gözlük ve lensle ne kadar iyi görüyorsa, ameliyat sonrası onlar olmadan ancak o kadar görebilecek. Yani lazer ameliyatı, kişiyi gözlük ve lensden kurtarıyor ancak tembelliği tedavi etmiyor.
Öncelikle tabletler ve cep telefonlarının gözü bozmadığını söyleyelim. Hatta göz tembelliği olan bir çocuğun daha iyi gören gözünü bantlayarak gözlükleriyle tembel gözünü fazladan çalıştırmak için televizyonu, bilgisayarı ve cep telefonu oyunlarını özellikle önermekteyiz.
Tembel göz az görür. Ayrıca gözde kayma ve şaşılık, gözlerde titreme (nistagmus) de göz tembelliği belirtileridir.
Göz Tembelliği Nasıl Engellenir ve Tedavisi Nedir? Elbette var. Aslında en kolayı erken tanı ve sadece gözlük takmak. Eğer tembelliğe yol açabilecek görme kusuru varsa ve erken tanınmışsa, daha tembellik oluşmadan sadece ve sadece gözlük takmak yeterlidir.
Tıpta ambliyopi olarak tanımlanan göz tembelliği, kelime anlamı olarak donuk göz anlamına gelir. Gözde yapısal bir bozukluk olmaksızın görme keskinliğinin düşmesine yol açan göz tembelliği, toplumda %1,6 ila %3,6 oranında görülür.
Eğer, örneğin bir kişi belirli bir nesneyi 10m uzaklıktan fark edebiliyorsa ve normal bir kişi aynı nesneyi 100 m uzaklıktan fark ediyorsa, bu kişi için geçerli görme kabiliyeti yüzde %100 yerine %10' dur.
Eğer gözlerden birinde normal görüş yoksa bu durum kişiyi olumsuz etkiler. Örneğin pilotluk, polislik, askerlik ve cerrahlık gibi meslekleri göz tembelliği olan kişiler yapamaz. Bu nedenlerle göz tembelliğinin mümkün olan en erken yaşlarda tespit ve tedavisi yapılmalı.” diyor.
Göz tembelliği tanısı için göz doktorunun muayenesi şarttır . Göz tembelliğinin tedavisinin 8 yaşına kadar yapılması gereklidir . 8 yaş üzerinde göz tembelliği tedavisinde başarılı sonuç almak çok zordur . Göz tembelliğinin tedavisinde dünyada en yaygın tedavi olarak kapatma tedavisi uygulanmaktadır .
Kataraktın tanı, takip ve tedavisinin konunun uzmanı bir göz hekimince yapılması gerekmektedir. YANLIŞ: Gözlük takmak gözü tembelleştirir! DOĞRU: Özellikle çocukluk çağında doğru muayene ile verilmiş gözlüklerin kullanımı ambliopi adını verdiğimiz göz tembelliğinin önlenmesi ve tedavisinde önemlidir.
Toplumda %1-5 oranında görülen göz tembelliği çocuklarda önlenebilir görme kayıplarının (körlüğün) ve erişkinlerdeki kalıcı tek taraflı görme bozukluğunun en sık sebebidir.
Göz tembelliği ve göz bozuklukları için genetik yatkınlık söz konusudur ve ailesinde göz bozukluğu, gözde kayma, göz tembelliği gibi sorunlar var ise mutlaka yakın takip ve çocuk göz doktoru tarafından muayene gerekir.
Çocuklarda özellikle tek gözde ortaya çıkan astigmat, en önemli göz tembelliği nedenlerinden biridir.
Yetişkin göz tembelliği çok yaygın bir durum olmamakla birlikte genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Çocukların bebeklikten ilkokul çağına kadar görmelerinin azalmasının başlıca nedeni göz tembelliğidir.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanmaz? Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Ben de göz tembelliği rahatsızlığı ile askere gittikten 4 ay sonra askerliğe elverişli değildir raporu aldım.göz tembelliği olan birisi kesinlikle askerliğe elverişli değildir.süreç olarak görme probleminden dolayı revire yani doktora gitsin. hastanede muayene olduktan sonra heyete girecek .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri