Göz tembelliği, göz ve göz sinirinde hiçbir yapısal bozukluk olmamasına rağmen bir gözün, diğerine oranla normal sınırlardan daha az görmesi olarak tanımlanabilir. Doğumdan itibaren beynin gelişimiyle birlikte artan görme kapasitesi, kişinin daha iyi ve net görmesini sağlar.
Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Hastanın durumuna göre gözlük önerilir ve iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel göz çalıştırılır. Göz hastanesinde bulunan görsel terapi merkezinde bu hastalar ortoptik uygulamalar adı verilen göz egzersizleriyle de tedavi edilebilmektedir.
Göz tembelliği belirtilerin başında gözlükle yada başka tedavilerle düzletilemeyen görme kaybı gelir. Tembel göz az görür. Ayrıca gözde kayma ve şaşılık, gözlerde titreme (nistagmus) de göz tembelliği belirtileridir.
Göz tembelliği, erken çocukluk döneminde tedavi edilmezse ileri yaşlarda kalıcı görme azlığına yol açabiliyor. Üstelik o dönemde tedavi için geç kalınmış oluyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre bir gözünde tembellik olan çocuklar travmaya bağlı olarak diğer gözlerini de kaybetme riski taşıyor.
Göz tembelliğinin iki ana nedeni vardır. Birincisi, ambliyopi; göz-beyin bağlantısıyla ilgili gelişimsel bir sorundur. İkincisi ise, strabismus ya da diğer adıyla şaşılık; gözleri çevreleyen ve gözlerin odaklanmasına yardımcı olan altı kasın birlikte düzgün çalışmamasından doğan bir problemdir.
İlgili 41 soru bulundu
Ambliyopi olarak da bilinen göz tembelliği varlığında kişi, gözlük ya da kontakt lens kullanımı ile dahi sağlıklı bir göz kadar keskin ve net göremez.
Göz tembelliği tanısı için göz doktorunun muayenesi şarttır . Göz tembelliğinin tedavisinin 8 yaşına kadar yapılması gereklidir . 8 yaş üzerinde göz tembelliği tedavisinde başarılı sonuç almak çok zordur . Göz tembelliğinin tedavisinde dünyada en yaygın tedavi olarak kapatma tedavisi uygulanmaktadır .
Fatma Altınsoy, “Görme tembelliği yüzde 2 ila 5 arasında görülüyor” dedi.
Öncelikle tabletler ve cep telefonlarının gözü bozmadığını söyleyelim. Hatta göz tembelliği olan bir çocuğun daha iyi gören gözünü bantlayarak gözlükleriyle tembel gözünü fazladan çalıştırmak için televizyonu, bilgisayarı ve cep telefonu oyunlarını özellikle önermekteyiz.
Göz Tembelliğinin (Ambliyopi) Nedenleri Nelerdir? Göz tembelliği, sıklıkla 3-5 yaş arası çocukluk döneminde karşılaşılan bir bozukluktur.
Bu sorunun cevabı çok net: Hayır, doğru reçete edilmiş bir gözlük, göz tembelliği yapmaz.
Eğer gözlerden birinde normal görüş yoksa bu durum kişiyi olumsuz etkiler. Örneğin pilotluk, polislik, askerlik ve cerrahlık gibi meslekleri göz tembelliği olan kişiler yapamaz. Bu nedenlerle göz tembelliğinin mümkün olan en erken yaşlarda tespit ve tedavisi yapılmalı.” diyor.
Ancak aynı kişinin 2 gözü arasında hipermetropi dereceleri farklı ise(anizometropi) beyin derecesi yüksek olan gözü kullanmaz ve o gözde tembellik(ambliyopi) gelişir. Ambliyopinin dereceleri vardır. Ağır göz tembelliğinde tembel gözün görmesi çok düşük ise ehliyet alınmasına engeldir.
Refraktif farklılıklar yani bir gözün diğerine göre daha miyopik, hipermetropik ya da astigmatik olması da göz tembelliğine neden olabilmektedir. Ayrıca katarakt ve göze düşen görüntünün net olarak odaklanmasına engel olacak her türlü durum gözde tembellik oluşturabilir.
Göz tembelliği genelde bir gözde miyop, hipermetrop ve astigmat nedeni ile diğer göze göre net bir görünü oluşturmasında sıkıntı yaşadığı zaman meydana gelmektedir. Genelde bulanık gören göz beyin tarafından algılanmamaktadır ve göz tembelliği geliştirmektedir.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanmaz? Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Etkilenen göz istemsiz olarak farklı yönlere bakabilir ancak her zaman böyle bir durum söz konusu değildir. Göz tembelliği çoğu zaman tek gözü etkiler ancak bazı durumlarda her iki gözün görmesi de etkilenebilir.
Göz tembelliği tedavisi çocukluk çağında sonra yapılmaz ,yaklaşımı artık rafa kalkmış bilgiler arasındadır. Talya Tıp Merkezi Göz Kliniğinde ,Nörovizyon tedavisi 9-55 yaş arasındaki göz tembelliği olan hastalara önerilmekte ve uygulanmaktadır.
Eğer, örneğin bir kişi belirli bir nesneyi 10m uzaklıktan fark edebiliyorsa ve normal bir kişi aynı nesneyi 100 m uzaklıktan fark ediyorsa, bu kişi için geçerli görme kabiliyeti yüzde %100 yerine %10' dur.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Çocuklarda özellikle tek gözde ortaya çıkan astigmat, en önemli göz tembelliği nedenlerinden biridir.
Eğer bir kişiye total görme engelli diyorsak, o kişi tamamen görmüyor olmalı ve rapor oranı % 85 ve üzeri olmalıdır. Kısaca ifade etmek gerekirse total görme engelli kişiler, doğuştan ya da sonradan tamamen görme yetisini kaybetmiş kişilerdir.
Büyüdükçe ve göz uzadıkça 18 yaşa dek hipermetropi azalır. 18 yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz. Ancak genç yaşlarda gözlüksüz uzağı net görebilen hipermetroplar, 40 yaştan sonra uzak görüş için de gözlük ihtiyacı duyar.
Amerikan bilim adamları, halk arasında göz tembelliği olarak bilinen ve daha çok çocuklarda görülen ambliyopi hastalığının tedavisinde kullanılan göz bandajının günde 6 saat yerine 2 saat takılmasının yeterli olduğunu belirttiler.
Bant, duruma bağlı olarak çocuk birkaç ay veya yıl boyunca uyanıkken günde 2-6 saat arasında takılır. Bazen de kapama tedavisini dönüşümlü olarak yapmak gerekebilir, yani bir gün sağ göze, diğer gün sol göze şeklinde. Bir çocuğun göz bandı takmaya ikna etmek zor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri