Kornea ülseri, gözün korneasında meydana gelen ağrılı bir zedelenmedir. Görme kaybına yol açabileceğinden, hastalık acil durum olarak ele alınmalıdır. Bunun en yaygın tetikleyicisi, bakteri enfeksiyonlarıdır. Kontakt lensler de kornea ülseri oluşumunu teşvik edebilir.
Göze kaçacak herhangi bir cisim, lens ve kornea arasına girerek kornea yüzeyinin zedelenmesine yol açabilir. Bu da kornea ülserine davetiye çıkarır. Ayrıca denize ve havuza kontakt lensle girmek, kumsalda kontak lens kullanımına devam etmek de enfeksiyon ve kornea ülseri riskini artıran faktörlerdir. '
Hastalık erken belirlendiğinde lokal ilaç tedavisi ile iyileşebilir. Ancak özellikle geniş ve derin ülserlerde operasyon kaçınılmazdır ve gözü kurtarmanın tek yoludur. Tedavinin her döneminde hasta plastik yakalıkla korunmalıdır. Tedavi 3-6 hafta sürebilir.
Kornea ülseri tipik olarak ağrılı göz kızarıklığı ile birlikte hafif ila şiddetli göz akıntısı ve görme yetisinde azalma ile ortaya çıkar. Rahatsızlık, apse gibi lokalize bir kornea enfeksiyonundan kaynaklanır.
Kornea hasarı belirtileri, göz kızarıklığı, ağrı, bulanık görme, ışığa hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, gözde sulanma, göz kapağı şişmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar olabilir. Kornea zarar gördüğünde, tedavi seçenekleri korneanın hasar derecesine ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Hemen tedavi edildiğinde, çoğu kornea aşınmaları kalıcı görme kaybı olmadan tam iyileşmeyle sonuçlanır.
Korneanın yüzeyi kendini yenileyebilirken, %95'ini oluşturan iç kısımları kendini yenileyememektedir. Bu yüzden bu bölümdeki hastalıklar kalıcı olarak görmenin bozulmasına yol açabilen hasarlara neden olabilir. Bu gibi hastalıklarda başka yollarda tedavi yapılamıyorsa, kornea nakli yapılması gerekebilmektedir.
Keratokonus tedavisi hastalığın seviyesine göre değişmektedir. Çok aşamalı bir tedavi niteliğindedir. Hastalığın erken evrelerinde gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görüş bozuklukları düzeltilebilmektedir. Hastalığın ilerlediği aşamalarda ise sert kontakt lens ve skleral lensler ile tedavi uygulanabilmektedir.
Küçük çizik ve sıyrıklar genelde 1-2 günde iyileşir ama büyük çaptaki yaralar 1 hafta kadar tedavi gerektirir. İyileşme süreci esnasında kesinlikle gözü ovalamamak lazım.
Kornea epiteli: Bu katman korneanın en dış tabakasıdır, beş kat hücreden oluşur, en altta yer alan hücreler ve kornea'yı çevreleyen limbusdaki hücreler çoğalır ve yukarı katlara doğru ilerleyerek yaşlı hücrelerin yerini alırlar, böylece kornea epiteli yaklaşık iki haftada bir yenilenir.
Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar. Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir.
Ülserler nadiren kendi kendine iyileşir, ancak kişi tedavi görmezse tekrarlayabilir. Sindirim sisteminde helicobacter pylori bakterisinin aşırı büyümesi peptik ülsere neden olabilir. Peptik ülserler, sindirim sisteminin koruyucu astarının hasar görmesi veya aşınması sonucu oluşur.
Tek başına bakterinin tedavi edilmesi ülser tedavisi için yetersizdir, ülserin iyileşmesi için mide asidinin yeterli bir süre baskılanması gerekir (genellikle 6-8 hafta). Mide ülserlerinde genellikle daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
Kızarmış gözler, gözlerde ağrı ve tahriş, bulanık görme, ışığa duyarlılık, gözü açamama, gözde akıntı gibi belirtileri vardır. Tedavi edilmeyen keratit belirtileri daha da kötüleşecektir. Bu nedenle hemen teşhis edilip tedavinin başlaması gerekir.
Mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasında yüksek lifli gıdalar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı yiyecekler ve probiyotik içeren gıdalar bulunur. Bu besinler mideyi korur ve ülserin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Bazı gözlerin kornea yani saydam tabakasında enfeksiyonlar, kazalar gibi çeşitli nedenlerle çizikler, izler ya da lekeler bulunabilir. Excimer lazer teknolojisi ile PTK yöntemi uygulanarak korneadaki bu çizikler, izler ya da lekeler silinerek hastaların net görmesi sağlanabilmektedir.
Kornea ışığı kırıp odaklayarak görüntüyü netleyerek beyne iletir. Yani sağlıklı kornea olmadan görmeden bahsedilmemektedir. Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarmaktadır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlayabilir.
Korneanın başlıca iki görevi vardır. Birincisi, gözün içindeki yapıları korumak, ikincisi ise dışarıdan gelen ışığı kırarak retina adı verilen ve görmeyi sağlayan sinir tabasına net bir şekilde odaklamaktır.
Hayır, böyle bir risk yok.
Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir. Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir.
Kornea Enfeksiyonları:
Çeşitli şekillerde bakteri, virüs veya mantarların göze bulaşması sonrasında kornea zarar görebilir. Keratit adı verilen ağrılı enfeksiyonlarında görme bulanıklığı, sulanma, çapaklanma ve ağrı belirtileri ile korneada beyazlaşma ve lekelenme gelişebilir.
Hastanın bir gözü sağlamsa o gözden kök hücre bulabiliyoruz , bu durumda başarı şansımız yüzde 95 ' lere çıkıyor . İki gözde de hasar varsa o zaman kardeşleri ya da anne babayı tercih ediyoruz . Başarı şansı yüzde 60 düzeyinde oluyor .
Yeteri Kadar A Vitamini Alın
A vitamini, korneanın korunmasına yardımcı olur. Tavsiyem, içinde A vitamini olan gıdalarla aranızı iyi tutun. Göze faydalı yiyecekler arasında havuç, yaban mersini, pul biber gibi gıdaları sayabiliriz. Bunlar A vitamini bakımından zengindir.
Göz Bozukluğu Nasıl Geçer? Göz Bozukluğu Tedavisi. Göz bozuklukları gözün anatomik yapısı ile ilgili olduğundan hayat boyu geçmez, ancak biraz azalıp artabilirler ya da bazı yaşlarda belirti vermeden gizli kalıp bazı yaşlarda tekrar ortaya çıkabilirler.
Korneal enfeksiyonların en sık nedeni kontakt lens kullanımı, uçuk virüsü ile oluşan herpes keratit ve bitkisel yaralanmalar sonrası görülen mantar keratitleridir. Kontakt lens kullanımı sırasında gelişen kırmızı göz, enfeksiyonun ilk belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri