Bu dikişler göz kapağı kıvrımı içerisinde gizli kaldıklarından dolayı erken dönemde bile çok dikkat çekmezler. Bazen emilen bazen de alınan dikişler kullanıyoruz. Emilen dikişler 8-10 gün içerisinde kendiliğinden çözülürken, alınan dikişlerin bu günler arasında alınması gerekiyor.
7-Dikiş (sutür) alınması:
Göz kapağı gibi bölgelerde dikişlerin alınması 3-5 gün iken, parmaklarda 15 güne kadar uzayabilir. Yaranın gerilimi ve iyileşme durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulması daha doğrudur.
Göz kapaklarında ameliyattan sonra şişlik ve gerginlik oluşur. Şişliğin düzelmesi yaklaşık 1-2 hafta almaktadır. Dikişler ameliyattan üç ila yedi gün sonra alınır. Dikişler alındıktan sonra, göz kapağı çevresindeki şişlik ve morluk giderek kaybolacaktır.
Göz kapağı estetiği uygulandıktan sonra genel olarak 10. Gün civarında dikişler alınır.
Göz kapağı estetiği sonrasında hastanın iyileşme sürecine girmesi gerekir. Bu süreçte hasta kesinlikle bir iş yapmamalı ve dinlenmelidir. Bahsedilen süre ise 7 ila 14 gün aralığındadır. İki hafta sonunda göz çevreniz daha genç ve güzel görünmeye başlayacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Ortalama üç gün sonrasında banyoya girebilirsiniz. Özellikle ilk iki gün gözünüzü yoracak durumlardan kaçınmalısınız. Makyaj yapmayın. Güneş ışınlarına direkt çıkmayın.
Göz kapağı ameliyatından sonra 2 gün gözü yoran durumlardan kaçınılmalıdır. Hekim tarafından verilen damlalar ve göz pomadı düzenli olarak kullanılmalıdır. 1-2 hafta kadar enfeksiyon kapma riskine karşı makyaj yapılmaması önerilir. Direkt güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Erimeyen dikişler ameliyattan 5-6 gün sonra doktorunuz tarafından alınır. Eriyen dikişlerin ne tamamen kaybolacağı ise kullanılan dikişin çeşidine (kalınlığına, malzemesine) bağlıdır. 3 ayda düşebilen dikişler olabildiği gibi 2 haftada eriyebilenler de vardır.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Ameliyat dikişleri, dikişin fazlalığına ve bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Ameliyat dikişleri 5 ile 10 gün arasında alınabilir. Alınacak olan dikişlerde yaranın son durumu da önemlidir. Yara tam olarak iyileşmediyse dikiş almak mümkün bir durum değildir.
Dikişler alındığında yara kapanmış olsa bile o bölgedeki deri hala hassas ve incedir. Dikişler alındıktan sonra yara bölgesinde belirgin bir iz kalır ve bazen çevresinde kızarıklıklar vardır. Eğer 1-2 dikişli bir yaraysa iyileşme daha hızlı olacağı için dikişler alındığı gün duş alabilirsiniz.
Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Yara iyileşmesi ve ameliyat sonrası izler pek çok faktöre bağlıdır. Ancak göz kapaklarındaki cilt çok ince olduğu için göz kapağı ameliyatlarından sonra iyileşme tamamlanınca dışarıdan fark edilen bir iz genellikle kalmaz. İyileşmenin tamamlanması 1 yılı bulabilir.
Dikiş bölgesinde kızarıklık, şişlik, akıntı ve açılma var ise dikiş kesinlikle alınmamalı ve bir süre daha beklemelidir. Yara kontrolünde yara temiz ise dikişler uygun materyaller ile ortalama 10 gün sonra alınmalıdır ve alınana kadar su ile temasından kaçınılmalıdır.
Dikişlerin atılmasından yaklaşık 7-10 gün sonra ipliklerin erimesine bağlı hafif bir vajinal kaşıntı olur. Bu kaşıntıya ağrı, ateş veya kötü kokulu akıntı eşlik etmez. Kızlık zarı dikimi sonrası ip gelmesi genellikle dikişlerde erimenin bir belirtisidir.
Emilmeyen Dikişler (Non-absorbable sütur) erimez ve bir süre sonra alınması gerekir. Örneğin: ipek, prolen, naylon.. vb. Bazı emilmeyen dikişler ise alınmaz ve ömür boyu vücutta kalır, örneğin kanayan damarların bağlanmasında kullanılan ipek dikişler ve fıtıklarda kullanılan prolen sütürler.
Emilemeyen bir sütür ile derin bir onarım yapılması durumunda, iyileşme sürecinde geçici bir adımdan ziyade bir onarım için kullanıldığı için çıkarılmaz. Emilebilir dikişlerin veya eriyen dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
CanTe. İçerde kalan kısımlar kuvvetle muhtemel eriyecektir, o diktikleri ipimsi şey eriyor zaten bir süre sonra. Bu sebeple içerdekiler ne olur diye korkmayın.
Eriyen dikiş ipi hangi renk şeklinde soruyu dikiş taşıyan hemen hemen herkes sormaktadır. Ya da çok sık kullanılın mavi ip için mavi dikiş ipi erir mi sorusu da oldukça yaygındır. Mor dikiş ipi: Eriyebilen, sentetik bir dikiş ipidir. Hidroliz yoluyla erir.
Maalesef aldığım cevap beni hiç de rahatlatmadı: “Katgüt bir ameliyat ipliğidir. En önemli özelliği organik kollagen yapısı sayesinde zaman içinde eriyip dokularca emilmesi ve bu sayede ayrıca ikinci bir dikiş alma işlemine gerek bırakmamasıdır.
Özellikle ameliyat sonrası ilk 6 hafta ödem, kanama, nedbe dokusu, kas tembelliği gibi sebeplere bağlı olarak belirgin asimetriler oluşabilir. Asimetriler genellikle 3. ay civarında normal insanlarda da görmeye alışkın olduğumuz bir seviyeye gerileyecektir.
Ameliyat sonrası: İlk 24 saat soğuk kompres (buz torbası ile) yapılır. İlk 5 gün kapaklar şiş ve mor olur. Ertesi gün bant açılır. 1 hafta göz kapaklarına su değdirilmez.
Ameliyatta olduğu gibi göz kapağı estetiği ameliyatında da enfeksiyon riski, anestezi riski gibi bazı ameliyat riskleri bulunmaktadır. Kanama eğilimini arttıran riskler olabilir. Bu yüzden göz kapağı estetiği ameliyatı olmadan en az on beş gün önce kan sulandırıcı ilaçların tüketiminin bırakılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri