Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir. Ölen hücrelerin canlanması için mevcut olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Havuç içinde bulunan beta karoten göz sağlığını korumakta da çok etkilidir. Ayrıca kivi ve çilek gibi bazı meyveler göz sağlığını korur. Ahududu da göz sağlığının koruyan ve iyileştiren en önemli meyvelerden bir tanesidir. C vitamini açısından zengin olduğu için de sık sık tüketilebilir.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
B12 eksikliğine bağlı olarak gelişen ilerleyici myelin hasarına bağlı olarak optik atrofi ve optik nevrit gibi optik sinir patolojilerine yol açabilir. Buna bağlı olarak da görme keskinliğinde azalma gelişebilir. Nedeni açıklanamayan görme kayıplarında B12 eksikliğinin de ayırıcı tanıda yer alması gerekmektedir.
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Göz Vitamini (Lutein)
Lutein, bir pigment türüdür ve A vitamini ile Beta-karoten ile ilişkilidir. Göz vitamini olarak takviye alınan lutein, insan gözünde bulunur. Ancak bazı durumlarda dışarıdan takviye edilmesi gerekebilir. Pek çok besinde bulunan lutein; A, B, C ve E vitamini, çinko, demir vb.
Lobelya veya göz otu olarak bilinen bitki gözlerin iyileştirilmesi ve parlaklaşması için yardımcı olmaktadır. Özellikle göz yorgunluğu, gözün kanlanması ve tahriş gibi pek çok problemin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra göze iyi gelen bitkilerden birisi de papatyadır.
Göz kapaklarına yerleştirilen salatalık dilimleri, günün yorgunluğunu yansıtan gözaltı morluk ve şişkinliklerini gidermeye yardımcı olur. Onun sayesinde daha dinç bir görünüm elde edebilirsiniz. Salatalık suyu uygulayarak cilt renginizin dengelenmesini ve lekelerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Yumurtanın sarısı kolesterol, yağda çözünen vitaminler ve esansiyel yağ asitleri içermektedir. Göz sağlığına iyi gelir ve çok sağlıklı bir proteindir. Bilhassa yumurtayı haşlayıp tüketmek daha sağlıklıdır, çünkü bu şekilde tüketildiğinde besin değeri daha yüksek olur.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Yüksek düzeyde sigara dumanına maruz kalma ve tütün ürünlerinin düzenli olarak kullanımı, normalde gözün dış yüzeyi nemliyken bu nemin kurumasına sebep olur. Yaş ilerledikçe metabolizma tarafından gözyaşı üretimi azaltılmaktadır.
Göz yorgunluğu nasıl geçer sorusunun genel yanıtı gözleri dinlendirmek olabilir. Ayrıca göz kasları kasılıp gevşediği zaman dinlendirici etki yarattığından göz egzersizleri de yapılabilir. Tıbbi tedavi seçenekleri olarak doğru bir gözlük veya lens reçetesi kullanmak göz yorgunluğunu hafifletebilir.
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur.
Vücuttaki B12 vitamini eksikliği gözde yanma/kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi problemleri beraberinde getirirken besinlerden ve gıda takviyelerinden alacağınız B12 ile bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
A vitamini eksikliği başta görme kaybına ve körlüğe neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri