Göze girmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Dilimizde sıkça tercih edilen deyimler arasında ise göze girmek deyimi gelmektedir.
Ele alınan bir iş veya çaba neticesinde, davranış ve yetenekler ile güven kazanmak göze girmek deyiminin karşılar. Karşı tarafın güvenini kazanması ile beraber, aynı zamanda sevgisini kazanması üzerinden de değerlendirilir.
Göze girmek doğru yazılışı TDK tarafından açıklanmıştır. Göze girmek deyimi ayrı yazılmalıdır.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır. Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur. Gözleri parlamak, mutlu olmak, gözlerinin içi gülmesi anlamındadır. Türkçede çok fazla deyim olduğundan anlamlarını bilmek de önem taşır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Başkalarının aşırı oranda dikkatini çekecek kadar bir görüntüye bürünmek göze batmak deyimini karşılamaktadır. Ayrıca kişinin görüntüsü ile kıskançlığa yol açmak üzerinden değerlendirilir.
Kötü niyetli kişilerin fesat ve kıskançlık dolu bakışlarıyla birilerini kötü yönde etkilemelerine nazar denir. Bu tür durumlar için daha sonrasında "göze gelmek" deyimi kullanılmaya başlanmıştır.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Deyim. [1] Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
Gözüne girmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin sevgi ve ilgisini kazanmak.
Göz gözü görmemek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Gözlerinin içi gülmek, mutlu ve huzurlu olan kimseler için kullanılan bir deyimdir.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelime ayrı yazılır. Göz bebeği kelimesi ayrı şekilde ele alınmakta ve yazılmaktadır.
"Göz yaşı" yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gözyaşı"dır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
Deyim. [1] Birini uzun süre istekle ve hasretle beklemek. Gelmesi umutla beklenen kişi için söylenir.
Gözden çıkarmak deyimi yokmuş gibi davranmak ya da satmaya karar vermek anlamlarına gelir. Gözden çıkarmak o şeyi tamamen yokmuş kabul etmek demektir. Eğer bir şeyi satarsanız ya da o şey yokmuş gibi davranırsan gözden çıkarmışsınız demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri