7. Periyotlarda soldan sağa doğru gidildikçe asitlik özelliği artar, bazlık ve elektrik iletkenliği azalır. 8. Soldan sağa doğru atom çapı azalırken yukarıdan aşağıya doğru atom çapı artar.
Bir PERİYOTTA, elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik gücü, hidrojene bağlı elementin ELEKTRONEGATİFLİĞİ ARTTIKÇA ARTAR, elektronegatiflik periyotta sağa doğru artar.
Asitlik ve Bazlık Güçleri Üzerine Molekül Yapısının Etkisi
Bir periyotta, elementlerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik gücü, hidrojene bağlı elementin elektronegatifliği arttıkça artar. Örneğin, 2. Periyotta, asitlik gücü NH3< H2O < HF sırasında artar.
Bir asidin kuvveti, onun içinde bulunduğu çözeltiye ne kadar proton (H+) verebildiğinin ölçüsüdür. Kuvvetli asitler %100 çözünürler ve bu çözünme iyonlaşarak gerçekleşir. Yani 1 mol HA kuvvetli asidi suda çözündüğünde 1 mol H+ ve onun eşlenik bazı A- 1 mol oluşur.
Süper asitler - dünyadaki en güçlü asit olan floroantimonik asit gibi - yüzde 100 sülfürik asitten daha güçlü asitlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
❄ Asitler ile bazlar vererek nötürleşme tepkimesi verirler, tuz ve H2O oluştururlar. ❄ Suda çözününce iyonlaşma yüzdesi kuvvetliliğini belirler. % 100 iyonlaşan asit kuvvetlidir.
Ka ≥1 ise asit orta dereceli kuvvetli; Ka ≥10 ise asit çok kuvvetlidir. Eğer Ka değeri 10-4 ile 10-9 arasında ve asidin başlangıç derişimi 1-10-3 M arasında ise suyun iyonlaşma dengesinin pH'a etkisinin olmadığı kabul edilir.
Bir maddenin asit/baz durumunu ölçen pH skalası, 0 ile 14 arasında değişen bir sayıdır. 7-14 arasındaki değerler bazik, 0-7 arası değerler asidik olarak bilinir. 7 ve civarı ise nötr bölge olarak görülür. Örneğin tuzlar, çoğunlukla bu bölge civarında yer alırlar. pH değeri düştükçe, asitlenme artar.
Bazik özelliğe daha yakın, sıcaklık düştükçe bazik özellik artar. Sıcaklık yükseldikçe asidik özellik artar.
Ka arttıkça asitlik artar. Sıcaklık arttıkça iyonlaşma artacağı için Ka artar.
Aynı elementlerden oluşan oksijenli asitlerde oksijen sayısı arttıkça asitlik kuvveti artar. Asitlik kuvveti ile tesir değerliği karıştırılmamalı. Asitlik kuvveti bileşikteki hidrojen sayısına bağlı değildir.
Nitrik asit, normal olarak oda sıcaklığında kuvvetli asit olarak kabul edilir.
Toplam asitlik yanında gıdalardaki asitliği tanımlamak üzere birde pH kavramı geliştirilmiştir. Bu durum, ortamda bulunan H+ iyonu konsantrasyonu ile ilgilidir ve H+ iyonu arttıkça asitlik artar ve dolayısı ile de pH düşer, tersinde tersidir yani H+ iyonu konsantrasyonu azaldıkça da pH artar.
Artı yüklü bir atomun elektron ilgisi, nötral atomun iyonlaşma enerjisine eşittir. gibi atomun büyüklüğü ile ilişkilidir, bunun nedeni, elektron atoma yaklaştıkça çekirdek yükünün artmasıdır. Bu nedenle periyodik tablodaki elementlerin elektron ilgileri sağa ve yukarı doğru gidildikçe artar.
Bir periyottaki kaynama noktaları, soldan sağa doğru artar. Bu, bir periyottaki elementlerin atomlarının çekirdeklerine daha fazla enerji gerektiren bir moleküler yapıya sahip olduğunu gösterir. İstisnalar: Periyodik cetvelde bazı istisnai durumlar vardır.
Zayıf asitler, çözeltilerde tamamen çözünmeyen asitlerdir. Başka bir deyişle kuvvetli olmayan herhangi bir asit, zayıf bir asittir. Zayıf asidin kuvveti, ne kadar çözündüğüne (ayrıştığına) bağlıdır; başka bir deyişle, daha çok ayrışan asitler, daha kuvvetli asitlerdir.
Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
pH'ın çözünürlüğe etkisi, metal iyonlarını ayırma yöntemi olarak da kullanılır. pH düşerse; asitlik artar, OH‾ azalır, tepkime ileri kayar, OH‾ oluşur, çözünürlük artar. pH < 7 çözelti asidik, H+ iyonu derişimi OH‾ iyonu derişimden fazla. pH > 7 çözelti bazik, OH‾ iyonu derişimi H+ iyonu derişimden fazla.
Dolayısıyla ortalama kinetik enerjinin bir ölçüsü olan sıcaklık arttıkça, atomların titreşim hareketinin genliği de artar. Böylece akımı taşıyan elektronların iletken malzemedeki atomlarla çarpışma sıklığı ve bu çarpışmalar sonucunda ısıya dönüşen enerji miktarı artar.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir.
* Asidik maddelerin pH tayininde sıcaklık etkileri daha zayıftır. Bu durumlarda artan sıcaklıkla birlikte pH değerinin artması yönünde genel bir eğilim mevcuttur.
pH cetveli 0-14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir. Organlarımızın pH dereceleri küçük farklılıklar gösterse de bedenimiz için ideal ortam hafif alkali olandır.
0 PH OLAN BİR ASİT VARDIR: BATARYA ASİDİ
Asitlerin suda çözünmesi “ekzotermik” yani ısı veren bir olaydır. Derişik asit üzerine az miktarda su eklendiğinde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı eklenen az miktardaki suyu buharlaştırır. Ani bir şekilde yoğun asit ortamında oluşan ve dışarı çıkmaya çalışan su buharı asidin etrafa saçılmasına neden olur.
Bir çözeltiye belli miktarlara kadar asit veya baz eklendiğinde, çözeltinin pH değerinin değişmesini engeller yönde tepkime verebilen özel çözeltilere “tampon çözelti” denir. Örneğin 0.01 mol hidroklorik asit, 1 litre saf suya eklenirse; çözeltinin pH' ı 7' den 2' ye düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri