Bebeğinizi 8. ayda salatalıkla tanıştırabilirsiniz. Bizler için sorun olmasa da bazı anneler salatalığın bebeklerine gaz yaptığını söylüyorlar. Siz de minik gurmenize salatalık verince gaz yapıp yapmadığına dikkat edin.
Bebekler Salatalığı Nasıl Tüketirler? Salatalık çiğ olarak tüketilebilen bir sebze olmasından dolayı Bebeklere rendelenerek yoğurt ile karıştırılıp cacık olarak verilebilir. Aynı zamanda armut ya da mercimek ve yoğurt ile karıştırılarak Bebeklere verilebilecek bir ara öğündür.
Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Salatalık fazla tüketildiğinde göz kızarması ve ağızda yaralar gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır. Oldukça fazla kişinin yaz aylarında tükettiği bu besin kişilere vitamin desteği sağlamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
BEBEKLERE UYGUN OLMAYAN SEBZELER :
Bu tür sebzelerin erken verilmesi bebeği rahatsız eder ve iştahsızlığa neden olur. Bu nedenle soğan, sarımsak, lahana, pırasa, kereviz gibi sebzeler bebeklerde kullanılmaz. Patlıcan, salatalık gibi bazı sebzeler ise besleyici değerleri düşük olduğundan bebek menülerinde yer almaz.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
Salatalık çok tüketildiği zaman midede şişkinliğe neden olur. Özellikle de hızlı yemek, çok fazla hava yutmaya yol açar. Bu da gaz oluşumunu önemli ölçüde hızlandırır. Aynı zamanda salatalığın içinde yüksek miktarda su bulunduğu için midede şişkinliğe neden olabilir.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Soğanın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Bu nedenle üç gün kuralını mutlaka takip edin.
Salatalık içindeki potasyum böbrekleri hızlı çalıştırır. Bu da ishal ve karın ağrısına neden olur. Vücuttaki sıvı oranı artarsa kalbe zarar verebilir.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
4 aylık bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat anne sütünün yetmediği durumlarda ya da ailenin ek besinlere geçmek istemesi üzerine 4 aylık bebeğe anne sütü devam mamaları verilebilir. Bunun yanı sıra keçi sütü ile yapılan yoğurt, meyve suları ve sebze suları çok az miktarlarla verilebilir.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Bu belirtiler sümüklü-kanlı dışkılama, dolu ya da fışkırır tarzda kusma, karın ağrısı, kabızlık, ishal, tedaviye dirençli pişik, emme reddi, bunlara bağlı olarak kilo almada duraklama gibi mide bağırsak sistemi ile ilişkili olabileceği gibi, egzama, kurdeşen, ağız çevresinde kızarıklık, nezle bulguları, gözkapağı ve ...
Doç. Dr. Antony; “Besin alerjisi olan çocukta uykusuzluk problemi yaşanırken, bunun besin alerjisinden kaynaklandığı anlaşılabiliyor. Fakat hiçbir besin alerjisinin klinik bulgusuna rastlanmayan çocuklarda, elle tutulur gözle görülür teşhis, uykusuzluk ve uyku problemiyle yapılabiliyor” dedi.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur. Cildinde döküntüler meydana gelir.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Uykusuzluğa iyi gelir. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
İçeriğinde su, vitaminler ve mineraller barındıran salatalık vücudun enfeksiyonlarla savaşmasında büyük yarar sağlıyor. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri