5-Doğal Gözlem:
Doğal gözlem, gözlenecek kişinin bulunduğu çevrede gerçekleşen gözlemdir. Bu gözlem türünde gözlemci pasif olarak gözlem ortamında herhangi bir müdahalede bulunmaz. Okul öncesinde çocuğun evde ya da okul ortamında gözlenmesi bu türe örnek verilebilir.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Nedir? Akran gözlemi ve değerlendirmesi, bir öğretim elemanının, bir diğer öğretim elemanının dersini gözleyerek ona kullandığı öğretim becerileri hakkında geri bildirim vermesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Gözlem başkaları hakkında bir görüş edinmek, onları tanımak ve değerlendirmek için kullanılan ve sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Bireylerin değişik ortamlarda, çeşitli davranışları hakkında onları gözetleme yolu ile bilgi toplama tekniğidir (Kepçeoğlu, 1994).
Gözlem; yargısızca, anı hissederek her geleni kabul ederek kişinin kendini gözlemesidir. Gözlem kişinin kendisini ve çevresini sakin ve sabırlı bir şekilde, duyumsayarak, serbest bırakarak ve şimdiki anı olduğu gibi algılamasıdır. Gözlem o anı, kendisini ve çevresini deneyimlemektir.
2 tür gözlem:◦ Gelişigüzel◦ Sistematik Gelişigüzel Gözlem:◦ Önceden, neyin nerede, nasıl gözleneceğinin planlanmadan olay veya davranış kendiliğinden ortaya çıktığı zaman doğal koşullarda rastlantısal olarak yapılan gözlemlerdir.
Etkili bir gözlem yalnızca bakmak değil, belirli bir amaçla dikkatli bir şekilde ve sistemli olarak bakmaktır. Bilimin ve bilimselliğin ilk basamağı olan gözlem hayat boyu süren bireyin diğer adımlara daha kolay geçmesini sağlayan önemli bir beceridir. Gözlem becerisinin en iyi örneği karşımıza astronomide çıkıyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan rasat, gözlem kelimesine verilecek en kısa cevaptır. Bu kelimeden türetilmiş olan rasathane ise gözlemevi anlamına gelir. Şühud kelimesinden türetilmiş olan müşahede, hem gözlem hem de tespit anlamına gelir. Gözlem yapan kimseye ''müşahit'' denir.
Bireyi tanıyandan sorma yada diğer bir ifadeyle gözlemsel yaklaşım içinde yer alan teknikler olarak gözlem, derecelendirme ölçekleri, vak'a kaydı, vak'a incelemesi, sosyometri, kim bu, sosyo drama, teknikleri yer almaktadır.
Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. 2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir. •Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.
Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
-- Gözlemlenen olay, nesne veya duruma müdahale edilmemelidir. -- Basit gözlem: Verilerin sadece gözlenmesi veya kağıt üzerinde kaydedilmesi yeterlidir.
Bazen kontrollü ve kontrolsüz gözlemden bahsederiz. Gözlem doğal ortamda gerçekleşirse, kontrolsüz gözlem olarak adlandırılabilir, ancak gözlem, deneysel prosedürü içeren önceden belirlenmiş planlara göre gerçekleştiğinde, buna daha sonra kontrollü gözlem denir.
Aktif gözlem veya bekle ve gör, tıbbi problemlerde müdahale ya da tedavi öncesinde uygulanan tıbbi bir yaklaşımdır. Bu süre içerisinde tekrar tekrar tetkikler yapılır. Bekleme tedavisi, aktif izlem ve masterly inactivity. masterly inactivity teriminin tıbbi olmayan bağlamları da vardır.
Gözlem Yöntemi: Gözlem yöntemi, araştırmacının belli bir durumu veya davranışı doğrudan gözlemlemesini içerir. Gözlem, doğal ortamlarda veya kontrollü laboratuvar koşullarında gerçekleştirilebilir. Gözlem yöntemi, davranışsal örüntüleri, etkileşimleri ve değişkenleri analiz etmek için kullanılır.
İçgözlem veya içebakış, psikolojide bir uyarıcı karşısında kişinin deneyimlediği algı, duyum, düşünce ve duygularındaki gözlem ve çıkarımlarını ifade etmesini içeren bir metottur. Bu metot: "Bir deneyimi onu yaşayan kişiden başkası gözlemleyemez." varsayımına dayanmaktadır. Yani gözleyen ve gözlenen aynı kişidir.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Araştırma ve öğrenme merakını artırır. Olay ve varlıkları doğru olarak öğrenmeyi sağlar. ● Öğrencilerin bilinçli ve planlı çalışmasını sağlar. Kalıcı, etkili ve doğru bilgiler edinir.
Bu tür dikkatli bilgiler standart bir şekilde kaydedilir. Bir olgunun planlı bir şekilde gözlemlenmesi ve neyin, nasıl ve ne zaman gözlemleneceği amacıyla belirli kalıpları, kuralları ve tasarımları takip etmektir. Yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmışın tersidir. Bu sistematik ve planlanmamış bir gözlem değildir.
Katılımcı gözlem, araştırmacının bir grubu yalnızca gözlem yoluyla değil, aynı zamanda faaliyetlerine katılarak da incelediği nitel bir araştırma yöntemidir. Bu nitel gözlem metodolojisinde araştırmacı, mümkün olduğunca çok senaryodaki davranışı kaydetmek için kendini katılımcıların günlük faaliyetlerinin içine sokar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri