İletişim, tarihsel süreç içerisinde yazının bulunuşuyla önemli boyut kazanmıştır. İn- sanlar M.Ö , 4000 yılında yazıyla tanışmıştır. Düşüncenin ve önermenin kavramlara ve sözcüklere ayrıştırılarak kaydedilmesi biçi- minde kabul edilen yazı M.Ö 4000-3000 yıl- ları arasında bulunmuştur.
İşitsel iletişim araçlarında bir temel taş olan telefon; 1876 yılında Graham Bell tarafından insan sesinin elektrik telleri üzerinden taşımayı başarmasıyla icat edilmiştir. Bu buluş ise modern iletişimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
Zaman içerisinde belli konuları anlatabilmek için aynı sesleri kullanarak dilin ortaya çıkmasını sağladılar. Yontma Taş Devri'nde ateşin icat edilmesi ve ateşle dumanın haberleşme aracı olarak kullanılması, iletişimin ilk gelişim basamağı kabul edilebilir.
İlk insanın iletişimde kullandığı araçlar, doğada buldukları taşlar, ağaç parçaları ve kemikler gibi doğa tarafından işlenmiş (Erdoğan, 2011: 104) mad- delerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Tarihsel dönemler boyunca iletişim yöntemleri, insan topluluklarının ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Bilinen en eski iletişim araçlarından olan ve kil tabletlere yazılan Piktograf yazı Sümerler tarafından M.Ö 3500 yılında keşfedilmişti.
İletişim: sözlü, sözsüz, görsel ve yazılı iletişim olarak kategorize edilebilir. Yazılı iletişimin başlangıcı; M.Ö. 3500'de Anadolu uygarlıklarından biri olan Sümerlerin çivi aracılığıyla ortaya çıkardığı semboller olarak ifade edilebilir.
Posta güvercinleri ilk olarak Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Ulak ile haberleşme ise 3200'lü yıllarda ortaya çıkmış. Devlet tarafından belirlenen kişi mesajın karşı tarafa iletilmesini sağlıyordu. Gerek ülke içinde gerekse ülke dışına giderek mesajını bir şekilde iletmesi gerekmektedir.
1844 mors alfabesi ve telgraf. 1876 ilk elektronik işitsel veri iletimi ve ardından telefon. 1890 telsiz (yani kablosuz) işitsel veri aktarımı sağlanıyor ve bu radyonun öncüsü oluyor.
Telefonun icadı uzaktan iletişimde çığır açan bir devrimdi. İcat, insan sesini elektrik sinyallerine çevirip iletebiliyor, ardından sinyalleri çözüp yeniden ses olarak aktarabiliyordu. Bu işlemin anlık olarak gerçekleşmesi, insanlığın uzaktan iletişim çabasının en önemli hedefine ulaşıldığı anlamına geliyordu.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir. İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir.
İlk kitle iletişim aracı, sadece okuma-yazma bilenlere hitap eden gazete olmuştur. Tarihi Eski Mısır'a kadar dayanan gazetenin amacı, insanlar arasındaki haberleşmeyi sağlamaktı. Johannes Gutenberg (1398–1468) tarafından 1450 yılında matbaanın bulunmasıyla, basılı haberleşmeye geçilmiş oldu.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İLETİŞİM ARAÇLARI
Yazının icadından önce insanlar resim ile iletişim kurarlardı. Özellikle mağara duvarlarına yapılan resimler, en etkili iletişim yollarından biriydi. Yaklaşık 45 bin yıl önce çizildiğine inanılan, dünyanın bilinen en eski mağara resmi Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda bulundu.
Bu soruya psikoloji teorilerinin de desteklediği bir cevap olarak “insanın kendi ismi” denilebilir. Bu nedenle de iş hayatında iletişimde dünyanın en basit iletişim taktiği insanların ismini kullanmak. Kişinin hem onaylandığını hem tanındığını hissetmesini ayrıca da kendini değerli hissetmesini sağlayan bir ses.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
Baldini (2000) iletişim araçlarında temel olarak üç devrim ve dört kültürel dönemden bahseder; alfabenin gelişmesi ve yazının bulunması, Gutenberg Devrimi (Tipografik kültür) ve elektrik-elektronik devrim.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Akademik disiplinin temelleri
ABD'de yüksek öğretim ve araştırma alanında iletişim bilimlerinin kurumsallaşması, sıklıkla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra alanın ilk öncülerinin çalıştıkları Columbia Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'ne dayandırılmaktadır.
Dumanla Haberleşme Duvar resimlerinden sonra bilinen ilk haberleşme aracı olarak ateş ve duman kullanılmıştır. Antik Çin'de Çin Seddi'nde bir düşman saldırısına ilişkin haberler bir kuleden ötekine duman ile aktarılırdı ve böylece haberler birkaç saatte 750 kilometre uzağa ulaşabilirdi.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre iletişim, duygu ve düşüncelerin, akla uygun şekilde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşme olarak tanımlanmaktadır. Buna ek olarak iletişimle ilgili diğer tanımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. İletişim bir organizmanın bir uyarıcıyla gösterdiği ayırıcı tepkidir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri