2. Râvi, İbnu Abbas. Tirmizi'de, İbnu Abbas'tan gelen bir diğer rivayette, İbnu Abbas (ra) Resulullah (sav)'ın şöyle dediğini belirtir: "Bu sure (kabir azabına veya kabir azabına sebep olan günahlara karşı) engeldir, bu sure kurtuluş sebebidir, kişiyi kabir azabından kurtarır."
Bunda kendilerine (SAV) bir nevi teşekkür vardır. Daha sonra isteğimize göre bu kişilerin sayısını çoğaltabiliriz. Ölen kişi defnedildikten sonra yakınları Yasin, Tebareke, Amenerrasulü ve Rad surelerini okuyabilir.
Peygamber'e nisbet edilen, “Ra'd sûresini okuyan kimseye daha önce geçmiş ve kıyamet gününe kadar gelecek olan bulutların ağırlığının on katı sevap verilir ve o kişi kıyamet günü Allah'la olan ahidlerini yerine getiren kimseler arasında bulundurulur” meâlindeki rivayetin mevzû olduğu kabul edilmiştir (Muhammed et- ...
* Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.
Hanefî ile Hanbelî alimlerine ve Şafiî ve Malikîlerin sonradan gelen alimlerine göre, ölü yanında okunan Kur'an'ın sevabı ile Kur'an okumanın peşinden yapılan dua, orada bulunmasa da ölüye ulaşır. Kur'an okumanın akabinde dua etmek ise daha çok kabule şayandır ve kabul edilmesi daha çok umulur.
İlgili 38 soru bulundu
5. Allah rızası ve gereğince amel etmek niyetiyle Kur'ân okumak bir ibadettir. Daha başka ibadetler gibi bu ibadetin de sevabını ölüye hediye etmenin bir sakıncası yoktur.
Hayatını kaybedenlerin bizden bekledikleri şunlardır: Dua beklerler: Peygamberimiz (SAV), "Ölülerinize dua etmekle emrolundum" buyurmuştur. Uhud'da Baki Mezarlığı'nda Hz Peygamber, ölülere dua etmiş, selamlamada bulunmuştur. Sadaka beklerler: Bir adam gelir ve Hz.
Yasin Suresi, Bakara Suresi'nin başı ve sonu, Fatiha Suresi, İhlâsı Şerif, Tebareke ve Tekasür Sureleri okunup, ölmüş yakının ruhu için hediye edilir. Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sav) ümmetine, kabir ziyaretlerinde Mülk Suresi'ni okumasını buyurmuşlardır.
Türkçesi:"Allâhümme innî eûzü bike min azâbi'l-kabr ve min azâbinnari ve min fitneti'l-mahyâ ve'l-memâti ve min fitneti'l-mesîhi'd-deccâl." Bazı dini kaynaklardan elde edilen bilgilere göre 'Kabir azabına' karşı şu salavat sıklıkla çekilebileceği tavsiye edilmiştir. İşte o salavat-ı şerif...
Meal (Kur'an Yolu)
Kişinin önünde ve arkasında Allah'ın emriyle onu kayıt ve koruma altına alan takipçiler vardır. Bir toplum kendisindekini değiştirmedikçe Allah onlarda bulunanı değiştirmez. Allah herhangi bir toplumun başına bir kötülük gelmesini diledi mi, artık onun geri çevrilmesi mümkün değildir.
Yağmurdan fayda görenler onun gelmesine sevinirken, zarar görenler üzülürler. Bulutların elektrik yüklerinin çatışmasından gök gürültüsü doğar. 13. âyette gök gürültüsünün Allah'ı överek tesbih ettiği yani Allah'ın ortaklardan, noksan sıfatlardan uzak ve şanının yüce olduğunu ifade ettiği haber verilmektedir.
Ayeti Kerimenin Fazileti Nedir ? (67) Hastalıklara şifa, negatif enerjilere kalkan olur, piskolojik,stres,depresyon,panik ataklara karşı koruma sağlar. İmanı güçlendirir.
- Ölen kişi, kendisi için okunan surelerin ve yapılan duaların kimden geldiğini bilir mi? Değerli kardeşimiz, Ölü, kendisine gönderilen amellerin sevaplarından ve kimden geldiğinden haberdar olur.
Allâhümme fağfir lehû verhamhü inneke ente'l- ğafûrü'r-rahîm. Allâhümme'ğfirlî ve lehû ve a'kıbnî minhü 'ukben haseneten.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah'ın adı ile.
Defin işleminin ardından genellikle cenaze evine veya taziye için belirlenmiş başka bir yere gidilerek ölenin yakınlarına taziyede bulunulur. Taziyeye gelenler, bazen yanlarına bir okuyucu alarak ölünün ruhu için Kur'an'dan birkaç ayet (çoğunlukla Bakara suresinin 153-157. ayetleri) okuturlar.
- Kabir azabını aşağıdaki dua'yı 3 kez okuyarak kıyamete kadar kaldırılacağı söylenmekte. Kişi münafık ve kafir olmadığı müddeçte eğer mümin ise ve göreceği bir azap varsa , bu duayı birisi onun kabrinin başında 3 kez okursa kıyamete kadar azabının kaldırılacağı söyleniyor.
Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)
Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz! Mezarlığa giden kişide, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi selam verir. −“Es-Selamu Aleykum Ehled-Diyari Mine'l-Mü'minine ve'l-Müslimine ve Yerhamullahu'l-Müstakdimine Minna vel-Muste'hirine ve İnna İnşaallahu Bikum Lahikûne.”
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin. Olmadık zamanlarda evde sinek vb. canlılar dolaşırsa, bu birinin ruhu olduğuna yorulur. Ruh, kıyamet kopunca yerine yerleşir; suallere cevap verir.
Allah diledi mi dirilerin sesini - bu bir insan sesi, bir çığlık veya bir sur olabilir- ölülere duyurabilir. Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
Hanefilere göre yıkanıncaya kadar cenazenin bulunduğu odada Kur'an okunması mekruhtur. Başka bir yerde okunmasında sakınca yoktur. Cenaze yıkandıktan sonra yanında da okunabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 173; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 83-84).
Mezarlık ve kabir ziyaretlerinde Fatiha Suresi okunur. Kabir ziyaretlerinde 1 Fatiha ve 3 İhlas okunur. Ya da 11 İhlas okunur. Bunların yanı sıra bilenler Yasin Suresini okur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri