Soy bağı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasında; ana veya babadan yalnız birinin, doğum anında Türk vatandaşı olması yeterli olup diğerinin yabancı bir devlet vatandaşı olması Türk vatandaşlığının kazanılmasına engel teşkil etmez.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Genel yoldan kazanma, istisnai yoldan kazanma, yeniden kazanma, evlilik yolu ile kazanma hallerinin tamamı Türk vatandaşlığının yetkili makam kararı ile kazanılması kapsamındadır. Ayrıca, yabancı veya vatansız birinin de kanunda belirtilen şartları sağlaması halinde genel yolla Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür.
Yabancıların vatandaşlık başvuruları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce değerlendirilir; milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek herhangi bir durumu bulunmayan kişilerin Türk Vatandaşlığını kazanmalarına ilişkin karar Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulur.
İlgili 28 soru bulundu
4- Türk vatandaşlığından çıkma izni işlemleri ne kadar süresi içerisinde sonuçlanır? İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
İNGİLTERE. Birleşik Krallık vatandaşı olmak isteyen adayların, geçmiş taramasından geçmesi, İngilizce dil sınavlarından yeterli puan alması ve başvuru esnasından en az beş yıldır ülkede ikamet etmesi gerekiyor. Birleşik Krallığı vatandaşı olmak dünyadaki en pahalı ve zorlu vatandaşlık işlemleri arasında yer alıyor.
Dünya Vatandaşı olmak kısaca; yeryüzünde yaşayan insanların renk, dil, din, ırk ayrımı olmadan kendilerini gezegenin vatandaşı olarak görmesidir. Kendi kültürünü kaybetmeden, evrensel değerlere açık ve dünyanın yaşadığı sorunların farkında olan bireyler, birer Dünya Vatandaşı olarak tanımlanabilir.
Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile gayrimenkul alımıyla vatandaşlık hakkı kazanmada sınır 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmıştır. Söz konusu düzenleme 13.06.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Ne Kadar Sürede Alınır? Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 5-6 ay içerisinde sonuçlanır.
TÜRK VATANDAŞLIĞININ GENEL OLARAK KAZANILMASI
a) Başvuracak kişi vatandaşı olduğu ülkenin kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmalıdır, b) Başvuracak kişi başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmelidir.
İkamet yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre; Türkiye'de beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancılar Türk Vatandaşlığına başvurabilir. Buradaki beş yıllık süre başvuru tarihinden geriye doğru hesaplanacaktır.
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca: Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya'da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor. Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.
Dünya vatandaşlığı, yeryüzünde yaşayan insanların ırk, renk, dil ve inanç ayrımı olmaksızın dünyanın vatandaşları olduğu fikri veya bundan doğan kimliktir. Tarihte bilinen ilk dünya vatandaşları arasında Sinoplu Diyojen yer almaktadır.
Çifte vatandaşlık, kişinin aynı anda birden fazla devlet ile vatandaşlık bağıyla bağlı olması anlamına gelmektedir. Mevzuatımıza göre vatandaşlık, hiçbir din, ırk, cinsiyet ve benzeri ayrım yapmaksızın devlet ile insan arasında kurulan hukuki bir bağ olarak nitelendirilmektedir.
Haymatlos; hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eden bir kavramdır. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak tanımlanır.
Çifte vatandaşlık, bir kimsenin aynı anda birden çok ülkenin vatandaşlık hakkını kazanmasıdır. Çifte vatandaşlık çoğunlukla insanların kendi ülkesinin vatandaşıyken, bir başka ülkenin vatandaşı olma hakkını kazanmasıyla gerçekleşir. Çifte vatandaşlığın öteki ismi ise çoklu vatandaşlıktır.
Yatırımın değeri, 13 Mayıs 2022 tarihinde kabul edilen 5554 Karar sayılı değişiklik ile 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren yapılacak başvurular bakımından geçerli olmak üzere 250.000 USD'den 400.000 USD'ye çıkartılmıştır. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin en az 400.000 Amerikan Doları değerinde yatırım yapması gerekir.
Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler arasında Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Brezilya, Çekya, Ermenistan, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsrail, Kanada, İtalya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Meksika, Norveç, Mısır, Romanya, Portekiz ve Şili gibi birçok ülke bulunmaktadır.
Türkiye de çifte vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerin öncelikle, başvurmayı düşündükleri ülkenin çifte vatandaşlığa izin verip vermediğini araştırması gerekmektedir. Çifte vatandaşlık hakkı evlilik, evlat edinme veya yetkili makam kararıyla alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri