SGK tarafından tanınan gözlük ödemesi üç yıl arayla yapılır. Gözlük ve çerçevelerinin yenilenme süresi üç yıl olarak belirlenmiştir. Süre bitiminden hemen sonra yeni bir gözlük alabilirsiniz. 3 yıl süresi dolmadan yeni bir gözlük alamazsınız. Gözlük hakkı sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
Gözlük Camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Bu süre bitmeden gözlük cam ve çerçeveyi yeniden alınamıyor. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camının değişimi için 3 yıllık süre beklenilmeden yenisi alınabiliyor.
Teleskopik gözlükler sağlık raporuyla gerekli görülmesi halinde 3 yılda bir yenilenebilir. Çocuklarda bu süre sağlık raporu ile gerekli görülmesi halinde 1 yıldır. Gerekli hallerde yakın için kapak (cap) tek veya iki göz için yazılabilir, bu gibi durumlarda ayrıca yakın teleskopik cam ödenmez.
Gözlük çerçeve fiyatı 37,80 TL'den %165 Zam Yapılarak 100₺'ye çıkarılmıştır, Gözlük Cam Ödemelerinde dip Fiyat 9,15 TL'den %230 Zam yapılarak 30 TL'ye Çıkarılmıştır.
Genellikle gözlük numarası her 1-2 yılda bir değişebilir. Ancak, bazı durumlarda numara değişimi daha sık olabilir. Yaşlanma süreciyle birlikte gözlük numarası da değişebilir. Genellikle ergenlik dönemi ve erken yetişkinlik dönemi, gözlük numarasının değişmeye başladığı dönemlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Yaklaşık yirmi yaşlarında numara genelde sabitlenir. Yine de yıllık veya en geç iki yılda bir yapılan muayene ile numarada ve varsa astigmatizma açılarındaki ufak değişiklikler belirlenmelidir.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Önceki senelerde, 3 sene geçmeden değiştirilen gözlükler için devlet herhangi bir destekte bulunmuyordu. Gözlük çerçeveleri için sağlanan destek 37,80 TL'den %165 zam ile 100 TL'ye çıkarıldı. Gözlük camı için sağlanan destek 9,15 TL'den %230 zam ile 30 TL'ye çıkarıldı.
Doktor reçetede size yazdığı gözlüğün fiyatı ne kadar olursa olsun en fazla 37 TL devlet gözlük yardımı yapmaktadır. Eğer gözlük çerçevesi yerli üretim seçilirse gözlük bedeli 43,20 TL olarak belirlenir. Her bir göz sorunu yaşayan hasta 3 yılda bir gözlük alma hakkı bulunmaktadır.
SGK gözlük ödemesi (Yönetmelik)
Yapılan güncellemelerle birlikte; SGK artık çoğu cam ve çerçeve bedelinde %150 oranında katkı, Çerçeve ödemelerinde %160'lık bir artış, Prizmatik camlar da ödeme kapsamına dahil edildi.
GÖZLÜK VE LENS REÇETESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ
Gözlük ve lens reçetelerinin geçerlilik süresi 10 iş günüdür. Bunun anlamı; reçete düzenlendikten sonra 10 iş günü içinde optisyene başvurulmazsa, artık cam ve çerçeve için ya da lens için devlet desteğinden yararlanılamayacağıdır.
Birçok kişi için basit okuma gözlükleri iyi bir seçenektir; zira pahalı değildir, yaygın olarak bulunur ve reçetesiz olarak satın alınabilir.
Süresi gözlüğe göre daha uzun olan lens reçetesi toplamda bir yıl boyunca geçerliliğini kaybetmez. Ancak, gözlük reçetesi 10 gün geçerli olduğu için gözlük satın alacaksanız 10 gün içerisinde almanız gerekmektedir.
Soğuk ve yağışlı havalarda camların ıslanması, yaz aylarında ise sıcak havadan dolayı nemlenmesi yüzünden gözlük camları iki günde bir temizlenmelidir.
Beyaz sirke ile gözlük camını silerek çiziklerden arındırabilirsiniz. Diş macunu içeriğindeki maddeler sayesinde temizleyici etkiye sahiptir. Macunu gözlük camları üzerine sıkarak 10 saniye ovalayın ve durulayın. Bu yöntem de gözlüğünüzü çiziklerden arındırmanız için etkilidir.
Gözlük reçeteleri dört iş günü boyunca geçerli olmaktadır. Yani reçete alındığı günden itibaren dört iş günü içerisinde gözlük camlarını güvendiğiniz gözlükçülerden satın alabilirsiniz.
Türkiye' de doktor reçetesi olmadan numaralı gözlük satışı yasaktır.
Devlet yada özel hastaneden muayene olmanız gerekmektedir. Göz rahatsızlığınız varsa mutlaka size gözlük reçete yazılmalıdır. Doktorun size yazdığı reçete ile SGK anlaşmalı gözlükçülere gitmeniz gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu gözlük hakkı sorgulama işlemi iki şekilde yapılıyor. TC kimlik numarası ile gözlük hakkı sorgulama ve e-devlet üzerinden sorgulama. E-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama sayfasına girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca ister sigortalı ister Bağkurlu ister özel sektör yada kamu sektörü çalışanı olun reçete ile gözlük alma hakkınız bulunuyor.
Gözlük, cam, çerçeve, lens masrafları ve bunlarla ile ilgili tüm giderler poliçe teminat kapsamı dışındadır.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri