Özellikle amber, misk, vanilya, balkabağı, tarçın ve baharatlı kokular çok daha yoğun olduğu için kış mevsimi için son derece uygunlar. Bu egzotik kokular, soğuk havalara rağmen çok daha kalıcılar. Yazın hafif kıyafetler içinde ferah bir görüntü ve his yakalamaya çalışırken kullandığımız parfüm de daha fresh olur.
Kış aylarında, yazın kullanılan hafif kokulu parfümler yerlerini daha ağır ve oryantal esansları olan parfümlere bırakmaktadır. Bu nedenle kış parfümlerinde daha fazla alkol oranı bulunur. Kış aylarında genel olarak amber, tarçın, misk, vanilya, balkabağı, ağaçsı ve baharatlı kokular tercih edilmektedir.
KIŞ MEVSİMİNE YAKIŞAN KOKULAR
Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir. Bu kokular üzerinize tutunduğunda kalıcılık ve kış ayının atmosferine uyum sağlar. Kış aylarında baharatlı kokular, tarçın, amber, vanilya, misk ve ağaçsı kokular pek çok kişinin tercih ettiği kokulardır.
EAU DE PARFUM (EDP)
Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor.
Parfüm tercihleri mevsimden mevsime de değişebilir. Yaz ve ilkbahar aylarında daha fresh ve çiçeksi kokular kullanılırken sonbahar ve kış aylarında baharatlı parfümler daha sık tercih edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Yaz parfümlerinin notaları daha az güçlüdür ve bu yüzden hafif bir kokuya sahiptirler. Kış parfümleri ise tam tersi şekilde daha güçlü notalardan oluşurlar. Bu yüzden ilkbahar ve yaz ayları geldiğinde daha az güçlü notalardan oluşan parfümlerin tercih edilmesi gerekir.
Ama maalesef parfümü kıyafetlerinize sıkmak kokuyu tatsızlaştırır. Koku olması gerektiği gibi buharlaşamaz, çünkü yağ moleküllerinin ısıya ihtiyacı vardır. Ayrıca asıl koku teninizin kimyası parfümle birleştiğinde ortaya çıktığı için bundan da mahrum kalmış olursunuz.
EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
EAU DE TOILETTE (EDT)
Koku yoğunluğu yüzde 4 ile 10 arasında değişir. En çok tercih edilen kategoridedir ve dört mevsim kullanıma uygundur. Gündelik kullanımlarda en çok öne çıkan parfüm çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.
EDP ve EDT arasındaki temel fark, kokuların konsantrasyon oranlarıdır. EDP parfümlerde %30'a kadar varan esans oranı, EDT'lerde en fazla %15 ile sınırlıdır. Satın aldığınız her parfümün üzerinde ürünün içerik ve yoğunluk bilgilerini bulabilirsiniz.
Dr. Çoksüer, "Parfüm terli iken kötü kokuyu bastırmak için değil, temizken terlediğinizde bu ter kokusunu daha hafif yaymak için kullanılmalıdır. Ayrıca parfümlerin çok yakından sıkılması cilt problemleri ile karşılaşmalarına neden olacaktır.
Koltuk altlarındaki ter bezleri parfümle reaksiyona girerek yanma hissi ve kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden o bölgeye sakın parfüm sıkmayın.
Kışın daha ağır kokular size yakışırken, yazın daha hafif kokular sizi eşsiz kılacaktır. Çünkü mevsimler hem giydiğimiz kıyafetlerin rengine, hem de yediğimiz ve içtiklerimize yansır. Kışın daha sıcak içecekleri tercih ederken, yazın dondurmalı, soğuk ürünleri tercih ediyoruz. Aynı şey parfümlerde de geçerlidir.
Oryantal kokular, kalıcı ve yoğun aromaları sayesinde daha çok kış ayları için popüler bir seçim olurken, elbette kullanmayı tercih edenler için yaz aylarında da devreye girebilir. Oryantal parfüm içerikleri, genellikle Hindistan ve Mısır gibi lokasyonlardaki ilk koku kreasyonlarından ilham alır.
EDT'ler daha az yoğun olduklarından, günlük kullanmak için idealdir. Parfüm yağı bir EDP'de daha yüksek bir konsantrasyonda bulunduğundan, sadece uzun ömürlü değil, aynı zamanda çok daha aromatiktir. Aksine, EDT'ler ise daha taze ve daha hafiftir. Parfüm seçerken mevsimi de göz önünde bulundurabilirsiniz.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Açık parfüm terimi basitçe mevcut markaların en beğenilen kokularının diğer açık parfüm firmaları tarafından gerekli kalite standartları gözetilerek, insan sağlığına uygun olarak, sıkı denetimlerin ardından yeniden üretilmesi ve daha ekonomik olarak müşteriye sunulması olarak tanımlanabilir.
EDP türü parfümlerdeki alkol ve su oranı, EDT ve EDC türü parfümlere nazaran daha az; esans oranı ise daha fazladır. Parfümde kullanılan esansın kalitesine göre değişmekle beraber en az 4-5 saat arasında kalıcılık sunması beklenir. EDT türündeki parfümler piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz türdür diyebiliriz.
Parfümlerin etiketlerinde o parfümün içeriği hakkında bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca parfümlerin etiketlerine dikkat edilerek kalıcılık derecesini de öğrenmek mümkündür. Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır.
Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Parfüm kaç fıs sıkılır? Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Kalıcı Bir Parfüm Kokusu için Ekstra Öneriler
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
4) Yenile! Parfümün ne kadar iddialı olursa olsun, kokunu 3-4 saatte bir tazelemende fayda var. Ekonomik olması açısından parfümünle aynı kokudaki vücut spreyleri, yenileme işi için ideal ürünler!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri