Demir, simgesi Fe ve atom numarası 26 olan kimyasal bir elementtir. İlk geçiş serisine ve periyodik tablonun 8. grubuna ait bir metaldir. Kütle olarak, Dünya'daki en yaygın elementtir, oksijenin hemen önünde sırasıyla %31.9 ve %29.7, Dünya'nın dış ve iç çekirdeğinin ise yaklaşık %80'ini oluşturur.
Demir elementinin bilimsel yani Latin dilindeki ismi ferrum olduğu için bu ifadenin ilk iki harfi alarak gösterilir. Yani sembolü Fe olan element, demir elementidir.
1. Elementlerin simgeleri, uluslararası biçimleriyle kullanılır: C (karbon), Ca (kalsiyum), Fe (demir) vb. 2. Ekler elementlerin simgelerine değil adlarına getirilir: Au'ya değil altına, Fe'ye değil demire vb.
Erime noktası 1811K (1538°C veya 2800°F) olarak ölçülmüştür. Kaynama noktası ise 3134K (2861°C veya 5182°F) olarak bilinir. Demir, en çok kullanılan ve en ucuz metaldir. Parlak, sünek, dövülebilir ve gümüş grisi bir metaldir.
Demirin en önemli görevlerinden biri; oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımıdır. Yeterli demir olmadığında ise, vücut kan hücresi yapımında zorlanır ve doku-organlar düzgün çalışmaları için gerekli olan oksijeni alamazlar. Demir, bağışıklık sistemi ve zihinsel performans için de gereklidir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu da, demirin değerlik elektronu sayısının 2 olduğu anlamına geliyor.
İnsan vücudu için gerekli olan pek çok mineralden biri olan demir, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin (HGB) üretimi için kullanılır. Demir seviyesinin düşük olması kırmızı kan hücrelerinin yeterince oksijenlenememesine ve dolayısıyla daha az üretilmesine yol açar.
Demir cevheri, demir metali ve çelik yapımı dışında en çok çimento ve yoğun ortam hazırlamada, daha az miktarlarda ferro alaşımlar, boya sanayii, yoğunluğu yüksek beton aglomerası ve hayvan yemlerinde kullanılır.
Genelde toprakta Fe iyonu bulunur. Fakat çoğu kalkerli ve alkali topraklarda kullanılabilir Fe iyonu miktarı bitki gelişimi için yetersizdir. Bu topraklarda yetişen bitkiler Fe eksikliğinden zarar görürler. Bu zararlar; klorozis, düşük üretim ve düşük kalite olarak belirtebiliriz.
Demir, saf iken oldukça yumuşak ve grimsi bir metaldir. Aynı zamanda reaktiftir ve kolay bir şekilde korozyona uğrayabilmektedir (paslanabilmektedir). Güçlendirilebilir olan demir metali, elektrik ve ısı iletimi konusunda da çok iyidir. Doğal manyetik bir metaldir ve 4 allotropik formda bulunur.
Demir, periyodik tablonun 4. periyodunun 8. grubunda yer alan bir elementtir. Demirin atom numarası 26'dir. Demir, Fe sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Elementlerin sembollerle gösterilmesinin nedeni, bütün Dünya`da ortak bir bilim dili oluşturmak, bilimsel iletişimi ve yazımlarını kolaylaştırmaktır.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Demir elementinin sembolü FE (Latince. Ferrum dan) şeklindedir.
Element tablosunun 4. periyodunun 8. grubunda yer alan demir metal midir? Demirin atom numarası 26'dır. Fe sembolü ile gösterilir ve bir metaldir. Bu element yeryüzünde en yaygın olan ikinci metal ve dördüncü element olarak bilinmektedir.
Yine Biz, [size] içinde hem çok korkunç bir güç hem de insanlar için birçok yarar bulunan demiri indirdik ﺪﻳﺪﳊﺍ ﺎﻨﻟﺰﻧﺍ . [Bütün bunlar] Allah'ın görmedikleri halde, kendisine ve elçile- rine yardım edenleri ortaya çıkarması içindir. Allah, kuşkusuz çok kuvvetli, çok güçlü olandır. [el-Hadid, 57/25].
Demir elementi gezegenimize sonradan gelmemiştir. Dünya yerindeyken uzaydan bir geliş durumu yok yani. Ki zaten gezegenimizin çekirdeği de büyük oranda demirden oluşmaktadır. Demir elementi ve özellikle daha ağırları yıldızımızın atası olan ve supernova patlaması ile son bulan yıldızımızın atasının bize hediyesidir.
Demir minerali en fazla; et, yumurta sarısı, dalak, karaciğer, böbrek, kuru meyveler, fındık, hurma, koyu yapraklı sebzeler, tahıllar, pirinç, midye, istiridye, armut, fasulye, kabak, maden suyu, badem, pancar, tavuk, mısır gevreği, balık, şeftali, kahve gibi gıdalarda bulunur.
Dünyada en çok kullanılan madenlerden biri olan demir ise ülkemizde en fazla Doğu Anadolu bölgesinde çıkarılmaktadır.
Vücut için gerekli minerallerden biri olan demir minerali, doku ve organlara oksijen taşıyan hemoglobin ve kas dokusunda bulunan ve oksijen bağlayarak kasları güçlendiren miyoglobinin bileşenidir. Ayrıca bazı hormon ve enzimlerin sentezi için gerekli inorganik bileşenlerden biridir.
Eldeki kanıtlara göre kullanılan ilk demir yeryüzüne katı hâlde düşmüş olan meteorlardan elde edilmişti. Şans, gözlem ve yaratıcılık sonucun da yeterli miktarlarda demir cevheri bulunan yerlerde bunları odun kömürü ile izabe etmek için bol miktarda odun tedariki ile demir elde etme yöntemleri geliştirildi.
Demirin vücutta çok önemli görevleri vardır. Alyuvar adı verilen kan hücrelerine kırmızı rengini veren hemoglobin demir içerir ve alyuvarlar oksijeni akciğerden alıp diğer dokulara ulaştırılmasında önemli görevlere sahiptir.
Demir, vücudun büyüme ve gelişiminde önemli rol oynayan elzem bir mineraldir. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve akciğerlerden tüm vücut dokularına oksijen taşınmasından sorumlu hemoglobin proteinin yapısında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri