Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözü kör edebilir, kalıcı zararlar bırakabilir.
Polarize güneş gözlüğü modelleri, yansımaları ve parlamaları azaltarak görüş kalitenizi artırır. Araç kullanırken, doğa sporları yaparken, su kenarında ve üstünde vakit geçirirken en iyi güneş gözlüğü camı, polarize özelliği olan seçeneklerdir.
Polarize güneş gözlükleri, gözlerinizin maruz kaldığı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Özellikle UV koruma faktörü yüksek olan modelleri seçerseniz, gözlerinizi bu zararlı ışınların etkilerinden korumuş olursunuz. Polarize güneş gözlükleri faydalarından bir diğeri ise, göz yorgunluğunu azaltmalarıdır.
Cam renginin polarize özellik veya gözlüğün UV ışınlarına karşı koruma düzeyiyle bir ilgisi yoktur. Bu nedenle gözlük satın alırken göz sağlığına uygun olup olmadığına cam rengine göre karar vermemelisiniz.
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Deniz Kenarında Polarize Camlı Gözlükleri Tercih Edin
Polarize camların normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi yoktur. Ancak su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azaltır. Bu nedenle de özellikle denizde, kayakta ve araç kullanırken netliği artırdığı için rahatlıkla tercih edilebilir.
Polarize camlar güneşin yaydığı zararlı ışınları absorbe ederek gözlerin zarar görmesinin önüne geçiyor. Aynı şekilde kışın, özellikle karlı günlerde gözlerinizin zarar görmesine polarize güneş gözlükleri engel oluyor. Polarize camlı bir güneş gözlüğü ile normal camlı bir güneş gözlüğü arasında birçok fark bulunuyor.
Özetleyecek olursak, Polarize filtre bir güneş gözlüğünde olmazsa olmaz bir özellik değildir. Bir güneş gözlüğünde olmazsa olmaz en önemli özellik Ultra viyole (UV filtre) koruma özelliğidir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
Sürüş söz konusu olduğunda tüm güneş gözlükleri eşit değildir. Araç kullanırken kullanılması gereken en iyi cam renkleri gri ve kahverengidir. Bu renkler nötr olduklarından trafik ışıkları gibi önemli renk kontrastlarına müdahale etmezler. Aynı şekilde sarı ve kehribar renk tonları da iyi seçimlerdir.
Işık yansımalarından rahatsızlık duyan herkes polarize gözlüklerinden yararlanarak görüş kalitesini iyileştirebilir. Balıkçılık aktiviteleri ile ilgilenenler, su sporları tutkunları, bisikletçiler, araç sürücüleri, golf ve kayak gibi sporlarla ilgilenenler bu güneş gözlüğü tipini tercih edebilirler.
Polarize güneş gözlükleri ile renkler parlak kalır ve daha da göze çarpar. Çevrenizdeki dünya daha canlı ve kontrastlı görünürken camlarınızın renginden etkilenmez. Polarize olmayan camlar, her türlü ışığın parlamasını azaltır, ancak onları ortadan kaldırmaz.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Polarize, genel olarak ışık yansımalarını emen film tabakası olarak tanımlanmaktadır. Gözlüğün camı henüz işlenmeden içerisine yerleştirilen polarize tabakası, güneşin oluşturmuş olduğu gözü kamaştıran ışık yansımalarını emerek, engellemektedir.
Polarize cam ve UV cam tamamen farklı amaçlara hizmet ettiği için ikisi arasında bir tercih yapmak doğru olmayacaktır. Polarize cam, günlük yaşamda sıklıkla karşılaştığımız nesnelerden meydana gelen ışık yansımalarına karşı koruma sağlarken UV yani ultraviyole cam güneşin zararlı ışınlarından korur.
Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir. Güneş gözlüğü UV koruması için cama genellikle üretim sırasında ara katman olarak ya da dıştan kaplama olarak blokaj eklenir.
CEVAP: – Renklendirmeli veya Polarize koyu renkli güneş camlarının iç yüzeyine Anti-Refle kaplanması, arka plandan gelen ışığın göze yansımasını engellemek içindir malum. – Güneş gözlüğü camlarının amacı; göze gelen ışığı filtreleyerek şiddetini ve dolayısıyla ışığa bağlı komplikasyonları azaltmaktır.
TÜBİTAK Gözlemevi, güneş tutulmasının güneş gözlüğü ile izlenip izlenmeyeceğine dair önemli bilgiler paylaştı. Buna göre, parçalı tutulmayı gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar ya da "Tutulma Gözlüğü" kullanılması gerekecek.
Gözlüğün çerçevesi yüzünün genişliği kadar olmalı. Ray-Ban gözlük seçerken, çerçevenin üst kısmının kaşlarını kapatmadığından da emin olmalısın. Oval ve yuvarlak çerçeveli, yumuşak çizgilere sahip Ray-Ban gözlük modelleri sana uygun olacaktır.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
belirli yüzeylerden yansıyan şiddetli ışık parlamalarını engelleyerek görüş netliğinizi korumaya çalışır. Polarize güneş gözlüğü, özellikle su, kar, düz yollar ve araba kaputları gibi yatay düzlemlerden gelen güneş ışınlarının yansımasından kaynaklanan parlamayı azaltmak için tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri