Gözü gönlü açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek.
"Gözü gönlü tok olmak", bir kişinin sahip olduklarından memnun olduğu, daha fazlasını arzulamadığı veya hırs göstermediği anlamına gelir. Bu deyim, hem maddi hem de manevi açıdan bir doygunluk ve içsel bir huzur durumunu ifade eder.
Gözü açık olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
fırsattan yararlanmak, kurnazca davranmak.
İlgili 23 soru bulundu
Açıkgöz deyimi, açık ve göz kelimelerinin birleşmesiyle oluşan birleşik bir isimdir. Bu deyim, genellikle kolay kolay kandırılması mümkün olmayan insanları tanımlamak için kullanılır. "Bildiğini yedi mahalle bilmez" de aynı anlamda kullanılan bir deyimdir.
Açgözlü kelimesi de bir deyim olma özelliğine sahiptir. Açgözlü, elindekilerle yetinmeyerek her zaman daha fazlasını isteyen kişileri ifade etmek için kullanılmakta olan bir deyimdir.
Gözü gönlü açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
neşelenmek, ferahlamak.
1 . isteyip de edinemediği bir şeyi istemekten vazgeçmemek. 2 . gücenmek.
"Fena gözle bakmak" deyimi, birisine karşı olumsuz, kızgın ya da düşmanca duygular beslemek anlamına gelir. Bu ifade genellikle bir kişinin diğerine karşı kin, nefret veya kötü niyetle yaklaştığını veya onu kıskançlıkla, art niyetle veya hoşnutsuzlukla gördüğünü ifade etmek için kullanılır.
Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
Göz açtırmamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Göz açtırmamak" ifadesi, genellikle bir kişinin başka birisine sürekli baskı yapması, üzerinde sıkı bir kontrol uygulaması veya rahat hareket etme olanağı tanımaması anlamında kullanılır.
"Açtı ağzını yumdu gözünü" deyimi, bir kişinin çok öfkeli bir şekilde ve kontrolünü kaybederek uzunca bir süre konuştuğunu, bağırdığını veya şikayet ettiğini ifade etmek için kullanılır.
"Çenesi Açılmak" deyimi, Türkçede bir kişinin konuşmaya başlaması ve ardından sürekli konuşması, özellikle de durmadan ve çok konuşması anlamına gelir.
Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü. Bu cümledeki açtı ağzını, yumdu gözünü Özbek Türkçesinde “ağzına gelen her şeyi söyledi” şeklinde olabiliyor.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Bu bağlamda sıralanan atasözlerinde “gönlüne bırakmak, gönlünden geçmek, gönlüne kalmak” gibi deyimlerin kullanıldığı görülür.
Çok fazla zengin olmamasına rağmen, elindekini avucundakini başkalarıyla paylaşan, elinden geldiğince ihtiyaç sahiplerine ve çevresindeki insanlara yardım etmeye çalışan gönlü bol denir. "Gönlü gani" şeklinde de kullanılan deyim cömert, bonkör ve semih sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü alışmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gönlü çökmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
yaşama gücü azalmak, ruhsal dengesi bozulmak.
[1] Aç gözlü davranmamak herşeyden az az almak.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
"Acem Kılıcı Gibi" deyimi, Türkçe'de bir şeyin görünüşte etkileyici ama pratikte işe yaramaz olduğunu ifade etmek için kullanılır. Acem kılıcı, tarihte Persler tarafından kullanılan ve gösterişli görünüşüyle bilinen bir kılıç türüdür.
"Göz önünde tutmak", bir şeyi unutmamak, daima hatırlamak, sürekli olarak dikkate almak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri