Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Gözü korkmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Türkçede deyimler cümle içinde sıklıkla kullanılmaktadır. Gözleri Parlamak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır. Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur.
Gözleri kapanmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Görme sonucu yapılan yargılamalar, değerlendirmeler ve bunun sonucunda verilen kararlar değişmeceli olarak göz kararı, gözüyle (gözleriyle) tartmak, göz terazisi, deyimlerinde ifade edilmektedir.
ödü sıt-/ödü sıd- 'çok korkmak' deyiminin asıl anlamı 'ödü patlamak' yani hastalıkla alâkalı bir durum belirtirken zamanla halk arasında 'çok korkmak' anlamına bürünmüştür.
İlgili 35 soru bulundu
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Gözü korkmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Daha önce başından geçen kötü bir denemeden sonra, birinden veya bir şeyden zarar gelebileceği endişesine kapılmak ve o işi yapmaktan çekinmek.
Göz gözü görmemek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göz görmeyince gönül katlanır. Göz görür, gönül çeker. Göz odur ki dağın arkasını göre,akıl odur ki başa geleceği bile. Gözün ile görmediğini söyleme.
Göz hapsine almak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Organ adlarıyla kurulmuş gerçek anlamda kullanılan deyimler şunlardır: bacakları tutmaz olmak, bağırsakları bozulmak, beli çökmek, çenesi kilitlenmek, diş çıkarmak, gözleri sulanmak, gözü bulanmak, içi bulanmak, kafası bulanmak, kulağı ağır işitmek, mide fesadına uğramak.
Deyim. [1] Başka bir iş yapmasına vakit veya imkân vermemek.
Gözü doymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok istenen bir şeye kavuşup, artık istemez duruma gelmek.“Sanırım şimdi gözün doymuştur, daha istemezsin artık.”
Hayatımızda yer alan birçok deyim içerisinde göz açıp kapayıncaya kadar deyimi son derece özel bir yerdedir. Bunun nedeni ise yaygın olarak tercih edilen bir deyim olmasıdır.
Gözlerinin içi gülmek, mutlu ve huzurlu olan kimseler için kullanılan bir deyimdir.
Yüz göz olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göz Görmeyince Gönül Katlanır atasözü, çok eski zamanlardan beri kullanılan bir atasözüdür.
Deyim. [1] Bir türlü uyuyamamak. Herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanan sorunla uykusuzluk yaşamak.
Ku umne tuh- (Göz önüne çıkmak) “aklına gelmek; hatırlamak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “gözünün önüne gelmek” ve “gözünde canlanmak” deyimleri ile ortak anlamdadır.
[2] heves beslememek, fazla önem vermemek.
Deyim. kaşla göz arası kimseye sezdirmeden ve çok kısa bir zaman içinde, çabucak.
Şaşılık, gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakmasıdır. Senkronik göz hareketlerinde paralelliğin bozulması durumudur. Doğumdan itibaren çocuklar dış dünyadan gelen görsel uyarıları yaşlarına göre tecrübe etmeye başlarlar.
Göz ardı etmek deyimi; kişilerin herhangi bir durumu, olayı ya da kişiyi dikkate almaması, umursamaması anlamlarını taşır. Özetle; gereken önemi vermemesi demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri