Gebelikte aspirin ne işe yarar? Düşük doz aspirin tedavisi gebelikte özellikle; abort (düşük), rahim içi gelişme geriliği veya preeklampsi gibi riskli durumların olduğu gebelerde kullanılmaktadır. Buradaki amaç bebeği rahim içindeki gelişiminin devamıdır.
Aspirin kullanımıyla alakalı iki önemli bilgiyi akılda tutmak lazım. Bunlardan biri gebelikte aspirin kullanımı on altıncı haftadan evvel başlanmalıdır. Şayet on altıncı haftadan sonra başladıysa bir katkısı saptanmamıştır.
Aspirin, preeklampsininönlenmesi ve gelişiminin geciktirilmesinde kullanılır. Önceki gebeliğinde preeklampsi geçirmemişancak gelişme geriliği veya ölü doğumu olan gebelerde aspirin kullanılması önerilmez. Aspirindüşüklerin ve erken doğumun önlenmesi amacıyla kullanılmaz.
Bunlardan biri gebelikte aspirin kullanımı on altıncı haftadan evvel başlanmalıdır. Şayet on altıncı haftadan sonra başladıysa bir katkısı saptanmamıştır.
ECOPİRİN, hamileliğin son 3 ayında kullanılmamalıdır. Hamileliğin ilk 6 ayında ise doktorunuza danışmadan ECOPİRİN kullanmayınız.
İlgili 40 soru bulundu
Hayır. Gebelikte kesin endikasyon (gerekçe) olmadıkça aspirin tedavisinin kullanımına gerek yoktur. Aksi takdirde ilaç gereksiz yere kullanılmış yani “suistimal edilmiş” olur. Yapılan pek çok araştırma sonuçlarına göre bu tür bir uygulamanın gebeliğin seyri üzerinde herhangi bir olumlu etkisi bulunmamaktadır.
Pek çok anne adayı, “hamilelikte kan sulandırıcı ne zaman verilir” sorusuna yanıt arar. Bu sorunun cevabı, kolayca anlaşılabileceği üzere pıhtılaşma riskini ortadan kaldırmaktır. Gebelikte tromboli oluşumunu engellemenin en etkili yolu, anne adayına enjeksiyonla kan sulandırıcı ilaç verilmesidir.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
CORASPIN, hamileliğin son 3 ayında kullanılmamalıdır.
Aspirin nedir? Yüz yıldan daha uzun süredir bilinen ve Dünyada en çok tanınan ilaç aspirindir. 1897 yılında Alman Kimyager Felix Hoffmann tarafndan geliştirilmiştir. Uzun süre ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanılan bu ilaç, 40 yıldır kalp damar hastalıklarında koruyucu etkisi nedeniyle kullanılmaktadır.
Bilim insanları, doktorlar tarafından önerilmediği sürece her gün bir Aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. Aspirin yıllardır doktorlar tarafından hastalara yazılan bir ilaç. Fakat doktorlar hastanın durumuna göre ilacın kanı sulandırmasının faydasını ve riskini hesaplayarak bu ilacı veriyor.
Gebelik dönemi
Gebeliğin üçüncü trimesterinde ise asetilsalisilik asit kullanımı kontrendikedir (Bkz. 4.3 Kontrendikasyonlar).
Kan sulandırıcı etkiye sahip olan ve kanın incelmesini sağlayan aspirin damarların tıkanma ve iltihaplanma riskini düşürür.
Hızlı Adet Söktürücü Olarak Aspirin. Hızlı adet olmak, adeti öne almak için en etkili yöntem doktor kontrolünde kullanılan ilaçlardır. Bu konuda en sık sorulan soru ise aspirin kullanımıdır. Plasebo etkisinin dışında aspirinin kanıtlanmış hızlı adet söktürücü etkisi bulunmamaktadır.
Hamilelikte baş ağrısı genellikle hormonal değişiklikler, kan hacminde ya da kan basıncında artış, susuzluk, stres, yorgunluk, açlık, kan şekeri düşüklüğü, boyun ve omuz kaslarında gerilim gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ancak, bu baş ağrıları çoğu zaman korkulacak bir durum değildir.
Guaifenesin içeren öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları. İlk trimesterde (ilk 3 ayda) bu bileşenle ilaçlardan kaçının. Aspirin ve ibuprofen (Advil ve Motrin gibi) ve naproksen (Aleve vb.) gibi ağrı kesici ilaçlar.
Tekrarlayan düşükler, tüp bebek, geçirilmiş preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi durumlarda gebelik döneminin bir kısmında veya tüm hamilelik boyunca kan pıhtılaşmasını önleyen günlük iğne (Clexane, Fraxiparine, Hibor) kullanılması gerekebilir.
Kan sulandırıcı ilaçlardan hap kullananlarda (özellikle erken gebelikte) doğumsal anomaliler olasılığı artmıştır. Bu nedenle eğer mutlaka tedavi gerekiyorsa, heparin-iğne tedavisine geçmeleri gereklidir.
Kan sulandırıcı ilaçlar bazı riskli gebelik durumlarında kullanılabilmektedir. Aslında oldukça sınırlı kullanım alanı olan bu ilaçlar çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazılarının iğne formunda tüm gebelik süresi boyunca kullanılacak olması gebelerde kullanımı ile ilgi sorunlar yaratmaktadır.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
Kalp hastası olmayan kişilerin kardiyovasküler hastalıkları önlemede Coraspin, ikincil korumada çok faydalıdır. Hatta bu ilaç 'Harika İlaç' diye adlandırılmıştır. Ancak birincil korumada aspirin kullanımına dair çok güçlü kanıtlar yoktur. Bu nedenle ancak seçilmiş hastalarda Coraspin kullanımı önerilmektedir.
APTT testi, vücut içerisinde yer alan kanın pıhtılaşma süreci hakkında bilgilerin elde edildiği özel ve faydalı bir tıbbi test türüdür.
Laboratuvar testleri mümkünse trombotik olaydan uzak bir dönemde (6 hafta sonra) ve hasta gebe değil iken ve antikoagulan tedavi yada hormon tedavisi almadığı bir dönemde yapılmalıdır.
Kan pıhtılaşmasının belirgin belirtileri yoktur; çünkü pıhtılaşmanın olduğu bölgeye göre görülebilecek belirtiler de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri