Gözü pek deyimi günümüzde en fazla kullanılmakta olan deyimlerden bir tanesidir. Bu deyim özellikle cesur olan kişiler için söylenmektedir. Herhangi bir şeyden korkmayan ve girişken olan bireyler genel olarak gözü pek olarak isimlendirilmektedir. Bir diğer ifade şekli de yürekli olan kimse şeklinde olmaktadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Gözü pek (kara) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
gözü pek, düşüncelerini açıkça söylemekten çekinmeyen (kimse)
Gözü tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Güvenmek, beğenmek.“O adamı gözüm tuttu benim.”
Gözü kara (veya pek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Cesur, atak, korkusuz, tehlikeli işlere tereddüt etmeden girebilen.“O gözü kara bir insandı.”
İlgili 33 soru bulundu
Gözü kesmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işi yapabilme konusunda başkalarına ve kendisine güvenmek. “Onca işi yapmaya gözün kesiyor mu?”
Göz kararması birden çok sebeple ortaya çıkabilmekte olup sıklıkla açlık, stres, ani tansiyon yükselmeleri ve sıcaklığa bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle bulantı ve yoğun baş dönmelerinin sıklıkla tekrarladığı gözde kararma daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Gözü üzerinde olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye, bir kimseye sık sık bakarak ne durumda olduğunu kontrol etmek, dolayısıyla kötü bir sonuca meydan vermemeye çalışmak. “Gözünüz üzerinde olsun, devamlı izleyin onu.”
[1] Aç gözlü davranmamak herşeyden az az almak.
iyi insan olmadığı bakışından belli oluyor anlamında kullanılan bir söz.
Gözü gibi sevmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: pek çok sevmek.
Deyim. [1] Bir türlü uyuyamamak.
Deyim. [666] Bulunduğu durumdan daha üstün bir yere ulaşma arzusu, amacı.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Türkçede deyimler cümle içinde sıklıkla kullanılmaktadır. Gözleri Parlamak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır. Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
Deyim. [1] Aşırı istek ya da öfkeden saldıracak duruma gelmek. [2] Hastalıktan gözün renkli bölümü göz kapaklarının altında kalarak görünmemek.
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göze girmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ama gönül gözünü tanımlarken “Herkesin göremediğini bakmadan gören aslında maddi varlığı olmayan göz” desek herhalde yanlış olmaz. Gönül gözü, tasavvufta çok kullanılan bir kavram. Önsezi yetenekleri bulunan âlim kişilerde var olduğu düşünülen ve önsezinin kaynağı olan bir hal.
Göz bozukluğu, gözde bulunan yapılarda hasar meydana gelmesi veya görüntünün oluşması sırasında bazı sorunlar gözlenmesi olarak tanımlanabilir. En yaygın görülen türü kırma kusurları olup yaygın bilinen göz bozuklukları arasında miyop ve hipermetroptan bahsedilebilir.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
gözi ṭoyma-: Gözü doymamak, elindekiyle yetinmeyip daha fazlasını istemek. Aña Ḥaḳ bunca māl eyledi rūzī / ʿAcebdür kim daḫı ṭoymazdı gözi [5101] [Allah ona bu kadar mal nasip etti, şaşılacak şey ki gözü de doymazdı.] Deyim Türkiye Türkçesinde aynı biçimde ve anlamda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri