Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar.
Üzerinde fazla durmadan elden geçirmek ya da üstünkörü bakıvermek şeklinde göz atmak deyiminin tabir etmek mümkündür. Özellikle gün içerisinde çok sık kullanılan ve genelde cümle içerisinde yer alan deyimler arasında bulunmaktadır.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Dudak ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) hayran kalmak; 2) hayrete, şaşkınlığa düşmek.
"Gözü uyku tutmamak" ifadesi, genellikle kişinin kaygı, stres, heyecan, endişe veya benzeri bir duygusal durum nedeniyle uyuyamamasını ifade eder.
İlgili 17 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
"Dili tutulmak" deyimi, bir kimse birdenbire şaşkınlık, korku, hayret gibi duygularla karşılaştığında veya çok şiddetli bir duygusal etki altında kaldığında konuşamaz hale gelmesini ifade eder. Bu ifade, genellikle kişi ne diyeceğini bilir fakat sözleri ağzından çıkmaz durumda olduğunda kullanılır.
Bıyık altında gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin içinde bulunduğu duruma alay ederek, belli etmeden gülmek.
Ağız değiştirmek, geçmiş zamanda söylenen bir sözün tam aksini söylemek demektir. Sözlerini tutmayan ya da savunduğu şeylerin arkasında durmayan kişileri tanımlamak için de ağız değiştirmek deyimi kullanılır. Anlamı: Geçmiş zamanda dile getirilmiş sözlerin tam zıddını söylemek.
Türkiye Türkçesinde “Daha önce kendisine değer verenlerin sevgi ve güvenini yitirmek.” (Aksoy 1993: 808) anlamına gelen “gözden düşmek” deyimi ile Çuvaş Türkçesindeki kuran ük- (gözden düşmek) deyimi aynı anlama gelmektedir.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
"Göz önünde tutmak", bir şeyi unutmamak, daima hatırlamak, sürekli olarak dikkate almak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Göze girmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüz tutmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Surat asmak, kaşlarını çatmak ya da küskün olmak demektir. Surat asan kişiler küskün ve dargın olurlar. Surat asmak deyimi dilimizde sık sık kullanılan deyimler arasında yer alır.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
Dilini yutmak deyiminin anlamı heyecan ya da sevinç, korku gibi duygular sırasında konuşamaz hale gelmek demektir. Dilini yutan kişiler o anda yaşadıkları duygu yüzünden kalırlar ve konuşmayı unuturlar.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Adını ağzına almamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri