Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
[1] Sevgi ve ilgisini kazanmak. [2] Çalışkanlığı ve iyi huyuyla büyüğünün sevgi güvenini kazanmak. [3] Bir kişi tarafından sevilmek.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Gözü doymak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözü kara (veya pek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Cesur, atak, korkusuz, tehlikeli işlere tereddüt etmeden girebilen.“O gözü kara bir insandı.”
Belli etmemeye çalışarak, başını çevirmeden göz kenarı ile yandan bakmak.“Yabancı askerlere göz ucuyla bakmaya başladı.”
İlgili 41 soru bulundu
Genellikle maddi açıdan varlıklı kişiler içinde tercih edilir. Ayrıca üst kurumlarda yer alan, makam olarak yüksek olan ve yine üst gelir tabakasında yer alan kişilere ensesi kalın denmektedir.
[1] Yakınında konuşulan sözleri ister istemez dinlemek.
Gözü keskin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Çok iyi gören (kimse)
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Türkiye Türkçesinde de “gözleri parlamak” deyimi “yüzünde, gözlerinde sevinç belirtileri oluşmak, çok sevindiğini gözleriyle belli etmek” anlamında Çuvaş Türkçesindeki “kuesem ieĩ” deyimi ile kuruluş bakımından da anlam bakımından da birebir örtüşmektedir.
[1] Bir türlü uyuyamamak. Herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanan sorunla uykusuzluk yaşamak.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
[1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek. [2] Her şeyden haberi olmak.
Kötü niyetli kişilerin fesat ve kıskançlık dolu bakışlarıyla birilerini kötü yönde etkilemelerine nazar denir. Bu tür durumlar için daha sonrasında "göze gelmek" deyimi kullanılmaya başlanmıştır.
Deyim. [1] Bakışları birbiriyle karşılaşmak.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Göz gezdirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi, bir yeri pek fazla dikkat etmeden çabucak incelemek.
Kaşla göz arasında deyiminin anlamı çok hızlı ya da çok çabuk demektir. Kimsenin fark edemeyeceği kadar hızlı olan şeyler için kaşla göz arasında deyimi kullanılabilir.
Göz kararı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Gözle oranlanarak belirtilen miktar, gözle yapılan ölçme ya da oranlama. “Kumaşı göz kararı ölçüp verdi.”
Deyim. [666] Bulunduğu durumdan daha üstün bir yere ulaşma arzusu, amacı.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Baş tacı etmek (birini) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ona büyük saygı göstermek, değer vermek.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir. Aynı zamanda karşı kişiye gizlice plan kurmak şeklinde de ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri