Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
TDK kısaltmasına gelen yönelme eki TDK'ya şeklinde yazılabilmektedir. Bu yazım şekli yanlıştır. TDK'ye şeklinde yapılan yazım doğrudur. TDK'ye TDK yazımı araştırıldığında TDK'ya şeklinde değil, TDK'ye şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi olan tdk.gov.tr'de görülmektedir ki kurum kendisinden bahsettiğinde "TDK'ya" değil "TDK'ye", "TDK'nın" değil "TDK'nin" şeklinde ince çekim eki getirmektedir. Dolayısıyla TDK kısaltmasını Te-De-Ke diye okumak gerekir.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
Devlete ait bir kuruma ya da kuruluşa, bir okula, bir iş yerinin müdürlük makamına yazılacak olması fark etmeksizin müdürlüğüne ifadesi bu şekilde yazılır ve kesme işareti kullanılmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur.
Resmî TDK'ye göre her daim “resmî” şeklinde yani son ünlü harfin üzerine düzeltme işareti konularak kullanılması gereken bir sözcüktür. Bu kelimenin “resmi” olarak yazılması ve okunması yazım kuralları yönünden doğru kabul edilmemektedir.
GRAM KELİMESİNİN ANLAMI
Kilogramın binde biri değerindeki ağırlık ölçüsü birimi anlamına gelir. Bu kelime genellikle gıram şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gram şeklinde olmalıdır.
TDK'nin TDK'ye göre yazılımı belli kurallar dâhilinde kabul edilmiştir. Bu kurallara göre TDK kesme ile ayrılarak ek alabilir. Ancak kesmeden sonra gelen ek /k/ sesinin okunuşuna göre olmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
TDK sözlüğü resen sözcüğünü "kimseye bağlı olmaksızın, bağımsız" anlamlarıyla ele almaktadır. Bunun dışında TDK sözlüğünde resen "kendiliğinden" anlamıyla da ele alınmaktadır. Sözcük TDK'da "Kendi başına gerçekleşen şey" şeklinde de açıklanmıştır.
1934'te yapılan kurultayda Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936'daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun kısaltması TFF'dir.
Yeni bir aykırılığa yer vermemek için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasının Se Ge Ke olarak okunmasının yaygınlaşması durumunda ise kısaltmaya gelen eklerin de "SGK'nin, SGK'ye, SGK'de" biçiminde olması gerektiği vurgulandı.
Rüzgar çizelgesinde hızı 7-10 deniz mili olan ve kuvveti 3 ile gösterilen rüzgar anlamına gelir. Bu kelime genellikle hafif rüzgar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hafif rüzgar şeklinde olmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Izdırap sözcüğü Arapça dilinden dilimize katılmış bulunmaktadır. TDK sözlük kayıtlarında Istırap; acı, üzüntü ve sıkıntı şeklinde görülmektedir. Arapça izdirab sözcüğünden ıstırap olarak Türkçe' ye geçmiştir. Istırap kelimenin doğru yazılışıdır, ızdırap ise yanlış yazım şeklidir.
Türkçenin yazılı ve sözlü kaynakları üzerine bilime dayalı araştırmalar yapmak; Türkçenin bilim, sanat, edebiyat ve öğretim dili olarak gelişmesini ve her alanda doğru kullanılmasını sağlamaktır.
Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar: 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
Kurt adam kelimesi TDK'ye göre ayrı yazılmaktadır. Bunun göre cevabımız A şıkkı Kurt adam olacaktır. Kurt adam bitişik yazılamaz.
Özel isimlerin, i, e, de, den, in, le, ce ekleri getirilince kesme işareti kullanılır. Örnekler: Ali'yi, Ali'ye, Ali'de, Ali'den, Ali'nin, Ali'yle, Ali'ce gibi.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri