Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Gözlerde oluşan ve kaşıntıyla beraber baş gösteren alerjik etkenli göz şişmeleri hekimlerimizin önerdiği kremler ya da antibiyotiklerle tedavi edilir. Böyle durumlarda mutlaka gözler temiz tutulmalı, elle temas etmemeli ve mümkünse kendiliğinden geçmesi beklenmeden hekime gitmelidir.
Göz kapağı şişmesi yaşandığı durumda şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak ya da çay poşeti koymak iyi gelir. Şişliğin devam etmesi ve günden güne azalmaması durumunda doğru tedavi yöntemi için uzman doktora görünmek önemlidir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Göz kapağı şişliği günlük hayatta sık karşılaşılabilen bir sorundur. Ağlamaktan arpacığa, göz enfeksiyonundan alerjilere kadar pek çok durum göz şişmesi nedenleri arasında yer alır. Göz kapağındaki şişlik çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelse de bazı şişliklerin tedavi edilmesi gerekir.
Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir.
Göz kapaklarının şişmesi, alerji veya enfeksiyon gibi altta yatan bir nedenin belirtisidir. Göz kapaklarında şişlikle birlikte başka belirtileriniz de olabilir: Kaşıntı veya kaşınma hissi gibi göz tahrişi. Işığa karşı hassasiyet (fotofobi).
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Göz banyosu için yapılması gerekenler son derece basittir, göz paletlerine veya çok derin olmayan bir kahve fincanına kaynatılmış su koyun daha sonra oda sıcaklığına gelene kadar beklettiğiniz suyu gözünüzün içerisinde biriken toz ve benzeri ne varsa gözlerinizi açıp kapatarak temizleyin.
Stres, vücutta salgılanan hormonların dengesini etkileyebilir ve buna bağlı olarak göz kapaklarının şişmesi görülebilir. Stresin göz kapaklarında şişliğe neden olmasının birkaç nedeni vardır. Stres, vücutta sıvı birikimine yol açabilir, bu da göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
En sık gördüğümüz ödem; kornea tabakasındaki ilk 1-2 günde kaybolan geçici ödemdir.
İnce dilimler hâlinde kesilmiş olan çiğ patatesin 5 – 10 dakika kadar ilgili bölgede bekletilmesi de şişlikleri giderir. Göz altı şişliklerini hem doğal yöntemleri uygulayarak hem de kozmetik ürünlerini kullanarak giderebilirsiniz.
Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda, göze 5-10 dakika arasında soğuk kompres uygulaması yapılır. Ancak buzun cilde direkt olarak dokunmaması gerekiyor. Bunun yerine buz ile göz arasında bir kumaş kullanılarak uygulanması ve en kısa sürede göz doktoruna başvurulması gerekiyor.
Soğuk kompres uygulamak.
Soğuk kompres, şişkinliği azaltmaya ve genişlemiş kan damarlarını daraltmaya yardımcı olabilir. Böylece göz altındaki şişkin görünüm azalır ve koyu halkaların belirginliği azalabilir. Bu amaçla temiz havluya birkaç buz küpü sarılıp ve gözlere uygulanabilir.
❌ Göze limon sıkmak göz için faydalıdır göz tansiyonunu düşürür. ✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Blefarit Nasıl Geçer? Birçok blefarit (göz kapağı iltihabı) vakasında düzenli ve sağlıklı hijyen alışkanlıkları, gözleri yıkamak ve sıcak kompres kullanmak gibi kişisel bakım önlemleri durumun kendiliğinden düzelmesi için yeterlidir.
Bu konuda poşet çaylar size yardımcı olabilir. 2 çay poşetini sıcak suyun içerisinde 3-5 dakika süreyle bekletin. Ardından soğumaya bırakın ve dokunabileceğiniz kadar soğuduktan sonra gözlerinizin üzerine yerleştirin ve ince bir mendil ile üzerini örtün.
Göz kapağı şişliği günlerce devam edebilir. Tekrarlayan ataklar sonucunda göz kapağında incelme ortaya çıkar ve göz kapak derisi zayıflar. Hatta bazen göz kapağını kaldırmaya yarayan kas da etkilenebilir ve bu durumda göz kapağı sarkması yanında göz kapağında düşme de (pitozis) ortaya çıkabilir.
Gün boyu ayakta durduğumuz için yerçekiminin etkisi ile göz çevresi kan dolaşımından etkilenmez ancak, gece uykuya yattığımızda yatar pozisyonda yerçekimi ortadan kalktığından yüz bölgesinde ödemlenme ve şişlik daha fazla olur.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Göz arkası ödemi tedavisi için en sık uygulanan tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu tedavi yönteminde sık kullanılan enjeksiyonluk ilaçlar bulunmaktadır. Genellikle ilk 3 ay boyunca ayda 1 kez enjeksiyon uygulanır. Bazen bu tedavi ilk 6 ayda ayda bir doz olarak da uygulanmaktadır.
Gözlerinizi açıp kırpmaya başladıktan sonra, bu şişliğin bir kısmı bir saat içinde azalabilir.
Konjonktivit semptomları yaşıyorsanız, durumun altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Konjonktivit için ziyaret edilecek en uygun bölüm veya doktor, bir optometrist veya göz doktoru gibi bir göz sağlığı uzmanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri