Pinguekula, konjonktiva üzerinde sarı-beyaz renkli, kabarık doku büyümesidir. Limbus sınırını geçmez. Genellikle gözün burun tarafındaki beyaz alan üzerinde, kalsiyum, kolesterol ve protein birikimi sonucu gelişir. Genellikle orta yaş ve yaşlı insanlarda görülür.
Gözün Beyaz Kısmında Yağ Bezesi Tedavisi
Batma veya kızarıklığa neden oluyorsa suni göz yaşı damlaları kullanılabilir. Şikayetlerin sıklaşması durumunda ameliyatla alınması gerekir. Kozmetik olarak rahatsızlığa neden oluyorsa da ameliyat ile alınabilir.
Pinguekula göz yüzeyinde ortaya çıkan iyi huylu ve kanseröz olmayan bir doku büyümesidir. Bu doku büyümesi gözün yüzeyini örten konjunktiva adı verilen ince saydam zar üzerinde ortaya çıkmaktadır. Pinguekula her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle orta yaşlı ve yaşlı popülasyonda sıktır.
Pterjium sıklıkla açık havada güneşin ultraviyole ışınlarına ve tozlu – kuru ortamlara maruz kalanlarda görülür. Birçok hastada ailevi bir yatkınlık söz konusudur. Kronik kirpik iltihabı – blefariti ve göz kuruluğu olanlarda da pterjiuma sık olarak rastlanır.
Gözde yaşarma, göz kapağı ağrısı ve şişlik gibi belirtiler ile karakterize olan arpacığın görüntüsü ise çıban ya da sivilce gibidir. Çoğunlukla vücut direncinin düşük olduğu zamanlarda oluşan arpacık, sıklıkla ellerde bulunan bakterilerin göz bölgesine taşınmasıyla oluşur.
İlgili 20 soru bulundu
Gözde arpacık genellikle birkaç gün-1 hafta içinde geçer, bazan düzelmesi daha uzun sürebilir. Bu dönemde göz kapağı temizliği ve hijyenine dikkat edilmesi, sıcak kompres uygulanması ve göz doktorunuzun önereceği antibiyotikli damla ve pomatların kullanılması önemlidir.
Arpacıklar, göz kapağındaki yağ bezlerinin ya da kirpik kökünün enfeksiyonu sonucu gelişir. Enfeksiyona genellikle stafilokok bakterileri neden olur. Bu enfeksiyon; temiz olmayan ellerin göz bölgesine götürülmesi, kontakt lens ya da kozmetik ürünlerin kullanımında hijyene dikkat edilmemesi sonucu gelişebilir.
Sarı ya da çok açık bir kahverengi tonunda olan bu kitleler, hafif yüksek ve üçgen biçiminde bir yapıya sahiptir. Pinguekula zaman zaman halk arasında bir tür kanser olarak anılabilmektedir. Bu durum gerçeği yansıtmaz. Göz beyazında sarı leke kanser çeşidi değildir.
Sarılığı olan kişilere sürekli su içmeleri ve daha fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, fındık ve baklagiller gibi karaciğer dostu yiyecekler yemeleri tavsiye edilir. Karaciğer tedavi ile iyileşmeye başladığında sarılık ve gözlerdeki sarı renk azalacaktır.
Pterjıum konjonktival dokusunun (genelde pinguekuladan kaynaklanır) kornea yüzeyine doğru ilerlemesi ile oluşur. Bu ilerleme herhangi bir aşamada durabilir veya kornea merkezine doğru ilerleyerek ciddi görme sorunlarına yol açabilir.
Göz akıntısı veya gözlerdeki "çapak", uyurken gözünüzün köşesinde biriken mukus, yağ, cilt hücreleri ve diğer birikintilerin bir kombinasyonudur. Akıntıdaki sıvının ne kadarının buharlaştığına bağlı olarak, ıslak ve yapışkan veya kuru ve kabuklu olabilir.
Konjonktivada sayısız kılcal kan damarları mevcuttur. Bu kılcal damarlar değişik sebeplere bağlıdır yırtılabilir ve oluşan kanama konjonktiva ile sklera arasında birikir. Bu küçük kanama odacıkları skleranın beyaz görüntüsü önünde açık kırmızı nokta şeklinde görülür.
Et görünümü bir dejenerasyon olduğu için bu bölgede yapı değişmiştir ve bu kitle damla veya önlemler ile geçmez. Et görüntüsünden rahatsız olma ve çok fazla yanma batma yaşayanlara cerrahi düşünülebilir.
Beyaz noktaların , yani kapalı komedonların tek tedavisi mekanik yol ile cilt bakımıdır. Çünkü cilt yumuşadıktan sonra bu beyaz noktaların boşaltılması gerekir. Bunu da tecrübeli estetisyenlerin dermatolog gözetiminde yapması, cildinize kalıcı hasar oluşturulmaması açısından çok önemlidir.
Pterjium her iki gözde de görülebilmektedir. Ancak bulaşıcı bir hastalık değildir. Cerrahi olarak müdahale edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilir.
Göz beyazında sarı leke olarak görülen pinguekula gözlerde kızarıklık, yanma, batma gibi şikayetlere yol açan gözümüzün beyaz kısmında yer alan yağ birikimine verilen isimdir. Pterjiuma göre daha küçük olan bu lezyonun da bilinen tek tedavisi cerrahidir.
Yaygın olarak safra taşı, kist, tümör ve iltihap sebebiyle safra kanallarının tıkanması ile vücutta sarılık gelişir ve bu durum da göz akının rengini değiştirir. Benzer şekilde, safra kesesi ile bağlantılı olan pankreas kanalının iltihaplanması veya tıkanması durumunda, safra düzgün bir şekilde boşaltılamayabilir.
İnsanları hem estetik hemde yanma, batma şikayetleri ile rahatsız eden göz beyazında sarı leke pinguekula rahatsızlığı, gözün ön yüzünde yağ birikmesi ve yağ dokusu oluşumuna bağlı bir rahatsızlıktır.
Makula; sarı nokta da denilen ve keskin görmeden sorumlu retina tabakasının ortasında bulunan küçük bir alandır. 5 mm çapında olmasına rağmen merkezi görmeden sorumludur. Bu alanda, ışığı algılayan fotoreseptör hücreleri yoğun olarak bulunmaktadır. Yine bu alan detayların da görülmesini sağlar.
Pinguekula ameliyatı için hastaneye yatmanıza gerek yoktur. Ameliyat 10-15 dakika sürer. Önce uyuşturmak için damlalar damlatıldığından ameliyat sırasında acı duyulmaz. Ameliyat sırasında sarı yağ birikintisi alınarak yerine sağlam doku kaydırılır ve doku yapıştırıcısıyla yapıştırılır.
Gri veya siyah lekeler, örümcek ağları ya da ipler gibi görülebilen bu cisimler genellikle göz sıvısının içerisinde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır.
İç arpacık: Göz kapağı içinde görülen arpacıktır. Çoğunlukla göz kapağında yağ üreten bir bezde oluşan enfeksiyon sonucu gerçekleşir.
Göz kapaklarının kenarlarında bulunan bezlerin tıkanması sonucu göz kapağında oluşan kistler, şalazyon veya göz kapağı kisti olarak adlandırılır. Küçük yapılı, ağrısız ve yumru benzeri bir şişlik olan şalazyonlar genellikle birkaç hafta içerisinde kaybolur.
Arpacık ile çok sık karıştırılan şalazyon (göz kapağı kisti), gözde bulunan yağ bezlerinin bir sebep nedeniyle tıkanmasıyla oluşan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Gerek ilaçlar gerekse de cerrahi operasyonla tedavi edilebilen şalazyon hayat kalitesini düşürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri