Ortodontik tedavi için hiçbir zaman geç değildir. Her yaşta yapılabilir.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
Yaş Sınırlaması Olmayan Ortodontik Tedavi
Ortodontik tedavide yaş önemlidir. Dişsel problemler olarak görülen, dişin çıkış yönünün farklılaşması ve ağız içinde düzgün şekil almaması, her yaşta düzeltilebilir bir durumdur.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Diş telleri uygulama esnasında hiçbir rahatsızlık ya da ağrı hissi vermez. Braketler özel yapıştırıcı ile her dişe ayrı ayrı yapıştırılır. Braket uygulaması tamamlandıktan sonra ark telleri braketlerin arasından geçirilir ve yaklaşık 45-60 dakika aralığında ağrısız ve acısız bir şekilde işlem tamamlanır.
Yamuk dişlerin tel takmadan düzelmesinin tek yolu kesilerek kaplama yapılmasıdır. Ancak sağlıklı dişlerinizi kestirip farklı bir uygulamaya gerek kalmaksızın düzelmesini istiyorsanız, başvurabileceğiniz tek tedavi alternatifi tel tedavileridir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Ortodontik tedavi yapılmazsa ne olur? Fark edilen ortodontik bozukluklar giderilmediğinde diş çapraşıklıkları ve iskeletsel düzensizlikler, çiğneme sorunları, çene eklemi ağrıları ve kilitlenmeler, konuşma problemleri, diş çürükleri ve dişeti iltihapları ile karşılaşılabilir.
Ortodontik tedavi süresi bireyden bireye ve yukarıda bahsettiğimiz gibi ortodontist tarafından verilen kurallara uyumla alakalı olarak değişkenlik gösterir. Günümüzde tedavi süresini kısalttığı söylenen birçok teknik olsa da ortalama bir tedavi 22-24 aydır.
Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Dişsel düzeltmelerde yaş önemli değildir, dişleri çevreleyen kemikleri sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Hasta kaç yaşında olursa olsun diş çapraşıklıkları düzeltilebilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş teli takarken ya da takıldıktan sonra ağrı olması oldukça normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun sürerse, Başakşehir Ortodontist hekimlerimize danışabilirsiniz.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş teli tedavisi sonrasında düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir. Dişlerin eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulanması gereklidir. Braket çıktıktan sonra veya diş teli çıktıktan sonraki ilk aşamalarda dişler harekete meyillidir.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
Ortodonti tedavisi estetik bir görünüm sağlamanın yanında, çiğneme işlevini ve gülümsemeyi iyileştirir ve çene konumlarını düzeltir. Bunun yanı sıra merak edilen konulardan bir diğeri de tedavi sürecinin uzunluğudur. Bu tedavinin süresi hastanın dişlerinde bulunan anomalinin şiddetine ve seyrine göre değişir.
Çarpık, yamuk diş tedavisinde ortodontinin yaşı yok!
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Yine yamuk veya çarpık olan dişlerin tedavisinde en çok tercih edilen ve önerilen yöntem diş teli tedavisidir. Diş yapısına göre farklı malzemelerden üretilebilen diş teller sayesinde dişlerde kalıcı bir düzen sağlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri