Sürekli kullanımla; erken ateşlemeye, güç kaybına, yanmış valflere ve aşınmış halkalara neden olan karbon birikimini azaltır. Ayrıca yakıt kaybını, duraksamayı, vuruntu sesini azaltmak için enjektörleri temizler ve performansı geri kazandırmaya yardımcı olur.
Yakıtla otomatik olarak karışır. 2.000km bir kullanılması tavsiye edilmektedir.
Dozundan fazla kullanıldığında zararı yoktur. Uyarı: Benzin yakıt sistemi ve enjektör temizleyici yakıt alımı öncesi yakıt deposuna boşaltılmalıdır. Ardından araç ile şehir dışında trafikte kullanımı önerilir.
Ayrıca, performansı artırma, yakıt ekonomisini iyileştirme, emisyon azaltma ve korozyon önleme gibi faydaları da bulunmaktadır. Enjektör Temizleyici, enjektörlerin düzgün çalışmasını sağlayarak yakıt püskürtme kalitesini artırır ve motor performansını optimize eder.
Depodan yanma odasına kadar temizler ve korur. •Yakıta bağlı vurma seslerini azaltır •Setan sayısını iyileştirir Kullanım şekli: Enjeksiyon sistemindeki ve motor alanındaki tüm onarımlardan sonra kutu içeriğini depoya ilave edin. 300 ml enjektör temizleyici, 30 ile 50 litre arası mazot için yeterlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Yakıt püskürtme sorunları nedeniyle yüksek yakıt tüketimi durumunda kullanılır. Enjeksiyon sisteminin ömrünü uzatır.
Dizel enjektör temizleme işlemleri dizel araçlarda 100000 km +/- aralığında mutlaka yaptırılmalıdır. Aksi halde verimi düşen enjektör tüm araç sistemlerini olumsuz yönde etkilemeye başlayarak aracı durma noktasına getirir. Enjektör temizliği için alınabilecek en doğru karar işi uzman firma ve servislere bırakmaktır.
Enjektör temizleyici depoya atıldıktan sonra araç kullanımı sağlanır ve depo içerisindeki yakıt bitimi ile birlikte durum tespiti yapılır. Herhangi bir düzelme yok ise kullanmaya devam edilir. Bu nokta da sonuca göre hareket etmek en doğru işlemdir.
Vites değişiminde ve ani hız düşürülmelerinde araçta stop etme sorunları görülür. Araçta sıcak veya soğuk fark etmeksizin zor çalışma sorunları ya da hiç çalışmama sorunları ortaya çıkar. Araç yakıt tüketiminde artış görülür. Araç benzinde iken egzoz emisyon muayenesinden geçmesi zor olur.
Enjeksiyon sistemini yakıt kalıntılarından temizler. Distribütörler, enjektör valfleri, emiş subapları ve diğer yakıt sistemi parçalarındaki karbon kalıntılarını temizler. Tüm enjektörlü sistemlerde etkilidir. Hassas yakıt püskürtme dozajı ve uygun püskürtme sağlaması nedeniyle yakıt tüketimini düşürür.
Benzin ve Dizel yakıt katkıları yanma odalarında, supaplarda, enjektörlerde ve dizel motorların partikül filtrelerindeki kalıntıları temizler ve oluşmalarını engeller. LPG'li motorlarda supapları ve supap yuvalarını korur.
Enjektör temizleyici markaları arasında öne çıkanlar; Würth, Kunzel, Motul ve Autokit olarak sıralanabilir. Farklı özelliklere sahip ürünler üreterek tüm araçlarda enjektörün performansına olumlu yönde katkı yapan markaların ürünlerini tercih etmeniz halinde aracınızın motor performansını artırma şansınız vardır.
yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Bunları önlemek için yapılması gerekenlerden biri de enjektör temizliğidir. Aracınız benzinliyse, 40.000 km'de, dizelse 25.000- 30.000 km arasında yakıt enjektör temizliğini mutlaka yaptırın. Bu temizlik yakıt deposundaki mazotun tamamı bitmeden üzerine deponuzu doldurmanız olası sorunların önünü kapatacaktır.
Ürünün bozuk bir enjektörü tamir etmek gibi bir iddiası yok. Sistem temizlemek için kullanılabilir ancak bir mazot filtresi gözden çıkılmalı. Depo bittikten sonra filtre değiştirilmeli. Veya bakım sonrası kullanılmamalı yeni filtrenizi ilk günden tıkayıp sorun yaşamak istemezsiniz.
Hava giriş sistemi, hava akışı sensörü, giriş valf'leri, gaz/boğaz kelebeği, emme manifoldu, turbo ve EGR sistemini anında kapsamlı bir şekilde temizlenmesini sağlar.
Sistemi çalıştırmak için yeterli yakıt olsa bile tıkalı veya kirli bir yakıt enjektörü, hava ve yakıt dengesini bozarak tutarsız bir reaksiyona neden olabilir. Bu, motorda teklemelere yol açar.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Servislerde enjektörler mazotla yıkanarak birtakım işlemlerden geçirilip temizlenir. Bunun dışında servise götürmeden de soruna çözüm bulunabilir.
Yakıt deposuna dolum öncesi ilave edilir. 300ml ambalaj içeriği 70 litre yakıt için yeterlidir. Etkisi 2.000 km'ye kadar sürer.
Dizel motorlarda bulunması bakımından bu araç türünde tek bir adet enjektör bulunur. İşlevi son derece basit olup motor içerisinde tek bir işlevi vardır. Enjektör en basit tabiriyle dizel motorların bir parçasıdır. Diğer bir ifadeyle araç motorunda yer almaktadır.
Dizel Enjektör Temizleyici, dizel motorların yakıt sistemini temizleyen, depozit oluşumunu kontrol ederek motorun verimli çalışmasını sağlayan dizel yakıt katkısıdır.
Ortalama olarak, dizel enjektörler, değiştirilmeleri veya yenilenmeleri gerekmeden önce 100.000 ila 200.000 mil (160.000 ila 320.000 kilometre) arasında dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri