A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Gözleri gece körlüğüne ve kuruluğa karşı korur. Kabak, lutein ve zeaksantin ve C vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır. Kışlık kabak A vitamini ve Omega-3 yağ asitleri içerirken, yaz kabağı da çinko kaynağıdır. Gece körlüğünü azaltabilir ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatır.
Nasıl Tedavi Edilir? Uzak mesafeleri daha net görebilmek için kontakt lens veya içbükey (konkav) mercekli gözlük kullanılabilir. Ancak gözlük ve lens sadece daha net görmenize geçici olarak yardımcı olur. Miyop tedavisi yani kalıcı olarak ortadan kaldırılması lazer tedavisi ile mümkündür.
A vitamini keskin görüş sağlar
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
Güçlü ve sağlıklı gözler için besin takviyesi alın
Vücuttaki B12 vitamini eksikliği gözde yanma/kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi problemleri beraberinde getirirken besinlerden ve gıda takviyelerinden alacağınız B12 ile bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
Kırmızı biber, portakal, çilek, brokoli ve kivi gibi turuncu ve kırmızı meyve ve sebzeler, katarakt gelişimini önlemeye yardımcı olabilecek başka bir antioksidan olan C vitamini içerir. Balık, özellikle somon, omega-3 yağ asitleri ile doludur.
Eğer bazı kalıtsal hastalıklar ve diğer önemli rahatsızlıklar söz konu olmadığı takdirde bazı basit uygulamalar ile bulanık görme iyileştirilebilir. Gözlerin hijyenini sağlamak, dinlendirmek, gözü zorlayan ortamlardan uzaklaşmak ve hekimin önereceği bazı göz damlaları ile geçirmek mümkündür.
Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor olarak kabul edilebilir, bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağı için miyoplar uzağı net göremezler. Kalın mercekli gözlükle geçici olarak düzeltilebilir.
Göz bozuklukları gözün anatomik yapısı ile ilgili olduğundan hayat boyu geçmez, ancak biraz azalıp artabilirler ya da bazı yaşlarda belirti vermeden gizli kalıp bazı yaşlarda tekrar ortaya çıkabilirler. Hastalık olmadıklarında, gözlük, kontakt lens gibi yardımcı cihazlarla düzeltilirler.
Körlüğün tedavi edilebilir olması nedenine bağlıdır. Örneğin katarakt körlük yapabilmektedir. Ama katarakt ameliyatı ile tamamen tedavi edilebilir bir durumdur. Sarı nokta hastalığı tedavi ile tamamen ortadan kaldırılabilen bir durum değildir.
Göze limon sıkma devam ettiği müddetçe, gözdeki bu kornea tabakasındaki hasar ve deformasyon artar. Göz, problemi işaret etmeye başlar. Görme bozukluklarının yanı sıra, göz kapağı şişmesi, yanma kızarıklık ve batma yaşanır. Bu gibi nedenlerden, gözlere hiçbir kimyasal veya doğal müdahalede bulunulmamalıdır.
Yetişkinlerdeki az görmenin en sık nedeni bir yaşlılık hastalığı olan yaşa bağlı makula dejenerasyonudur. Bunun yanı sıra glokom, diyabetik göz hastalığı, göz yaralanmaları da diğer nedenler arasındadır. Az görenler az bir oranda görme yeteneğine sahiptirler.
Öncelikle ılık su ile gözler ıslatılmalıdır. Ardından şampuan göz kapaklarına masaj yapılarak sürülmelidir. Son olarak da ılık suyla gözler durulanır ve temiz bir havlu ile kurutulur. - Hassas ve enfeksiyona meyilli gözlerin temizliği ise doğal gül suyu ile yapılmalıdır.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır.
Kontakt lens ya da gözlük kullanırken yapılacak olan kontrolde her iki gözün görme derecesinin toplamı en az 16/20 olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 7/10, diğer gözün görme seviyesi ise, 8/10 ise, toplamda 15/20 olması gerekir.
Miyopluk en yaygın kırılma kusuru olup görüş mesafesindeki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur. Gözlükler, kontakt lensler ve LASIK ve PRK gibi refraktif cerrahi uygulamaları uzağı görememeyi düzeltmenin en yaygın yoludur.
Lutein ve zeaksantin kaynakları: Koyu yeşil yapraklı sebzeler lutein ve zeaksantin için en iyi kaynaklarıdır. Kale, ıspanak, pazı, su teresi ve şalgam bu besinlerin arasında ilk sıralarda gelmektedir. Diğer iyi kaynaklar ise; yeşil bezelye, mısır, marul, brokoli, kabak, havuç, Brüksel lahanasıdır.
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Göz sağlığını gereken miktardan fazla göz damlası kullanmak bozar. Düzensiz beslenmek, gözleri sürekli olarak ovuşturmak, uzun süre dijital cihazlara bakmak, güneş gözlüğü takmamak, uykusuz kalmak gözleri bozan şeylerdir.
Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir. Ölen hücrelerin canlanması için mevcut olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri