Göz önünde uçuşan siyah lekelerin geçmesi için hastanın kendisinin yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Tedavi olarak vitreolizis dediğimiz lazer tedavisi uygulanabilir. Damla anestezisi ile yapılan 10-15 dk süren ağrısız bir işlemdir. Yoğun lekeler olan vakalarda vitrektomi ameliyatı ile tedavi yapılır.
Dr. Nail Sönmez: “Göz önünde uçuşan cisimler görülmesi retina yırtılması, üveit yani göz iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ya da göz merceği ile retina arasını dolduran vitröz adı verilen sıvının yaşla birlikte yapısındaki doğal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Uçuşan Cisimcikler Tehlikeli midir? Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir. Derhal göz doktoru görmelidir.
Gözde uçuşan cisimlerin tedavisi lazer ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu cisimler görüşü engelleyecek kadar büyük veya gün içinde rahatsız edici derecede çok fazla kendini gösteriyorsa kişiye lazer tedavisi önerilebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Gözde ışık çakması, en sık retinanın mekanik olarak uyarılmasından kaynaklanır. Bu, vitreus sıvısının retinadan ayrılması, retina yırtılması veya retina kanaması gibi durumlarda olabilir. Bu durumlarda baş ağrısı da görülebilir. Gözde ışık çakması ve baş ağrısının birlikte görüldüğü en yaygın durum migrendir.
Gözde sinek uçuşması zaman içerisinde geçen bir rahatsızlık değildir. Zamanla gözde uçuşan cisimlerin sayısı azalabilir, artabilir. Ancak çoğu zaman bireyi rahatsız edecek kadar fazla sayıya ulaşmazlar. Gözde sinek uçuşması genellikle ciddi bir sorun olmasa da bazı durumlarda rahatsız edici olabilir.
Göz içinde sinek uçuşmaları genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkmakla birlikte, yüksek derece miyop alan kişilerde, göz ameliyatları ve travma sonrasında da görülebilir.
Retina dekolmanı retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişir. Sıklıkla yüksek miyop hastalarında görülür. Orta yaş ve üzerinde daha çok olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.
Gözde Sinek Uçuşması, Gözde Uçuşan Cisimler
Arka kamaranın içini dolduran yumurta akı kıvamındaki sıvayı vitreus denilir. Gençlikte tamamen şeffaf ve homojen olan vitreus sıvısı, yaşlandıkça koyulaşır, iplik-iplik ve örümcek ağı şeklinde bir yapıya dönüşür. Her insanda bu dönüşüm olur.
Hastalığın ilk bulguları ışık çakmaları, sinek uçuşmalarıyle birlikte kurum yağmasını andıran koyu renkli yukarıdan aşağı düşen noktalardır. Bir süre sonra dekole olan bölümde görme alanı defekti ortaya çıkar, görme bulanıklaşır, bazen hareket eden gri bir perde algılanır.
Vitreusun Yapısı Neden Bozulur? Normal yaşlanma süreci ile birlikte vitreus jelinde de yaşlanma bulguları ortaya çıkar. Su içeriği azalır, kollajen ve hyalüronik asit molekülleri arasında çapraz bağlantılar ortaya çıkar ve bunlar birleşerek çok küçük partiküller halini alır.
Göze darbe alındığında da yıldızların uçuşması tarzında ışıklar görülür. Işık çakmaları beş-on hafta veya ay boyunca tekrar tekrar olup kaybolabilir. Yaşınız ilerledikçe ışık çakmaları daha da artar. Ani ışık çakmaları gördüğünüzde retina yırtığı olabileceği için derhal göz doktoruna görünmeniz gerekir.
Retina yırtığı gözde retina tabakasının yapıştığı yerden ayrılması ile ortaya çıkan ciddi bir göz hastalığıdır. Gözdeki ani uçuşmalar, ışık çakmaları veya kararma gibi belirtilerle kendisini belli edebilen retina yırtılması her ne kadar ağrısız olsa da görme ile ilgili ciddi sonuçlara neden olabilir.
Oftalmomiyazis –Halk arasındaki adıyla (Lura) veya (Kumacık), sineğinden atılan larva veya kurt formuyla, gözün beyaz kısmını kaplayan zar, yani konjonktivanın veya kapaklarıyla temasından kaynaklanan hızlı gelişen bir göz rahatsızlığıdır.
FLOATER : Göz önünde uçuşan cisimler nedir? Göz önünde uçuşan cisimler, göz içini dolduran vitreus dediğimiz yapı içindeki küçük jel kümeleridir. Sıklıkla beyaz bir yüzeye yada gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken görülür. Yaşamla birlikte uçuşan cisimler daha yaygınlaşır.
Retina yırtılması ilk aşamalarda göz önünde uçuşan siyah cisimler görülmesi, görüşte bulanıklaşma ve merkezi görme kaybı gibi belirtiler verebilmekteyken. Bu belirtilere ani ışık çakmalarının da eklenmesi durumunda retina dekolmanı olasılığı artmaktadır. Yırtılmanın erken aşamalarda ilerlemeden teşhisi önemlidir.
Retina yırtılması erken dönemde fark edilmediği takdirde ciddi görme kaybına yol açabileceği için tüm yaş grubundan birey için oldukça risklidir.
Göz önünde gezen siyah noktaların aniden çoğalması, yanıp sönen ışıklar ve şimşek çakması, görüş alanımızın kenarında perde şeklinde bulanıklık başlaması, hafif de olsa sisli veya bulanık görme başlaması gibi durumlar gözlendiğinde hemen doktora gidilmelidir. Bu takdirde erken teşhis ile retina yırtılması önlenebilir.
Uçuşmalar her ne kadar da gözünüzün önünde bir görüntü olarak görünse de, gerçek olarak gözün içerisindeki vitreus sıvısından kaynaklanmaktadır. Uçuşmalar, vitreus olarak adlandırılan gözün içindeki jölemsi sıvının içerisinde yüzen hücre ve parçacıklardan oluşmaktadır.
Retinanın mekanik olarak uyarılmasıyla oluşan, retina yırtığı riski taşıyan ya da retina yırtığı oluşumuyla birlikte ortaya çıkan ışık çakmaları genellikle görme alanının belli bir bölümünde kısa kısa şimşekler çakıyormuş gibi ya da elektrik kontağından oluşan kıvılcımlar benzeri çakmaları ile karakterizedir.
Ne yazık ki bu madde zaman içinde kendini yenileyemiyor. İlerleyen yaşla birlikte vitreusun yapısı bozuluyor, jel yapısı, sıvı ve lif halini alıyor.
Gözde siyah nokta, sinek gibi cisimler görme yada ışık çakması gibi durumlar çoğu zaman tedavi gerektirmez. Ancak eğer bu retina yırtığı gibi bir sebep ile oluştu ise o zaman evet kesinlikle tedavi edilmelidir. Ancak retina dekolmanı erken safhada tedavi edilmelidir. Tedavisi lazerlidir.
Uçuşan Cisimler (Muşvolan)
Bunlar genellikle boş bir duvar veya mavi gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken belli olurlar. Uçuşan cisimler aslında, gözünüzün içini dolduran ve vitre ismi verilen saydam jel şeklindeki sıvıda bulunan hücrelerin küçük birikintileridir.
Katarakt, gözün renkli kısmı olan iris dokusunun arkasında olan doğal lensin saydamlığını yitirerek görmeye engel olmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır. Halk arasında “göze perde inmesi” olarak da tanımlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri