Panikatağı tetikleyen yiyecekler Koyu çay, Kahve, Kolalı içecekler, Alkol, Aşırı sigara içimi, Esrar, 'ecstasy', kokain, Aşırı yemek yemek, Özellikle tatlı yiyecekler (Bunlar kan şekerini aniden yükseltir.
Aynı şekilde aşırı rejim uygulamaları ve yemek sonrası uyumak, vücut kimyasını bozar ve paniği tetikler. Tatlılar: Aşırı tatlı tüketimi vücudun yapısına uygun değildir ve vücutta meydana gelen kan şekeri dengesizliği ile birlikte gelişen stres, panik atak açısından tetikleyicidir.
Şeker düşmesi beyni vuruyor
Hipoglisemi beyin fonksiyonlarını düşüren bir travmadır. Kandaki şeker 70 mg/dl seviyelerine geldiğinde hastalarda ellerde titreme, soğuk terleme, açlık hissi, sinirlilik, huzursuzluk, gerginlik gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler. Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir. Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
-B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı , adet öncesi gerilimi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya tüketmek faydalıdır. -Meyve ve tatlıların yemekten iki saat önce ya da sonra yenmesi daha doğru olur.
İlgili 20 soru bulundu
Derin Nefes Alın: Panik atak sırasında nefes almak zor olabilir, ancak yavaş ve derin nefes almak sizi sakinleştirebilir. Yavaşça burunla nefes alın, sonra ağızdan yavaşça verin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kendinize Telkin Verin: Kendinize olumlu telkinlerde bulunun.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
Panik Bozukluk en sık kimlerde görülür? Bu hastalık en çok 20-40 yaşları arasında, kadınlarda, dullarda ve şehirde yaşayanlarda görülür. Büyürken huzursuz bir ailede yaşamış olanlar, aşırı kontrolcü ve koruyucu anne babaları olanlar, anne babalarıyla bağımlılık-bağımsızlık, ayrılma çatışmaları yaşayanlarda sık görülür.
Bu nedenle de panik atak ilaçsız geçer mi sorusunun cevabı evet, zaten panik atak ilaçsız geçen bir hastalık olup, doğru ve düzenli bir psikoterapi süreci mutlaktır.
Şekerden uzak durma: Fazla şeker tüketimi anksiyeteyi tetiklediği için anksiyete krizinin geldiğini fark ettiğiniz anda şekerli gıdalardan uzak durun.
Diyabette en sık rastlanan psikiyatrik rahatsızlıklar; depresyon ve anksiyete bozukluklarıdır6. Yapılan çalışmalarda diyabetli hastalarda yaşam boyu depresyon yaygınlığının %14.4-32.5 olduğu ve hastaların %40'ında anksiyete belirtilerinin de görüldüğü bildirlmektedir7.
Stres durumunda vücuttaki kortizol seviyesi artar. Ayrıca uzmanlar dehidrasyonun da vücuttaki kortizol seviyesini artırıp daha stresli hissedilmesine neden olabileceğini belirtmektedirler8. Diğer bir deyişle, vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketerek stres seviyenizi dengede tutmak mümkün olabilir.
Süt ve süt ürünleri, buğday, alkol, çikolata, turunçgiller, mısır, yumurta, soya ürünleri, domates, sarımsak, yer fıstığı, deniz ürünleri en sık gıda alerjisine yol açan besinlerdir. Gıda alerjileri bazı kişilerde aşırı bunaltı ve duygudurum değişikliklerine sebep olarak panik atağı tetikleyebilir.
Genetik faktörler, stres düzeyinin çok yüksek olması, yakın zamanda ya da çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, olumsuz duygulara yatkınlık, uyuşturucu madde, sigara ve kafein kullanımı, panik atak riskini arttıran etkenler arasında yer alır.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Panik Atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olsa da bir saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Yaptıkları araştırmada panik atağın en sık 24-25 yaşlarında görüldüğünü anlatan Erdoğan, “Çocuklarda ise 12-13 yaşlarından itibaren ortaya çıkıyor. 50 yaşından sonra panik atak çok nadir yaşanıyor. 20 yaşında panik atak olan birisi bu durumu 30-40 sene yaşayabiliyor.
Ancak yaşamınızı daha kaliteli ve ıstırap çekmeden yaşamak sizin elinizde. Sigara kullanımı Panik atak, sosyal fobi, Travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, psikotik bozukluk olan kişilerde bu tür rahatsızlıkları olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Uykuda yaşanan panik atak sırasında kişiler bunun bir panik atak olduğunu kendilerine telkin etmeleri gerekir. O esnada; yataktan çıkıp başka bir yerde gergin olan kas grupları için gevşeme hareketleri yapmak, ılık suyla duş almak ve mümkünse kısa süreli yürüyüş yapmak kişiyi rahatlatacaktır.
Panik atak krizleri tedavi edilmez ve devam ederse kalp hastalığı riskini ileri derecede artırıyor. Yapılan araştırmalara göre tedavi edilmeyen panik atak hastalarında kalp hastalığı görülme sıklığı %20-25 civarındadır. Yine panik bozukluğu olan hastaların %30-40'ında kolesterol düzeyi normalin üstünde saptanmıştır.
Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi ile kişinin hastalığının ne olduğu ve nedenleri bilmesi, nefes egzersizleri, olumsuz düşüncelerinin değiştirilmesi amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürebilir.
Panik atak durumlarında vücudu arındırma görevini taşıyan melisa çayı, pek çok kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. Melisa çayını taze olarak ya da poşet çay halinde tüketerek gergin dakikaları üzerinizden atabilirsiniz.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri