Gözünde büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI Olduğundan fazla büyük ya da güç görünmek. “Onca yolu nasıl yürüyeceğim, gittikçe gözümde büyüyor.”
Gözünde büyütmek deyiminin anlamı bir kimseyi ya da bir işi abartmak demektir. Bir olayı ya da bir kimseyi gözünüzde büyüterek onun olduğundan daha iyi olduğunu düşünürsünüz. Bu nedenle gözünde büyütmek deyimi abartılı bir durumu anlatmak için kullanılmaktadır.
Cevap: Deyimdir. Açıklama: Gözünde büyütmek >>Deyimdir.
Gözünde tütmek çok özlemek ya da hasret çekmek anlamlarına gelir. Gözlerin serap görmesi durumu için de gözünde tütmek deyiminin kullanılması mümkündür. Çünkü özlem kişilerde özlenenin hayaline sebep olmuştur ve bu nedenle de serap görmek anlamına gelebilir.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Ateş püskürmek deyimi, çok kızmak, sinirlenmek, öfkelenmek ve sinirlerini kontrol edememek anlamına gelmektedir. Ayrıca sinir ve öfkesini kontrol edememekten dolayı ne söylediğini bilmemek, sinirli konuşmakta yine ateş püskürmek anlamındadır. Babası çocuğa karşı adeta ateş püskürüyordu.
Gözünü dört açmak, herhangi bir konuda yanılmamak için odaklanmak ve konsantre olmak anlamına gelir.
Verdiği sözden geri dönerek benliğini küçültmek.
Farkına varılmamak, ortadan çekilmek, görülmemek.“Nasıl oldu da gözden kaçırdık onu.”
Deyim. [1] Bakışları birbiriyle karşılaşmak. Bakışmak.
Deyim. [666] Bulunduğu durumdan daha üstün bir yere ulaşma arzusu, amacı.
Gözünün yaşına bakmamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
“ DEYİMİ AÇIKLAMASI. Nasıl, beklenmeyen bir söz söyledi biliyor musun?” anlamında kullanılır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Eşeğini sağlam kazığa bağlamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Daldan dala konmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Tüküren hayvana Lama Tükürdüğünü yalayan İnsana da dal'Lama denir.
Eylem. [2] ağzındakini dudakları arasına getirip dışarı vermek. [3] ağız yoluyla [[dışarı çıkarmak. [4] (mecaz) küfür, öfke ve tiksinti bildiren deyimlerde kullanılan bir fiil.
aşınmak. Aygıt, eskiyip yıpranmak, vida genişlemek, tutmaz olmak. Eskimek, yıpranmak, aşınmak.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir.
[1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Başının etini yemek deyimi özellikle hiç aralıksız bir şekilde istediğinin olması için ısrar edilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca bir kişinin aynı konuda durup durup sürekli rahatsız edecek derecede konuşması durumunda başının etini yemek deyimi kullanılmaktadır.
Akli dengesini yitiren ya da düşünme yetisini kaybeden kişiler için "keçileri kaçırmış" ifadesini kullanıyoruz.
TDK sözlüğü içerisinde burnundan getirmek deyimi, “yaptığına pişman etmek” şeklinde açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri