Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor. Tüm patatesler aynı oranda kesildiğinde biri diğerinden daha az ya da daha fazla yağ çekmediği için hepsi nar gibi kızarıyor. Kesilmiş patateslerinizi bol tuzlu suyun içerisinde de bekletmek oldukça önemli.
Bunun önüne geçmek içinse yapmanız gereken tavada ne kızartacak olursanız olun hepsini tek tek kağıt havluyla ya da temiz bir mutfak beziyle hiçbir ıslaklık kalmayıncaya kadar kurulamak. Diğer bir yöntem ise kızartacağınız malzemeleri tavaya eklemeden önce yağın içine bir tutam tuz atmak.
Fırında yapacağınız patateslerin tepsiye yapışmaması için yağlı kağıt sermeniz gerekmektedir. Eğer yağlı kağıdınız bulunmuyorsa fırın kabınızı yağlayabilirsiniz. Bu tamamen yapışmayı ortadan kaldırmasa da seviyeyi en aza indirecektir.
Tavaya yapışan patates nasıl çıkar? Patates dilimini bulaşık sabunun içine batırın. Tavayı bu patates ile iyice ovalayın. Tavayı iyice ovaladıktan sonra su ile durulayın.
Kimi zaman patateslerin bayat olması ve içlerindeki nişasta miktarının yeterli kadar olmaması nedeniyle de patatesleriniz parçalanır. Bu nedenle yeşillenmemiş tazecik patatesler kullanmaya özen gösterin. Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz.
İlgili 30 soru bulundu
Patateslerin pişerken dağılmaması için en önemli püf noktalarının başında tencerenin kapağını kapatmamak geliyor. İçerisinde soğanı çok fazla hissetmeyi sevmeyenlerdenseniz yemeği soğansız yapabilir ya da soğanları çok küçük doğrayıp güzelce kavurabilirsiniz.
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır.
Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor. Tüm patatesler aynı oranda kesildiğinde biri diğerinden daha az ya da daha fazla yağ çekmediği için hepsi nar gibi kızarıyor. Kesilmiş patateslerinizi bol tuzlu suyun içerisinde de bekletmek oldukça önemli.
3. Tereyağı da tencere ve tavalarınızdaki yapışmayı önler.
Orta ateşte ısıttığınız çelik tavanın içerisine bir tutam tuz ile bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin. Tuz ve tereyağı ısınıp tüm yüzeye yayıldıktan sonra fazla yağı akıtıp tavanızı kullanabilirsiniz.
Yapışmaz tavaya yiyeceği koymadan önce, çok az miktarda zeytinyağı ile tavayı yağlayın. Tavanın nemli olması, yapışmayı önlemenin en etkili yoludur. Tava ısındıktan sonra yiyeceğinizi koyarak pişirebilirsiniz.
Dolayısıyla eğer evde pişirme kağıdı yoksa alternatif olarak alüminyum folyo kullanabilir veya fırın tepsisini iyice yağlayabilirsiniz.
Kaynama hızını yükseltmek için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Yağlı kağıt veya fırın kağıdı adı ile satılan bu kağıtlar beyazlatıcı ve dioksin içeriği nedeniyle sağlık açısından zararlı.
Yapışmaz özelliğini yitiren tavayı ocağa alın ve sıcak hale gelen kadar ısıtın. Isınan tavaya taba olacak şekilde sofra tuzu serpin. Bolca tuz döküp tabaka oluşturmanız tavadaki hasarları onarmayı sağlayacaktır. Daha sonra tuzlu tabakayı kağıt havlu ile silin ve yapışmaz tavanızı kullanmaya başlayın.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Fakat ürünlerin kızartılması noktasında, kullanılan fritöz tencerenin önemi büyüktür. Kaliteli bir alüminyum kızartma tenceresi kullanarak, iyi standartlarda akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
Yapışmaz tava ayrıca yanmaz tabana da sahiptir. Yemekler yapışmadan kolayca pişirilerek, ısıtılabilir. Silikon ve tahta kaşık kullanılması önerilir. Kızartma tavalarının tasarımı incelendiğinde kenarları diğer modellere göre daha kısa, uzun saplı ve kapaksız olduğu görülür.
Yapışmaz tavaların daha pürüzsüz ve sürtünmesiz olabilmesi için tavanın pürüzlü kenarları üzerine kaplanan bir madde bulunur. Yapışmaz tavaların iki türü vardır: PTFE ve seramik. PTFE yapışmaz tavalar uzun yıllardır kullanılıyor ve piyasadaki yapışmaz tavalar arasında en yaygın olanlardan biri.
Patatesler ezildiğinde, nişasta salınır. Patatesleri ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok nişasta salınır. Çok fazla nişasta salıverildiğinde, patates sakızsı, yapışkan hale gelir.
Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz. Patateslerinizi dilimlenmiş bir şekilde dondurucuya atın ve dondurucudan çıkarır çıkarmaz kızartmaya başlayın. Daha çıtır olduklarını göreceksiniz.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Patatesi düdüklüde haşlarken kapağını kapatmalısınız. Tencerede patatesi haşlarken ise su kaynamaya başlayınca ocağın ateşi kısılmalı ve kapak kapatılmalıdır.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Kabuklarını soymak: Patateslerin kabuklarını soyduğunuzda haşlama süresi ortalama 30 dakika. Kabuklu patatesi haşlamak ise 40 dakikaya çıkabiliyor. Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri