Gözünü Dört Açmak Deyiminin Anlamı Yaygın kullanılan ve bilinen deyimlerden biri de gözünü dört açmak deyimidir. Söz konusu deyim, uyanık olmayı ifade eder.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Gözden düşmek deyimi TDK'ya göre, 'Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi' biçiminde anlatmak mümkün. Artık eskisi gibi önemli olmadığı şeklinde de ifade edilebilmektedir.
Bire bin katmak deyiminin anlamı abartılı bir şekilde karşı tarafa bir şeyler anlatmak olarak dikkat çeker. Yani bu deyimin kullanılması ile ortaya çıkan anlatımda abartılı ifadeler kullanılır.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir kişinin kazancını her yoldan bulması, geçimini sağlamak için çok becerikli olup her yolu denemesi ekmeğini taştan çıkarmak deyiminin anlamıdır.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Deyim. [1] Akıl öğretmek, fikir vermek, bilgisini ve tecrübesini aktarmak.
Akla Karayı Seçmek, iki anlamlı bir deyimdir. Genellikle bir işi zamanında ve tam olarak istenildiği gibi tamamlamak için çekilen sıkıntıyı anlatmak için kullanılır. Deyim aynı zamanda bir şeyin sonuçlanmasını beklerken tedirgin olmak demektir.
Gözden geçirmek ise bir şeyi en ince ayrıntısına kadar dikkatli bir şekilde incelemek manasında kullanılan bir deyimdir.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Gözden çıkarmak deyimi yokmuş gibi davranmak ya da satmaya karar vermek anlamlarına gelir. Gözden çıkarmak o şeyi tamamen yokmuş kabul etmek demektir. Eğer bir şeyi satarsanız ya da o şey yokmuş gibi davranırsan gözden çıkarmışsınız demektir.
Deyim. [1] Başka bir iş yapmasına vakit veya imkân vermemek.
Deyim. [1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek. [2] Her şeyden haberi olmak.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Mızrak çuvala sığmaz atasözü, ister küçük olsun ister büyük olsun, aşikar olan şeylerin gizlenemeyeceği anlamına gelmektedir.
Kafa tutma deyimi geçmişten günümüze kadar kullanımı bulunan deyimlerden biridir. Direnme, karşı durma, dik durma ifadelerinden biri olan kafa tutmak pek çok farklı şekli ile cümle içerisinde kullanılmaktadır.
Deyim. [1] Güvendiği kimselerle bir araya gelerek çözüm yolu bulmaya çalışmak.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Sabrı taşmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Yüz göz olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Hafife almak deyimi kişi veya olayları ciddiye almamak anlamında kullanılmaktadır.
Kulak ardı etmek deyimi genellikle karışımızdaki kişilerin durumu önemsenmemesi ve dikkate almaması durumunda kullanılır. Bu deyime örnek cümle olarak şu şekilde verebiliriz: - Annesinin uyarını kulak ardı etti. - Kendisine yapılan eleştirileri kulak ardı ettiği için sıkıntılar yaşadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri