GALILEO sistemi uzay, kontrol ve kullanıcı bölümü olmak üzere üç ana bileşenden oluşmaktadır. Her üç sistemin kendine özgü bazı özellikleri olmakla birlikte, en yaygın kullanıma sahip olan GPS'in alıcı anteni mutlaka açık gökyüzünü görmesi gerekmektedir.
2.1.2.
GPS kontrol bölümü, ana kontrol istasyonu, yer kontrol istasyonları ve izleme istasyonları olmak üzere üç kısma ayrılırlar.
GPS uydularından oluşmaktadır. Birbirleri ile 60o ve ekvatorla 55o açı yapan 6 yörüngedeki 24 uydu, 12 saatte yörüngesini tamamlamaktadır. Bu sayede kullanıcı, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zamanda en az 5-8 uyduya ulaşabilmektedir. Uyduların Yer yüzeyinden yüksekliği 20,200 km'dir.
GPS uyduları uzayda gönderilen sinyallerin yayını gerçekleştirir ve her GPS alıcısı kendi üç boyutlu konumunu (enlem, boylam ve yükseklik) ve anlık zamanı hesaplamak için bu sinyalleri kullanır.
İlgili 39 soru bulundu
GPS ile iki ana konum belirleme yöntemi kullanılmaktadır; ❖ Mutlak Konum Belirleme, ❖ Göreli Konum Belirleme. Mutlak konum belirlemede tek bir alıcı ile normal olarak dört yada daha fazla uydudan kod gözlemleri yapılarak üzerinde alıcı kurulu olan noktanın koordinatları belirlenmektedir.
Konum belirleme amaçlı uydu sistemleri içerisinde en yaygın kullanıma ve en geniş kullanıcı kitlesine NAVSTAR-GPS sahiptir. Bu sistemin temeli aslında konum belirleme amaçlı ilk uydu sistemi olan Navy Navigation Satellite System'e (diğer adı TRANSIT) dayanmaktadır.
GPS Modülleri, en az dört uydu sinyalini alarak zaman ve konum bilgilerini hesaplar. Bu sinyaller, üç boyutlu bir konum belirlemek için kullanılır. GPS Modülü, bu sinyalleri işleyerek kullanıcının anlık konumunu hesaplar.
GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan, bir uydu ağıdır. Uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek dünya üzerindeki bulunduğu yeri tespit eder. Bu sistem, dünya yörüngesinde dönen, ABD Savunma Bakanlığı'na ait GPS uydularından oluşur.
GPS yani Küresel Yer Belirleme Sistemi, uydularla insanlar arasındaki mesafeyi ölçerek, dünya üzerinde bulunduğu konumu belirlemeyi mümkün kılıyor. Bu sistem, dünyanın çevresini saran uydu ağını kullanarak ve uydular arasında bulunan mesafeleri hesaplayarak yapılıyor.
Araç takip sistemleri GPS veya GLONASS uyduları ile çalışırlar. Araçlara takılan mobil veri cihazları uydulardan alınan tüm bilgileri şebeke üzerinden veri merkezlerine aktarır. Böylelikle, internete bağlı bir bilgisayar, telefon veya tablet benzeri bir cihaz üzerinden aracınızın takip ve kontrolü sağlanır.
GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında bulunan GPS alıcısının konumunun belirlenmesi amacıyla, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda, yer ve zaman bilgileri sağlayan uydu navigasyon sistemidir.
GPS Temel olarak, bir vericinin uyduya gönderdiği noktasal koordinatlar vasıtasıyla, gittiği yönü gösteren bir cihazlardır. Biz denizciler, GPS'i genel olarak; Deniz Haritalarında 1 mil, haritanın kenarında ölçü olarak verilen 1 dakikaya (1') eşittir.
GPS Takip Sistemleri hayatımız her alanında bulunan ve birçok farklı sektörde nesnelerin konum bilgilerinin takip edildiği Küresel konumlandırma sistemleridir. GPS Uydu takip cihazları düzenli olarak Dünya yörüngesinde bulunan GPS Uyduları üzerinden konum bilgilerini almaktadır.
Bu sistemler; uzay, kontrol ve kullanıcı segmenti olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır.
GPS Ne İşe Yarar? GPS sistemi, uyduları kullanarak dünya üzerindeki bir konumu belirlemeye yardımcı olur. Konum hassasiyetini başarılı bir şekilde yapan sistem, insanların günlük hayatında önemli bir yere sahiptir.
Android Mobil Cihazında bir GPS anteni bulunur, dolayısıyla istediğiniz anda gerçek zamanlı konum bilgilerinizi izleyebilirsiniz.
Navigasyon, seyahat, araç takibi, coğrafi bilgi sistemleri, askerî uygulamalar, hava ve deniz taşımacılığı, spor aktiviteleri gibi birçok alanda kullanılır. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar, hedeflenen konumları bulabilir, rota planlaması yapabilir ve konum tabanlı hizmetlerden yararlanabilir.
GPS anlık enlem-boylam mevkiinizi verir ve her yerde kullanılabilir.
Denizaltılar yüzeyde veya periskop derinliğinde iken şu navigasyon sistemlerini kullanırlar: Uydu Navigasyonu : GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) : Bu sistem yüksek bir seyir kolaylığı sağlamaktadır.
GPS Cihazı Modellerinin Kullanım Alanları
GPS cihazı modelleri günlük hayatta birçok işlev için sıklıkla tercih edilir. Temelde yön bulma konusunda fayda sağlayan ürünler bazı durumlarda takip amacıyla da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri