Kimilerine büyük kolaylık sağlayan, kimilerine gözetleniyor hissini veren GPS, bilim insanlarının uzay boşluğunda hareket eden uzay araçlarının konumunu belirleyebilmek amacıyla geliştirdiği bir teknoloji.
Uzay teknolojisi kavramı; uzaya gitme, uzay uçuşları, uzaya insan gönderme ve geri dönüşü gibi kavramları kapsar. Hava tahmini, uydu televizyonu, GPS gibi günlük kullanımdaki teknolojiler de uzay teknolojisi ile ilgilenir.
Küresel yer belirleme sistemi (GPS), dünya üzerindeki konumu belirlemeye yarayan bir uydu sistemine deniliyor. Uydular ile birey ya da araç arasındaki mesafenin ölçülmesine olanak sağladığı için kişinin dünya üzerindeki kesin yeri saptanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
İletişim alanında bugün hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojinin kökeni de uzay araştırmalarıdır. Örneğin gün boyu yanımızda olan cep telefonu ve hemen her evde bulunan televizyon gibi iletişim araçlarının keşfedilmesi bu sayede oldu.
Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.
GPS, üç bölümden oluşmaktadır; Uzay bölümleri: GPS uyduları sistemleri ile ilgilenir. Kontrol bölümü: zemin tabanı zaman ve yörünge kontrolü tahminini tanımlar Kullanıcı bölümü: çeşitli mevcut GPS alıcısını ve uygulamasını ele almaktadır.
GPS, 4 boyutlu bir sistemdir (3D+zaman). Uydularla konum belirlemede uydu sinyallerinin bir alıcı tarafından kaydedilerek, sinyalin uydudan yayınlandığı an ile alıcıda kaydedildiği an arasında geçen süre çok hassas olarak ölçülür.
Kalp pili, soğuk lazer teknolojisi ve elektronik cihazların birçoğunun uzay araştırmaları ile hayatımıza girdiği ve devam eden uzay çalışmaları ile daha birçok teknolojinin gelişmesine olanak sağlandığı bilgisi verilmiş olmaktadır.
TV yayınlarından, MRI cihazlarına, GPS teknolojisine, hava durumu takip sistemlerinden, çizilmez camlara, bebek mamalarından, asansör ve yürüyen merdiven motorlarına, endoskopi cihazlarından, yapay kalp pompalarına kadar burada saymakla bitiremeyeceğimiz teknolojik yenilik uzay araştırmalarının ürünüdür.
Bu bölümde öğrenciler, uzay araştırmaları, uzay teknolojileri, uzay bilimleri, uzay keşfi, uzay hukuku, uzay politikası ve benzeri konularda eğitim alırlar.Uzay Bilimleri ve Teknolojileri mezunları, uzay endüstrisi, savunma sanayi, havacılık endüstrisi, uzay araştırma merkezleri, uzay gözlem istasyonları ve diğer ...
Uzay Çağı'nın genel olarak 1957 yılında Sputnik 1 uydusunun fırlatılmasıyla başladığı ve günümüzde de devam ettiği kabul edilir.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin 3'ü haberleşme, 3'ü gözlem olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları gözlem amacıyla kullanılıyor.
Her bir uydu, senkronize zaman sinyallerini, tüm uydulara ait konum bilgilerini ve yörünge parametrelerine ilişkin bilgileri iki taşıyıcı frekans (L1,L2) üzerinden yayınlamaktadır. Üç tip GPS uydusu mevcut olup bunlar; BlockI, BlockII ve BlockII-R olarak sınıflandırılmışlardır.
Navigasyon, seyahat, araç takibi, coğrafi bilgi sistemleri, askerî uygulamalar, hava ve deniz taşımacılığı, spor aktiviteleri gibi birçok alanda kullanılır. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar, hedeflenen konumları bulabilir, rota planlaması yapabilir ve konum tabanlı hizmetlerden yararlanabilir.
Microsoft, Windows cihazınızın tam coğrafi konumunu belirlemeye yardımcı olan bir konum hizmeti çalıştırır.
GPS Modülleri, en az dört uydu sinyalini alarak zaman ve konum bilgilerini hesaplar. Bu sinyaller, üç boyutlu bir konum belirlemek için kullanılır. GPS Modülü, bu sinyalleri işleyerek kullanıcının anlık konumunu hesaplar.
Uzay ve gök cisimlerinin özelliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini inceleyen astronomi biliminin temelleri 6. yüzyılda atıldı. Uzun bir süre deneysel olarak ilerleyen astronomi, 1950'lerde başlayan uzay yarışı ile uygulamalı olarak devam etti.
Uzay ya da fezâ, Dünya'nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan, gök cisimleri hariç, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen boşluğa verilen isimdir.
Uzay araştırmaları, uzay teknolojisi kullanılarak uzayın keşfi ve incelenmesidir. Uzayın fiziksel keşfi hem insanlı uzay araçları ile hem de uzaktan yönetilen robot uzay gemileriyle yapılmaktadır. 20. yüzyılda geliştirilen roket ve mekikler sayesinde uzayın fiziksel olarak incelenmesi mümkün hale gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri