sorusunun en net cevabı şikayet dilekçesi veya bizzat ifade vermek suretiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na ya da Siber Suçlarla Mücadele Eden Şube Müdürlükleri şikayet edilebilir. Başvurunun mail yoluyla yapılması mümkün değildir. Şikayet dilekçesi ile bizzat veya avukatınız aracılığı başvurmanız gereklidir.
Bu sebeple, şikayet şartı olmasa dahi, mesaj veya internet üzerinden tehdit edilen kişi, emniyete veya savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmalıdır. İspatı son derece zor olan bu suçta, suçu işleyen failin tespit edilebilmesi için, mağdur, suça ilişkin konuşma içeriklerini savcılıkla paylaşmalıdır.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Sosyal medyada küfür edilmesi durumunda 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır. Sosyal medyada aleni bir şekilde işlenmesi durumunda ise ceza 1/6 oranında arttırılacaktır.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Tutuklama kararı en ağır koruma tedbirlerinden biridir. Bu nedenle sıkı şartlara bağlanmıştır. Hakaret suçundan ötürü şüpheli veya sanığa ilişkin tutuklama kararı verilebilmesi için yargılanma sırasında kaçma şüphesi ya da delilleri karartma şüphesi olmalıdır. Bununla beraber kuvvetli suç şüphesinin de olması gerekir.
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Kesinleşen mahkeme kararları adli sicile işler. Bu sebeple mahkemenin yapacağı yargılama neticesinde şayet sanık aleyhine sosyal medya üzerinden hakaret suçunu işlediğinden bahisle hüküm tesis edilir ve bu hüküm kesinleşirse ilgili hüküm hakaret fiilini işleyenin siciline de işleyecektir.
Hakaret suçundan alınan cezanın sicillerine işleyip işlemeyeceğini merak konusudur. Adli sicile halk tabiriyle sabıka kaydına kesinleşen mahkeme kararları işlenir. Hakaret davası sonucunda kesinleşen mahkeme kararı da adli sicile (sabıka kaydına) işler.
Özellikle Facebook, Twitter, Instagram vb. sosyal platformlarda kullanıcıların paylaşımlarına yapılan veya doğrudan hedef göstermek suretiyle kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte yapılan yorumlar, açıklamalar ve küfürler hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Kişisel bilgilerinizin çalınması, siber tacize, şantaja ya da herhangi bir bilişim suçu nedeniyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, suç duyurusu ya da şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
E- devlet üzerinden savcılığa suç duyurusu yapılmamaktadır.
En İyi Cevaplar. Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
Sosyal Medya Hakaret Ceza Davası Nasıl Açılır? Sosyal medya hakaret ceza davası için yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi mağdurun yani sosyal medya üerinden hakarete uğrayan kişinin şikayet etmesi gerekir. Şikayet Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak yapılır ve bulunduğunuz yerdeki savcılığa şikayet edebilirsiniz.
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIĞI.
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Yargıtay aşağıda işaret ettiğimiz içtihatlarından da anlaşılabileceği gibi telefonda küfür ispatı noktasında tanık beyanları, SMS ve Whatsapp mesajları, sosyal medya üzerinden gönderilen mesajlar, gizli ses kayıtları gibi birçok vasıtayı delil olarak kabul etmektedir.
Bu şikayeti cumhuriyet başsavcılıklarına bildirebilirsiniz. Şahsın ismi ve bilgileri açıksa direkt, açık değilse ilgili mecralardan IP kontrolleriyle BTK'ya başvurarak savcılıklar aracılığıyla ilgili kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır? Hakaret suçunu ispatlamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir.
Dolayısıyla kişinin suçu emniyet birimleri ya da savcılığa şikayet etmesi gerekmektedir. Ayrıca sosyal medyadan hakaret suçu zamanaşımı süresi 6 ay olduğu için hakaret eyleminin kime karşı gerçekleştirildiği anlaşıldıktan sonra 6 aylık süre içerisinde şikayetin gerçekleştirilmemesi halinde şikayet hakkı ortadan kalkar.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
TCK Md. 125 Kapsamında Hakaret Olarak Kabul Edilebilir Mi? Gençler arasında oldukça popüler olan, argo; “a…koyayım”, ya da “a…koduğum” cümlelerinin ilk harflerinden oluştuğu düşünülen, “amk” kısaltmasının, hakaret suçuna konu olup olmadığı, bizce, mahkeme ve yüksek yargıda yoruma açıktır.
Telefonda Hakaret Suçunun Cezası
Hakaret suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Bu cezanın tayinini hakim yapacağı inceleme ve vicdani kanaati ile gerçekleştirecek ve hükmünü de buna göre verecektir. Mahkeme hükmünün gerekçeli olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri