Sözlükte “incelemek, araştırmak, yoklamak” gibi mânalara gelen gabṭ kökünden türetilen gıbta kelimesi “nimete kavuşma arzusu, sevinç” demektir.
Sözlükte "incelemek, araştırmak, yoklamak" gibi mânalara gelen gabṭ kökünden türetilen gıbta kelimesi "nimete kavuşma arzusu, sevinç" demektir.
Gıpta etmek, kişinin başkasında görüp çok beğendiği bir şeyi, haset ve kıskançlık gibi olumsuz duygulara kapılmadan istemesi anlamına gelir.
Onda olduğu gibi kendisinde de olmasını istemek haset olmaz. Buna gıpta etmek, imrenmek denir. Günah değildir. Başkasının, kendinden üstün olan her şeyini kıskanana, yani ondaki üstünlüğün, yalnız kendinde olmasını isteyene, kıskanç denir.
Gıptaya haset denilmesi mecazi anlamdadır. Gıpta, bir anlamda hayır ve güzelliklerin artmasını temenni etmektir. Ayrıca gıptanın kendisi bir iyilik ve güzelliktir.
İlgili 37 soru bulundu
Gıpta ise dinî ve manevî hususlarda caiz olup, bir bakıma hayırda yarışma manasına gelen münâfeseye yakın görülmüş ve hoş karşılanmıştır. Dünyevi hususlardaki gıpta ise daha çok temenni kavramının kapsamında olup yasaklanmıştır. Gayret ise müminlerde olması gereken fıtrî bir duygu olarak görülmüş ve hoş karşılanmıştır.
Araştırılan kelimeler arasında gıpta etmek kelimesi de bulunuyor. Gıpta etmek kelimesi, çok karıştırılan kelimeler arasında bulunuyor. Gıpta etmek, kıskanmak anlamına sahip bir kelime değildir. Herhangi bir kişide beğenilen bir şeyin, kötü niyet olmadan istenmesi anlamında kullanılıyor.
Abdullah İbni Mes'ûd (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Yalnız şu iki kişiye gıpta edilmelidir: Biri, Allah'ın kendisine verdiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse, diğeri, Allah'ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına öğreten kimse."
Haset; bir başkasına verilmiş olan dünyevî nimetlerin onun elinden çıkmasını şiddetle istemektir. Gıpta ise o nimetin kendisine de verilmesini arzu etmektir.
Gıpta markası 1984 yılından günümüze, kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ürünler üretmektedir. Ana faaliyet alanları kırtasiye malzemeleri, promosyon ürünleri ve ambalaj malzemeleri olan Gıpta, defter, ajanda ve kağıt promosyon ürünleri bakımından oldukça büyük bir üretici markadır.
''Kanmak'' kelimesinden türetilmiş olan kanıksama kelimesinin sözlük anlamı alışmak ve kabullenmektir. Bu kelime daha çok olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
Hüsnü zan, bir kişi hakkında iyi şeyler düşünmek ve temenni etmek demektir. Bu tamlamada zan kelimesi, görüş ve kanaat manasında kullanılmıştır.
Haset kelime anlamı olarak 'Kıskançlık, çekememezlik' anlamlarına gelmektedir. Halk dilinde bu eş anlamları üzerinden en fazla kullanılan kelimelerden biridir. Daha çok insan üzerinden kullanılan bir yapıya sahiptir. Herhangi bir kişinin kıskançlık yapması ya da çekememezlik durumuna girmesi olarak tabir edilebilir.
GIPTA: Kişinin başkasında bulunan nimetin yok olmasını temenni etmeyerek, aynı nimetin kendisinde de olmasını arzu etmesi.
Bu sebeple de dinimizde yasaklanmış olup, büyük günahlardan ve kötü huylardan sayılır. Hasedin mecâzî anlamı ise; gıpta etmek, imrenmektir. Bu da, başkasının sahip olduğu bir nimetin, onun elinden çıkıp yok olmasını istemeksizin, aynı nimetin bir benzerenin kendisinde de olmasını temennî etmektir.
Gıpta: Kişinin başkasında bulunan nimetin yok olmasını temenni etmeyerek, aynı nimetin kendisinde de olmasını arzu etmesi. Gıpta; bir nevi imrenmek olup İslâmî açıdan sakıncalı olmadığı gibi, kıskançlık da değildir.
Haset, dilimizde çok sık kullanılan bir kelime olmakla birlikte gıpta etmek ve imrenmek anlamlarını taşımaktadır. Kıskançlıklarının sebebi olarak haset görülmektedir.
Allah bir kimseye bir nimet bağışladığı zaman diğer insanda ona karşı iki türlü hal belirir. Birincisi, o nimeti çok görerek onun elinden gitmesini istemektir; buna haset denir. Hasedin tezâhürü de insanın elindeki varlığı, nimeti çok görmek ve yok olması halinde sevinmektir.
Bu bilgiler ışığında haset kelimesinin zıttı gıpta kelimesidir diyebiliriz.
Kur'an'a göre Peygamber, Ehl-i Kitap inancında olduğu gibi ne kral,17 ne günah işleyen bir insan,18 ne de Allah'ın oğludur.19 Peygamberler insandır ve Allah'ın elçisidir. Hz. Muhammed de son nebi olarak bir beşer ve kuldur. Diğer insanlardan farkı, O'na vahy vermesidir.
A-Hasedin Tarifi Türkçe'de "Çekememezlik, kıskançlık” anlamına gelen haset; “Kiş- inin, başkasının elinde bulunan bir nimetin yok olmasını ve sadece kendisinde bulunmasını temenni etmesidir". Diğer bir tarife göre "Kişinin, bir nimeti hak etmiş olan kimseden o nimetin yok olmasını temenni etmesidir.
Kafirlere ve fasıklara haset etmek caizdir
Haset, yani başkasının elinde bulunan bir nimetten hoşlanmayarak onun yok olmasını istemek haramdır. Malını haramda, zulümde, İslamiyet'i yıkmakta, bid'atları ve günahları yaymakta kullananın malının yok olmasını istemek, haset olmaz.
Marjinal kelimesi, anlam olarak, farklı, sıradan olmayan, toplumda alışılagelmiş düzenin dışında kalan anlamı taşır. Genellikle, kişiler için kullanılmakta olan marjinal kelimesi, aynı zamanda sıfat olma özelliği taşımaktadır. Marjinal kelimesinin, özellikle moda dünyasında sıkça kullanıldığını görmekteyiz.
Alabora kelimesine karşılık olarak Türk Dil Kurumu kapsamında, 'Geminin yan yatması,' ifadesi öne çıkıyor. Aynı zamanda geminin denizdeki dalgalar nedeniyle tamamen ters dönmesi ya da batması olarak da anlatılır.
Tevbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur. Kadının, kumasını da kıskanması normaldir. Fakat kıskançlığını açığa vurarak meşru sınırı aşmamalıdır. (Allahü teâlâ, kıskançlığı kadınlara ve cihadı erkeklere yükledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri