Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde inceleme ve ilan süreçleri başarıyla tamamlanan Antakya Künefesi, 13 Mart 2023 tarihinde Avrupa Birliği'nde tescillendi.
Bir gastronomi şehri olan Hatay'a ait “Antakya Künefesi”nin AB tarafından da tescil edilmesi, ürünün tanınırlığını ve rekabet gücünü artırmakta; iç talep ve ihracat potansiyelini güçlendirmekte ve üretildiği bölgenin ekonomi ve istihdamına katkıda bulunmaktadır.
Geçtiğimiz ay Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvurunun sonucunda “Antakya Künefesi” coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edildi.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur sorusuna cevap olarak Hatay şehrini söyleyebiliriz. Bu şehir içerisinde bulunan Antakya ilçesi de, özellikle künefe ile ünlenen ilçe olarak bilinmektedir.
Künefeye benzeyen tatlılar Orta Doğu'nun her yerinde olsa da, Hatay'a özgü taze mozzarellaya benzeyen peyniriyle yapılan künefe, belirgin bir şekilde Türk tatlısıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Künefe Ankara Kadayıf ve peynirin bir araya gelmesiyle oluşturulan bir lezzet olan künefe Hatay`a özgü bir lezzettir.
Künefenin meşhur olduğu ilimiz Hatay`dır. Künefenin anavatanı Hatay olarak kabul edilmektedir.
Gaziantep Sanayi Odamızın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası" coğrafi işaret (mahreç işareti) olarak AB'de tescil edilmiştir.
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
Merkez ilçenin adı Antakya iken şehrin adının Hatay olmasının temel nedeni de bu tarihsel süreçle ilgilidir, bir süre boyunca varlığını sürdürmüş olan devletin adı yeni vilayetin adı olmuştur.
Türkiye`de ki anavatanı Güneydoğu yöresi olan künefenin kökeninin Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenir. Osmanlı Mutfağında da Ramazan Tatlısı olarak ün yapmış olan bu tatlı, Ortadoğu coğrafyası tarafından paylaşılamıyor.
Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısı Antakya künefesi, sıcak şerbeti ve uzadıkça lezzeti artan tuzsuz peyniriyle Ramazan ayında da sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Tuzsuz yapısıyla süt tadına çok yakın bir aromaya sahip künefe peynirinin üretiminde genellikle keçi sütü kullanılır. Keçi sütünden gelen aromatik tat ile peynirin kendine özel bir kokusu oluşur. Künefe peynirinin inek sütüyle üretilen çeşitleri olsa da hakiki Hatay künefe peyniri keçi sütünden yapılır.
Künefenin memleketi olarak bilinen Batı Şeria'nın Nablus kentinin geleneksel tatlıları ramazan sofralarını tatlandırıyor. Ramazan ayında Nablus kentinin vazgeçilmez tatlarından künefe başta olmak üzere geleneksel tatlılara rağbet arttı.
Künefenin anavatanı Antakya olup, çoklu bir medeniyetin kültürün tatlısıdır. Bir Arap tatlısı değildir!"
300 gramlık büyük boy porsiyon künefe: 759 kaloridir. Kalın bir dilim yemek istediğinizde alacağınız kalori: 200 kcal. 50 gramlık künefe servisi: 127 kalori. 100 gramlık dilimi ise 253 kalori olacaktır.
Künefe yaparken kesinlikle çiğ süre yakın tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. En kolay bulunanlar dil peyniri ve lor peyniri olduğu için birçok yerde bunların tercih edildiğine şahit olabilirsiniz.
En Kaliteli Künefe Markası
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır.
Künefe yaklaşık 15 kişiliktir. Malzemeler: 1 kilo tel kadayıf, 750 gram künefe peyniri, 400 gram tereyağı.
Künefe 17. yüzyılın ortalarından itibaren urfa ve hatay yörelerinde, bölgeye has ürünlerle yapılan bir tatlı çeşitidir. Bu tatlı zaman içerisinde evrimleşerek bugünkü halini almıştır.
Arapça içerisinde yer alan kenefe fiili ile birlikte ismini aldığının düşünülmesidir. Arapça içinde bu kelime kucaklamak ve sarmak anlamına gelir. Künefe tatlısını da kadayıf peyniri sardığından dolayı bu tatlıya bu ismin verilmiş olduğu düşünülüyor.
İstanbul Künefe satışları için özel olarak hazırlanan dondurulmuş künefe çeşitleri, soğuk depolarda muhafaza edilir. Bu sebeple satın alınması durumunda da evlerinizin buzdolabında değil, buzluğunda saklanması gereklidir. Buzluklarda ortalama altı aya kadar raf ömrünü muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri